Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπολεμική διαδήλωση σήμερα στην Ουάσιγκτον

Σε κινητικότητα βρίσκεται αυτές τις μέρες το αντιπολεμικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σήμερα, Σάββατο, 24 του Σεπτέμβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και με την απαίτηση να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι οργανωτές κάνουν λόγο πως οι συγκεντρωμένοι μπορεί να φτάσουν και τους 100.000 ανθρώπους.

Την πρωτοβουλία παίρνουν δύο σημαντικοί αντιπολεμικοί συνασπισμοί - το «ANSWER/National Coalition» (Δράση Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και να Τερματιστεί ο Ρατσισμός/Εθνικός Συνασπισμός) και οι «United for Peace and Justice» (Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη). Επίσης, το ΚΚ ΗΠΑ έχει καλέσει σε συμμετοχή στη διαδήλωση.

Οι οργανωτές τονίζουν πως η επιδίωξή τους είναι η αντιπολεμική διαδήλωση να είναι η μεγαλύτερη από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ το Μάρτη του 2003. Αναμένεται να καταφτάσουν στην Ουάσιγκτον με λεωφορεία διαδηλωτές από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορες μεγάλες πόλεις, όπως το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η απόσυρση, χωρίς όρους, των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ και άλλες χώρες. Οι οργανωτές τονίζουν πως είναι απαραίτητο το κίνημα να συνδέσει τον πόλεμο στο Ιράκ και με τα άλλα μέτωπα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας και τον αγώνα των εργαζομένων και φτωχών ανθρώπων στις ΗΠΑ και τα πρόσφατα γεγονότα με τον κυκλώνα «Κατρίνα». Απαιτούν να φύγουν οι στρατιωτικοί στρατολόγοι από τα σχολεία και τις κοινότητες. Επίσης ζητούν να σταματήσουν οι απειλές ενάντια στη Βενεζουέλα, στην Κούβα, στη ΛΔ Κορέας και σ' άλλες χώρες.

Στη διαμαρτυρία έχει προστεθεί και η πρωτοβουλία της Σίντι Σίχαν, μητέρας Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, που κατασκήνωσε από τον περασμένο Αύγουστο έξω από το ράντσο του Προέδρου Μπους στο Κρόφορντ του Τέξας. Οι συγκεντρωμένοι - στην Κατασκήνωση Κέισι, όπως την έχουν ονομάσει - ξεκίνησαν στις 31 του Αυγούστου για την περιοδεία «Φέρτε τους Πίσω Τώρα». Γονείς και οικογένειες στρατιωτών, βετεράνοι των πολέμων επιβιβάστηκαν σε 3 λεωφορεία και ξεκίνησαν περιοδεία με σκοπό να ενημερώσουν το λαό και να τον καλέσουν στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση σήμερα 24 του Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον. Η περιοδεία διέσχισε τις ΗΠΑ με 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, πέρασε από τη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα, όπου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της Σίχαν επενέβη η αστυνομία, διέκοψε την ομιλία και την τραυμάτισε ελαφριά, λέγοντας πως δεν είχαν ειδική άδεια για τη χρησιμοποίηση μικροφώνου. Και την Τετάρτη, το καραβάνι της περιοδείας «Φέρτε τους Πίσω Τώρα» αναγκάστηκε να σταματήσει επειδή η αστυνομία ήθελε να ελέγξει τα οχήματα για πιθανά εκρηκτικά υλικά και βόμβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ