ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Επιτακτική η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης

Στη συνεδρίαση εκλογής του προεδρείου της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ επισημοποιήθηκε η συνεργασία ΠΑΣΚΜΜΕ - ΔΑΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ

Επισημοποίηση της συνεργασίας των παρατάξεων «της ΠΑΣΚΜΜΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και της ΑΣΚΕΒΕ, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, αντίστοιχα», χαρακτηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ τα όσα έγιναν στην πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ - μετά το παράνομο συνέδριο - για την εκλογή νέου προεδρείου. Στη συνεδρίαση αυτή επανεκλέχθηκαν οι Δ. Ασημακόπουλος και Ν. Σκορίνης στις θέσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα, αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η Αγωνιστική Συσπείρωση ΔΗΚΕΒΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο μοίρασμα αυτό για τις καρέκλες. Εχει από καιρό επισημάνει αυτή τη συνεργασία και αυτή την εξέλιξη στη ΓΣΕΒΕΕ, κρίνοντας τις παρατάξεις αυτές από τις θέσεις που έπαιρναν στα όργανα της συνομοσπονδίας, την τακτική τους σε φαινόμενα παρανομιών, κλπ., που εκφυλίζουν, αμαυρώνουν και αλλοιώνουν το ρόλο και το χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος. Κινούνται στον ίδιο άξονα. Επιλογή τους είναι να υπηρετήσουν καλύτερα την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των εκπροσώπων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με τους οποίους συνδιαλέγονται σαν "αξιόπιστοι" συνομιλητές και όλοι μαζί στοιχίζονται με αυτή την πολιτική που όσο αναγκαία είναι για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και για να αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο οδυνηρή αποδείχτηκε για τις μικροεπιχειρήσεις και προσθέτει νέες θυσίες για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ».

Η παράταξη επισημαίνει ακόμη: «Προκειμένου να μην εμποδιστεί αυτή η "βρώμικη δουλιά" χρησιμοποιούν ακόμη και δικαστικά "τερτίπια". Για να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος και από αυτή την πλευρά, η πρώτη απόφαση που πήραν ήταν να ανακαλέσουν την έφεση που οι ίδιοι έκαναν και εκδικαζόταν στις 22 του Σεπτέμβρη, γιατί ξέρουν ότι είναι παράνομοι και ήθελαν να αποκλείσουν την όποια εκδοχή, να τους σταματήσει το Εφετείο, αφού δεν τους σταμάτησε ο δικαστής που απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα - γιατί άραγε; - και επέτρεψε να γίνει αυτό το παράνομο συνέδριο από ένα ΔΣ που είναι και τελεσίδικα παράνομο».

Αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση: «Οι "αντιθέσεις" των τριών παρατάξεων τώρα θα συνεχιστούν σε ζητήματα διαχείρισης στη συνομοσπονδία, όλοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΚΕΚ, για πολλούς έχει γίνει το εφαλτήριο ανάδειξής τους σε παράγοντες που "τάζουν" προγράμματα και κονδύλια σε σωματεία και ομοσπονδίες, ακόμη και θέσεις εργασίας, με στόχο να κρατήσουν το συσχετισμό των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση, που θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να οδηγούν τη ΓΣΕΒΕΕ στον ολισθηρό δρόμο της συναίνεσης και της υποταγής, στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να την κρατήσουν σε απόσταση από τους αγώνες και την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι ΕΒΕ. Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει δύο διαφορετικές γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, που βρίσκονται σε μια συνεχόμενη διαπάλη. Υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα που αφορά στον προσανατολισμό και στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Και καταλήγει η ΔΗΚΕΒΕ: «Η κατάσταση στη ΓΣΕΒΕΕ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε ένα αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πόλο. Οι ίδιοι με τον αγώνα τους να αλλάξουν τη ρότα στη ΓΣΕΒΕΕ. Στη βάση αυτή να ενισχυθεί το μέτωπο αντίστασης και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους απέναντι στην επίθεση των μονοπωλιακών ομίλων».

«ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ»
Για το περιβάλλον και την ... ανταγωνιστικότητα

Υπογράφτηκε χτες η νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή, διάθεση και καταβολή του «Λιγνιτικού τέλους» στις περιοχές, οι οποίες επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Το ποσό που προκύπτει σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι 28 δήμοι και 7 κοινότητες στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Σκοπός του τέλους είναι η ανάπτυξη βασικών περιβαλλοντικών έργων για την ανακούφιση των κατοίκων που επιβαρύνονται από την παραγωγική διαδικασία των μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την απόφαση το 65% του ποσού κάθε νομού θα διατίθεται στους ενεργειακούς δήμους και κοινότητες και το 35% στους υπόλοιπους. Η κυβέρνηση δε χάνει, ωστόσο, την ευκαιρία να ασκήσει και την πολιτική της με αυτά τα λεφτά και είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται ακόμη και η ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την «ανάπτυξη επιχειρήσεων» και για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας!!!

Χτες, εξάλλου, σε ειδική εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέβαλε την πρώτη δόση (ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) από τα 4,5 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την ενίσχυση δήμων στους οποίους είναι εγκατεστημένες μονάδες των 4 διυλιστηρίων της χώρας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διανομή του ποσού θα γίνει σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Πρόκειται για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Εχεδώρου, Ελευθερίου Κορδελιού και Μεγάρων.

ΠΑΣΥ
Πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι

Πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι οργανώνει η ΠΑΣΥ στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Μαλγάρων. Καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους βαμβακοπαραγωγούς να πάρουν μέρος, για να εξετάσουν την κατάσταση της φετινής παραγωγής, όπως διαμορφώνεται από τη νέα αντιαγροτική ΚΑΠ, και μαζί να προετοιμαστούν για κινητοποιήσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Απειλεί με πρόστιμα τους οδοντιάτρους

Να καταργήσουν τους τιμοκαταλόγους με τις ενδεικτικές, κατώτατες, τιμές παροχής υπηρεσιών που συστήνουν στα μέλη τους, καλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους οδοντιατρικούς συλλόγους. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφασή της η επιτροπή έκρινε ότι η πρακτική αυτή των οδοντιατρικών συλλόγων «περιορίζει τον ανταγωνισμό στην οικεία αγορά παροχής υπηρεσιών».

Με το σκεπτικό αυτό, καλεί τους συλλόγους να σταματήσουν να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του κλάδου και να ενημερώσουν μέσα σε τριάντα μέρες τα μέλη τους εγγράφως για την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού.

Την ευθύνη να ενημερωθούν όλοι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι σχετικά αναθέτει στην ελληνική οδοντιατρική ομοσπονδία. Επίσης, οι σύλλογοι απειλούνται με επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στον καθένα για κάθε μέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης με την απόφαση της επιτροπής.

Σε ιδιώτες και το «περιουσιολόγιο»

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο ανατίθεται και η υλοποίηση του «πληροφορικού συστήματος περιουσιολογίου», στο οποίο, όταν λειτουργήσει, θα καταχωρίζονται τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε για «δημόσια διαβούλευση» την προκήρυξη του έργου και την ανάληψη από τους ιδιώτες, στο οποίο ισχυρίζονται πως όλες οι εργασίες θα εποπτεύονται από το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» θα ενημερώνεται αυτόματα με κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων (μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές), ενώ στις ΔΟΥ με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ του φορολογούμενου θα εμφανίζεται η περιουσιακή του κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ