Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βράζει» ο νότος, μάχες στο βορρά

Ιρακινοί νέοι στέκονται μπροστά σε καταστραμμένο αμερικανικό όχημα

Associated Press

Ιρακινοί νέοι στέκονται μπροστά σε καταστραμμένο αμερικανικό όχημα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνομιλίες με τοπικούς πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας και του στρατού άρχισε, χτες, στη Βασόρα αντιπροσωπεία της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, που έσπευσε στην πόλη σε μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί μεταξύ των ντόπιων και των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι, κυρίως, σιίτες βουλευτές που μετέχουν στην αντιπροσωπεία προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους ότι «θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

Εντούτοις, τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των βρετανικών στρατευμάτων στην κεντρική φυλακή της Βασόρα προκειμένου να απελευθερώσουν 2 μέλη, προφανώς των μυστικών τους υπηρεσιών που είχαν συλληφθεί για τη δολοφονία ενός Ιρακινού αστυνομικού, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα. Ούτε χτες τα βρετανικά στρατεύματα συμμετείχαν στις περιπολίες με τον ιρακινό στρατό, ενώ απέφυγαν να εμφανιστούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ο κυβερνήτης της πόλης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία με τους Βρετανούς αν δε ζητήσουν συγνώμη, δεν παραδώσουν στις ιρακινές αρχές τους 2 συλληφθέντες και δεν αποζημιώσουν την καταστροφή του κτιρίου του κρατητηρίου.

Και ενώ και οι σιιτικές περιοχές αρχίζουν να εισέρχονται σε μια περίοδο εντονότερων αντιδράσεων κατά των κατακτητών, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι επέλεξε, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, για να διαρρεύσει ότι «θα εκδώσει φάτουα - θρησκευτικό διάταγμα, με το οποίο θα καλεί τους σιίτες να υποστηρίξουν το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτώβρη». Αν και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις των ηγεσιών των μεγάλων σιιτικών παρατάξεων που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολλές σημαντικές ριζοσπαστικές σιιτικές ομάδες, όπως του Μουκτάντα Σαντρ, έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο Συντάγματος ως «όπλο στα χέρια των κατακτητών», συμμεριζόμενοι τη θέση της πλειοψηφίας των σουνιτών.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Ιρακινός «υπουργός Εξωτερικών» Χοσιάρ Ζεμπάρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις κατηγορίες Αμερικανών και συνεργατών κατά της Συρίας. Ο Ζεμπάρι υποστήριξε ότι «η Συρία, αν δε βοηθά, δεν εμποδίζει τη διέλευση των τρομοκρατών γιατί επιθυμεί την αποτυχία του εκδημοκρατισμού στο Ιράκ».

«Περίεργες» επιθέσεις και μάχες

Την ίδια στιγμή, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειωνόταν στο κέντρο της Βαγδάτης. Αγνωστος ανατινάχτηκε, ή κατά μια άλλη εκδοχή άφησε παγιδευμένη βαλίτσα, μέσα σε μικρό λεωφορείο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 10, όλοι πολίτες, γεγονός που εγείρει, για άλλη μια φορά, πολλά ερωτηματικά για την ταυτότητα και τους σκοπούς των δραστών τέτοιου είδους επιθέσεων, που έχουν, επανειλημμένως, καταδικαστεί από τις αντιστασιακές οργανώσεις ως «προβοκατόρικες».

Επίσης, σκληρές μάχες φαίνεται ότι μαίνονται πέριξ και εντός του Ραμάντι. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αλλά και τοπικών αξιωματούχων, οι μάχες μαίνονται από τις αρχές της εβδομάδας μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων και, μάλιστα, χτες τα ξημερώματα, οι Αμερικανοί μετέφεραν επιπλέον πολεμοφόδια και εξοπλισμό, από αέρος, στο κεντρικό στάδιο της πόλης. Ιατρικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5 μαχητές, ενώ επισήμως, χτες, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι κατοχικές δυνάμεις, πάντως, έχουν επιβάλει «αποκλεισμό» στη ροή των πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ