ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΕΚΙΔΕ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Σε τροχιά απεργίας ο κλάδος

Τα τεράστια προβλήματα στους χώρους δουλιάς, αλλά και την αναγκαιότητα να δοθεί άμεσα απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της ανεργίας και των λουκέτων ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη

Με πανελλαδική απεργία θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία,τον Ιματισμό και το Δέρμα στην εντεινόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης (φωτό από περσινή απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου)

Motion Team

Με πανελλαδική απεργία θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία,τον Ιματισμό και το Δέρμα στην εντεινόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης (φωτό από περσινή απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου)
Στην προκήρυξη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης όλου του κλάδου μέσα στον Οκτώβρη, προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, μετά από τη σύσκεψη των κλαδικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα χτες το μεσημέρι. Με αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία στοχεύει στο να δώσει συντονισμένη, με όλες τις δυνάμεις του κλάδου, αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων και στις απολύσεις, προβάλλοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» («ΟΤΤΟ Εβρος», «Φάνκο», «Κλωστήρια Γ΄», «Κλωστήρια Β΄») και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Θεοδώρου προειδοποίησε ότι η χιονοστιβάδα των προβλημάτων, που σήμερα πλήττει τους εργαζόμενους στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, θα χτυπήσει και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως το μέταλλο, την καπνοβιομηχανία κλπ. Και σημείωσε πως απέναντι σ' αυτή την επίθεση απαιτείται ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο Δ. Θεοδώρου υπογράμμισε ότι αυτά είναι έκφραση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο συγκεκριμένο κλάδο και πως η ρίζα του προβλήματος έγκειται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΕΕ. Και πως η εφαρμογή των πολιτικών αυτών σημαίνει απελευθέρωση των κεφαλαίων και των αγορών με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, που έχει θύματα τους εργάτες και κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο. Τόνισε, ακόμα, ότι η ευθύνη βαρύνει τόσο τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές, που λύνουν τα χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξάνει τα κέρδη του, όσο και τους πολιτικούς φορείς, που έκαναν πλάτες για να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στηρίζουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του κεφαλαίου.

Οσο για τα «μέτρα προστασίας» που προτείνουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (π.χ. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για Νάουσα), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι αυτά στην ουσία κινούνται στην ίδια ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση και στόχο έχουν να καταλαγιάσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων για να μην αρχίσουν να σκέφτονται ότι για να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα της ανεργίας, απαιτούνται πολιτικές αλλαγές. Υπογράμμισε, τέλος, ότι τα συνδικάτα δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής κι επομένως δεν μπορούν να οδηγούν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτη στήριξη στους «Λαναράδες»

Επικίνδυνη και προκλητική η θέση του υφυπουργού Απασχόλησης ότι για την ανεργία στην περιοχή φταίνε οι μετανάστες εργάτες

Με το «επιχείρημα» ότι «πάντα οι επιχειρήσεις έκλειναν και θα συνεχίσουν να κλείνουν» ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Γιακουμάτος επανέλαβε την κυβερνητική κάλυψη στην εργοδοτική ασυδοσία, που ανάγλυφα αποκαλύπτεται και με τις απολύσεις εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά στη Νάουσα.

Ο υφυπουργός κλήθηκε χτες στη Βουλή να απαντήσει σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη και ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι παρά το μπαράζ των απολύσεων, η «εγγεγραμμένη ανεργία παρουσιάζει μείωση» (!). Κατά τον Γ. Γιακουμάτο, για την ανεργία στην περιοχή της Νάουσας φταίνε και οι... αλλοδαποί, αφού όπως είπε το πρώτο πεντάμηνο του 2005 δόθηκε άδεια για εισαγωγή 9.500 εργαζομένων από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. «Σε ένα νομό ο οποίος έχει τόσο μεγάλη ανεργία, είναι δυνατόν να φέρνεις μέσα σε ένα πεντάμηνο 9.500 εργαζόμενους;» αναρωτήθηκε προκλητικά ο υφυπουργός, για να βγάλει λάδι την πολιτική της κυβέρνησης που γιγαντώνει την ανεργία.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Γιακουμάτος επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την απασχόληση (δηλαδή τους εργοδότες) και όχι τους ανέργους.

Στους ισχυρισμούς του υφυπουργού απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι το πρότυπο της κυβέρνησης είναι να κλείνουν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας και στη συνέχεια να καλεί τους εργαζόμενους να πάνε για ένα και δύο μήνες να δουλέψουν στα χωράφια με 20-30 ευρώ και μάλιστα ανασφάλιστοι. Αυτό σημαίνει, είπε ο βουλευτής, ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει όλο εκείνο το απαραίτητο πλαίσιο για να αυξηθούν τα κέρδη του κάθε Λαναρά σε βάρος βέβαια των εργαζομένων και των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.

Οσο για τα διάφορα προγράμματα «προστασίας» των ανέργων, ο Α. Τζέκης θύμισε στον υφυπουργό ότι οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» περιμένουν ακόμα να τους πάρει ο δήμος και η νομαρχία για μερική απασχόληση και μάλιστα ο δήμος τούς βάζει να υπογράφουν σύμβαση ότι εάν τελικά δε δώσει η κυβέρνηση τα χρήματα, θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση και μισθό. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ο Λαναράς απέσπασε από το χρηματιστήριο 200 δισ. δρχ., αλλά τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για το πού πήγαν αυτά τα λεφτά.

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι σταθερή εργασία για όλους και αυτό σημαίνει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τριτογενούς τομέα ισόρροπα σε όλες τις περιοχές. Ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες που κατακλέβουν τον ιδρώτα των εργατών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για την Υγεία

Τη Δευτέρα, στο χώρο των απογευματινών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας οργανώνει το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο χώρο των απογευματινών ιατρείων.

Σε ανακοίνωσή τους η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του Νοσοκομείου και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» τονίζουν ότι με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Υγείας, «προσπαθούν με κάθε τρόπο, να απαλλαχτεί το κράτος από την υποχρέωσή του για χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που διοικούνται από μάνατζερ».

Κλείνοντας την ανακοίνωση καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να παλέψουν και να διεκδικήσουν αποκλειστικά Δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλο το λαό, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Κατοχύρωση των «βαριών και ανθυγιεινών» για όλους τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία. Κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ.

  • Συγκέντρωση ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση και τον αυταρχισμό, που κλιμακώνεται μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ, οργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΔΗΚΕΒΕ Καβάλας. Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Τη Δευτέρα στη «Σεξ Φορμ»

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, που βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, θα εκφράσουν για μια ακόμη φορά τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, με συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζόμενων έξω από το εργοστάσιο, τη Δευτέρα, 26 Σεπτέμβρη 2005, στις 7 π.μ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, ενώ σε μαζική συμμετοχή καλεί τα σωματεία του κλάδου, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας.

Παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στις εργάτριες εκφράζει ο Σύλλογος εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου, προσφέροντας 200 ευρώ για τον αγώνα τους. Εμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη του και ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης, προσφέροντας 100 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ