Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτη στήριξη στους «Λαναράδες»

Επικίνδυνη και προκλητική η θέση του υφυπουργού Απασχόλησης ότι για την ανεργία στην περιοχή φταίνε οι μετανάστες εργάτες

Με το «επιχείρημα» ότι «πάντα οι επιχειρήσεις έκλειναν και θα συνεχίσουν να κλείνουν» ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Γιακουμάτος επανέλαβε την κυβερνητική κάλυψη στην εργοδοτική ασυδοσία, που ανάγλυφα αποκαλύπτεται και με τις απολύσεις εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά στη Νάουσα.

Ο υφυπουργός κλήθηκε χτες στη Βουλή να απαντήσει σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη και ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι παρά το μπαράζ των απολύσεων, η «εγγεγραμμένη ανεργία παρουσιάζει μείωση» (!). Κατά τον Γ. Γιακουμάτο, για την ανεργία στην περιοχή της Νάουσας φταίνε και οι... αλλοδαποί, αφού όπως είπε το πρώτο πεντάμηνο του 2005 δόθηκε άδεια για εισαγωγή 9.500 εργαζομένων από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. «Σε ένα νομό ο οποίος έχει τόσο μεγάλη ανεργία, είναι δυνατόν να φέρνεις μέσα σε ένα πεντάμηνο 9.500 εργαζόμενους;» αναρωτήθηκε προκλητικά ο υφυπουργός, για να βγάλει λάδι την πολιτική της κυβέρνησης που γιγαντώνει την ανεργία.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Γιακουμάτος επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την απασχόληση (δηλαδή τους εργοδότες) και όχι τους ανέργους.

Στους ισχυρισμούς του υφυπουργού απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι το πρότυπο της κυβέρνησης είναι να κλείνουν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας και στη συνέχεια να καλεί τους εργαζόμενους να πάνε για ένα και δύο μήνες να δουλέψουν στα χωράφια με 20-30 ευρώ και μάλιστα ανασφάλιστοι. Αυτό σημαίνει, είπε ο βουλευτής, ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει όλο εκείνο το απαραίτητο πλαίσιο για να αυξηθούν τα κέρδη του κάθε Λαναρά σε βάρος βέβαια των εργαζομένων και των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.

Οσο για τα διάφορα προγράμματα «προστασίας» των ανέργων, ο Α. Τζέκης θύμισε στον υφυπουργό ότι οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» περιμένουν ακόμα να τους πάρει ο δήμος και η νομαρχία για μερική απασχόληση και μάλιστα ο δήμος τούς βάζει να υπογράφουν σύμβαση ότι εάν τελικά δε δώσει η κυβέρνηση τα χρήματα, θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση και μισθό. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ο Λαναράς απέσπασε από το χρηματιστήριο 200 δισ. δρχ., αλλά τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος για το πού πήγαν αυτά τα λεφτά.

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι σταθερή εργασία για όλους και αυτό σημαίνει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τριτογενούς τομέα ισόρροπα σε όλες τις περιοχές. Ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες που κατακλέβουν τον ιδρώτα των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ