ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπολεμική διαδήλωση σήμερα στην Ουάσιγκτον

Σε κινητικότητα βρίσκεται αυτές τις μέρες το αντιπολεμικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σήμερα, Σάββατο, 24 του Σεπτέμβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και με την απαίτηση να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι οργανωτές κάνουν λόγο πως οι συγκεντρωμένοι μπορεί να φτάσουν και τους 100.000 ανθρώπους.

Την πρωτοβουλία παίρνουν δύο σημαντικοί αντιπολεμικοί συνασπισμοί - το «ANSWER/National Coalition» (Δράση Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και να Τερματιστεί ο Ρατσισμός/Εθνικός Συνασπισμός) και οι «United for Peace and Justice» (Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη). Επίσης, το ΚΚ ΗΠΑ έχει καλέσει σε συμμετοχή στη διαδήλωση.

Οι οργανωτές τονίζουν πως η επιδίωξή τους είναι η αντιπολεμική διαδήλωση να είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ το Μάρτη του 2003. Αναμένεται να καταφτάσουν στην Ουάσιγκτον με λεωφορεία διαδηλωτές από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορες μεγάλες πόλεις, όπως το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η απόσυρση, χωρίς όρους, των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ και άλλες χώρες. Οι οργανωτές τονίζουν πως είναι απαραίτητο το κίνημα να συνδέσει τον πόλεμο στο Ιράκ και με τα άλλα μέτωπα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας και τον αγώνα των εργαζομένων και φτωχών ανθρώπων στις ΗΠΑ και τα πρόσφατα γεγονότα με τον κυκλώνα «Κατρίνα». Απαιτούν να φύγουν οι στρατιωτικοί στρατολόγοι από τα σχολεία και τις κοινότητες. Επίσης ζητούν να σταματήσουν οι απειλές ενάντια στη Βενεζουέλα, στην Κούβα, στη ΛΔ Κορέας και σ' άλλες χώρες.

Στη διαμαρτυρία έχει προστεθεί και η πρωτοβουλία της Σίντι Σίχαν, μητέρας Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, που κατασκήνωσε από τον περασμένο Αύγουστο έξω από το ράντσο του Προέδρου Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας. Οι συγκεντρωμένοι - στην Κατασκήνωση Κέισι, όπως την έχουν ονομάσει - ξεκίνησαν στις 31 του Αυγούστου για την περιοδεία «Φέρτε τους Πίσω Τώρα». Γονείς και οικογένειες στρατιωτών, βετεράνοι των πολέμων επιβιβάστηκαν σε 3 λεωφορεία και ξεκίνησαν περιοδεία με σκοπό να ενημερώσουν το λαό και να τον καλέσουν στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση σήμερα 24 του Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον. Η περιοδεία διέσχισε τις ΗΠΑ με 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, πέρασε από τη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα, όπου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της Σίχαν επενέβη η αστυνομία, διέκοψε την ομιλία και την τραυμάτισε ελαφριά, λέγοντας πως δεν είχαν ειδική άδεια για τη χρησιμοποίηση μικροφώνου. Και την Τετάρτη, το καραβάνι της περιοδείας «Φέρτε τους Πίσω Τώρα» αναγκάστηκε να σταματήσει επειδή η αστυνομία ήθελε να ελέγξει τα οχήματα για πιθανά εκρηκτικά υλικά και βόμβες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βράζει» ο νότος, μάχες στο βορρά

Ιρακινοί νέοι στέκονται μπροστά σε καταστραμμένο αμερικανικό όχημα

Associated Press

Ιρακινοί νέοι στέκονται μπροστά σε καταστραμμένο αμερικανικό όχημα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνομιλίες με τοπικούς πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας και του στρατού άρχισε, χτες, στη Βασόρα αντιπροσωπεία της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, που έσπευσε στην πόλη σε μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί μεταξύ των ντόπιων και των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι, κυρίως, σιίτες βουλευτές που μετέχουν στην αντιπροσωπεία προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους ότι «θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

Εντούτοις, τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των βρετανικών στρατευμάτων στην κεντρική φυλακή της Βασόρα προκειμένου να απελευθερώσουν 2 μέλη, προφανώς των μυστικών τους υπηρεσιών που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία ενός Ιρακινού αστυνομικού, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα. Ούτε χτες τα βρετανικά στρατεύματα συμμετείχαν στις περιπολίες με τον ιρακινό στρατό, ενώ απέφυγαν να εμφανιστούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ο κυβερνήτης της πόλης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με τους Βρετανούς αν δε ζητήσουν συγνώμη, δεν παραδώσουν στις ιρακινές αρχές τους 2 συλληφθέντες και δεν αποζημιώσουν την καταστροφή του κτιρίου του κρατητηρίου.

Και ενώ και οι σιιτικές περιοχές αρχίζουν να εισέρχονται σε μια περίοδο εντονότερων αντιδράσεων κατά των κατακτητών, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι επέλεξε, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, για να διαρρεύσει ότι «θα εκδώσει φάτουα - θρησκευτικό διάταγμα, με το οποίο θα καλεί τους σιίτες να υποστηρίξουν το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτώβρη». Αν και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις των ηγεσιών των μεγάλων σιιτικών παρατάξεων που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολλές σημαντικές ριζοσπαστικές σιιτικές ομάδες, όπως του Μουκτάντα Σαντρ, έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο Συντάγματος ως «όπλο στα χέρια των κατακτητών», συμμεριζόμενοι τη θέση της πλειοψηφίας των σουνιτών.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Ιρακινός «υπουργός Εξωτερικών» Χοσιάρ Ζεμπάρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις κατηγορίες Αμερικανών και συνεργατών κατά της Συρίας. Ο Ζεμπάρι υποστήριξε ότι «η Συρία, αν δε βοηθά, δεν εμποδίζει τη διέλευση των τρομοκρατών γιατί επιθυμεί την αποτυχία του εκδημοκρατισμού στο Ιράκ».

«Περίεργες» επιθέσεις και μάχες

Την ίδια στιγμή, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειωνόταν στο κέντρο της Βαγδάτης. Αγνωστος ανατινάχτηκε, ή κατά μια άλλη εκδοχή άφησε παγιδευμένη βαλίτσα, μέσα σε μικρό λεωφορείο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 10, όλοι πολίτες, γεγονός που εγείρει, για άλλη μια φορά, πολλά ερωτηματικά για την ταυτότητα και τους σκοπούς των δραστών τέτοιου είδους επιθέσεων, που έχουν, επανειλημμένως, καταδικαστεί από τις αντιστασιακές οργανώσεις ως «προβοκατόρικες».

Επίσης, σκληρές μάχες φαίνεται ότι μαίνονται πέριξ και εντός του Ραμάντι. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αλλά και τοπικών αξιωματούχων, οι μάχες μαίνονται από τις αρχές της εβδομάδας μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων και, μάλιστα, χτες τα ξημερώματα, οι Αμερικανοί μετέφεραν επιπλέον πολεμοφόδια και εξοπλισμό, από αέρος, στο κεντρικό στάδιο της πόλης. Ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5 μαχητές, ενώ επισήμως, χτες, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι κατοχικές δυνάμεις, πάντως, έχουν επιβάλει «αποκλεισμό» στη ροή των πληροφοριών.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Νέα δολοφονία πολιτικού

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Ο 38χρονος επιχειρηματίας και βουλευτής Μπαγιαμάν Ερκινμπάγεφ, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, δολοφονήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από αγνώστους στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι η νέα δολοφονία (δεύτερη σε λίγο χρονικό διάστημα) εντείνει την πολιτική αστάθεια στη χώρα, έξι μήνες μετά την ανατροπή - με δυτική έγκριση, αν όχι και στήριξη - του για 15 χρόνια Προέδρου της χώρας, Ασκάρ Ακάγεφ.

Ο απολυθείς την περασμένη βδομάδα γενικός εισαγγελέας, Αζίμπεκ Μπεκναζάροφ, είχε «προειδοποιήσει» ότι το ρήγμα εντός των κόλπων της νέας άρχουσας στην Κιργιζία ομάδας υπό τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Κουρμάνμπεκ Μπακίγεφ, θα επιτείνει την αστάθεια στη χώρα των έξι εκατομμυρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ