Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόσθετοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Η ακόμα λειτουργούσα «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση (SPD και Πράσινοι) αποφάσισε την αποστολή και νέας στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, αποφάσισε την παράταση τής εκεί δράσης της επί ένα ακόμα χρόνο και τη διεύρυνση των επιχειρήσεων. Αυτό το ανακοίνωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ. Η τωρινή γερμανική δύναμη ανέρχεται σε 2.250 άνδρες και θα αυξηθεί ως 3.000, δήλωσε ο υπουργός.

Για την επικύρωση της κυβερνητικής απόφασης θα συνέλθει στις 28 Σεπτέμβρη σε έκτακτη συνεδρίαση το παλιό Μπούντεσταγκ. Η έγκριση από τη Βουλή είναι αναγκαία επειδή η προθεσμία της αρχικής απόφασης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ λήγει στις 13 Οκτώβρη.

Στο μεταξύ επανήλθε στη δημοσιότητα το ζήτημα της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές η «Νόιες Ντόιτσλαντ» δημοσίευσε μακρά επιστολή του δόκτορα Γκέρχαρντ Φελντμπάουερ, ο οποίος ανατρέπει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Σρέντερ - Φίσερ ότι έμεινε ουδέτερη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και υποστηρίζει ότι «η ΟΔΓ μετέχει στην αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Παραβιάζει έτσι όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το γερμανικό Σύνταγμα και το καταστατικό του ΝΑΤΟ».

Ο επιστολογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων συγκεκριμένα: 1) Από την αρχή του πολέμου χρησιμοποιούνται 25 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία για μεταφορά στο Ιράκ στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αγγλίας και υποστήριξης. 2) Η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας διέθεσε πληρώματα για τα AWACS που σταθμεύουν στα τουρκο-ιρακινά σύνορα και έτσι δημιούργησε βάση εξόρμησης της Τουρκίας κατά του Ιράκ. 3) Εστειλε στο Ιράκ άρματα μάχης τύπου «Φουκς», τα πρώτα 20 δωρεάν και 100 στρατιωτικά φορτηγά αυτοκίνητα, κατάλληλα για την έρημο. 4) Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) σταθμεύουν Αμερικανοί βασανιστές που μεταφέρονται στο Ιράκ και μετά την εκτέλεση του έργου τους επιστρέφουν στην ΟΔΓ για ανάπαυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ