ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Αντιπαράθεση - «μαϊμού» με απροκάλυπτη υποκρισία

Κρύβουν τις πραγματικές προθέσεις για περικοπές των παροχών και των δικαιωμάτων των αναπήρων

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δίνει τη μάχη ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα των ΑμΕΑ η πολιτική του δικομματισμού

ICON

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δίνει τη μάχη ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα των ΑμΕΑ η πολιτική του δικομματισμού
Αφού εμπορεύτηκαν τις ανάγκες των αναπήρων και έβγαλαν τις ελπίδες τους στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής, τώρα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ εμφανίζονται ως υπερασπιστές των αναπήρων.

Ετσι, χτες, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προχτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την καθιέρωση της κάρτας λειτουργικότητας για τους αναπήρους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει φτηνό πολιτικό παιγνίδι στις πλάτες των αναπήρων και χαρακτήρισε εύλογη τη διαμαρτυρία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) για τους «αναπήρους-μαϊμού». Ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας - μια παραλλαγή της Κάρτας Λειτουργικότητας - και υιοθέτησε το αίτημα της ΕΣΑΕΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των «αναπήρων-μαϊμού». Η υποστήριξη του Ε. Βενιζέλου προς το ΕΣΑΕΑ είναι ανταπόδοση προς τις υπηρεσίες που προσέφερε η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς στην πράξη νομιμοποίησε την πολιτική της δημιουργίας των «αναπήρων-μαϊμού».

Μετά από αυτή την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε με ανάλογο τρόπο ότι με πολλή χαρά θα προσέλθει στη διαρκή Επιτροπή της Βουλής να καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. «Οσον αφορά την απαίτηση του κ. Βενιζέλου για άμεση έκδοση της Κάρτας Αναπηρίας, θεωρώ πως είναι περιττό να ζητά κάτι το οποίο η κυβέρνηση προχωρά, τηρώντας το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, λησμονώντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το ανήγγειλαν τρεις φορές σε 20 χρόνια και ουδέποτε το εφάρμοσαν», απάντησε ο υπουργός Υγείας, παραδεχόμενος κυνικά ότι καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στα δυο κόμματα και στο ζήτημα των αναπήρων.

Η Κάρτα Αναπηρίας θεσμοθετήθηκε με νόμο το 1996 και το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε το 2000 για πιλοτική εφαρμογή απ' το Νομό Λάρισας. Πιλοτική εφαρμογή της καταγραφής των αναπήρων είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993, που δεν κατέληξε πουθενά.

Τώρα έχουμε επανάληψη του σεναρίου με εξαγγελίες για την Κάρτα Λειτουργικότητας, που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των παροχών και αφαίρεση των δικαιωμάτων των αναπήρων.

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Τζάμπα «γην και ύδωρ» στην ΗΒΗ

Με τις «παραινέσεις» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του τοπικού Εργατικού Κέντρου και του επιχειρησιακού σωματείου της Pepsico

Νέα προνόμια στον πολυεθνικό κολοσσό Pepsico - ΗΒΗ, για τη συνέχιση της ληστρικής εκμετάλλευσης των περίφημων υδάτων στο Λουτράκι, παραχώρησε ο Δήμος Λουτρακίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ομόφωνη απόφαση και των τριών παρατάξεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) που το συγκροτούν.

Η Pepsico - ΗΒΗ, στην προσπάθεια να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη της, απαίτησε ευνοϊκότερους όρους για την άντληση του νερού από τις πηγές της περιοχής, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το δήμο στη συγκεκριμένη πολυεθνική και σε άλλες μικρότερες ιδιωτικές εταιρίες. Το ρόλο του ...κλητήρα επωμίστηκαν το εργοδοτικό εργοστασιακό σωματείο και το ξεπουλημένο Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου που ζήτησαν από το δήμο με έγγραφό τους να ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρίας για τη μείωση της τιμής εμπορίας, - όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί στο παρελθόν -, με την αιτιολογία ότι «το πάθημα των λάθος αποφάσεων των αρχών της Κορίνθου και το κλείσιμο της Σωληνουργίας - Μεταλλουργίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλιά τους πάνω από 200 εργαζόμενοι, θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να μη φτάσουμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στην πόλη μας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σαν έτοιμο από καιρό, στη συνεδρίαση που έγινε πριν από μια βδομάδα, ανταποκρίθηκε... θετικά στο «αίτημα» και πήρε την εξής καταπληκτική απόφαση: «Τα εμφιαλωτήρια που αντλούν μέχρι 60.000 λίτρα ανά μήνα να πληρώνουν φόρο εμπορίας 1,5 δρχ. ανά λίτρο (από 2 δρχ. ανά λίτρο που ίσχυε) και για άντληση από 60.000 - 90.000 λίτρα ανά μήνα να πληρώνουν 1,3 δραχμές»!!!

ΚΚΕ: Κοινωνικό αγαθό το νερό

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Λουτρακίου του ΚΚΕ, καλεί τους «εργαζόμενους της PEPSICO - ΗΒΗ, την εργατική τάξη, το λαό της περιοχής να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δίνει νέα προνόμια, προσφέρει γην και ύδωρ στις πολυεθνικές. Που παραδίδει φυσικούς πόρους της χώρας όπως το νερό στους καπιταλιστές, τους μετατρέπει σε εμπόρευμα και αντικείμενο ανεξέλεγκτης κερδοφορίας με ολέθριες συνέπειες στην ποσότητα και ποιότητά τους».

Καταλήγοντας, τονίζει πως «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και περιουσία όλου του λαού και δεν επιτρέπεται καμιά επιχειρηματική δράση στη διαχείριση του νερού, αλλά αντίθετα, απαιτείται η δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Αποθεμάτων, που θα εξασφαλίζει τη σχεδιασμένη αξιοποίησή τους για επάρκεια και ποιότητα στο νερό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ
Καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Με καθολική συμμετοχή συνέχισαν χτες - δεύτερη μέρα - τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (ΚΑΑΠ) της Βούλας, διεκδικώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες του Κέντρου όσο και τις νέες δομές αποϊδρυματισμού. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 πμ) απ' την περασμένη Δευτέρα και θα τις συνεχίσουν μέχρι την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει απάντηση στο βασικό αίτημά τους.

Η περίφημη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης έχει οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία το ΚΑΑΠ Βούλας και σε εξόντωση τους εργαζόμενους καθώς αποδείχτηκε μόνο «παχιά λόγια» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δε συνοδεύτηκε απ' τις απαραίτητες προσλήψεις. Ηδη το ΚΑΑΠ Βούλας έχει τρεις μονάδες αποϊδρυματοποίησης για 15 παιδιά και οι ανάγκες τους καλύπτονται με προσωπικό απ' το ΚΑΑΠ, παρότι οι μονάδες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Τώρα όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η λειτουργία μιας τέταρτης μονάδας στο Ελληνικό για 13 παιδιά. Για τη λειτουργία τους οι υπεύθυνοι ζητούν απ' το ΚΑΑΠ Βούλας οχτώ νοσηλευτές και επισκέπτες από άλλες ειδικότητες (όπως ψυχολόγοι) που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

  • Αποφασισμένοι να σταματήσουν να κάνουν υπερωρίες και εφημερίες από τις 8 Οκτώβρη είναι οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, αργιών, που τους οφείλονται από το Μάη του 2005, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Βορείου Αιγαίου.
ΚΑΒΑΛΑ
Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα η συγκέντρωση που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΔΗΚΕΒΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ταυτόχρονα προβολής των διεκδικήσεών του για κάλυψη των πραγματικών σύγχρονων αναγκών του, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη ο εργαζόμενος λαός της Καβάλας, συσπειρωμένος στο ΠΑΜΕ και τη ΔΗΚΕΒΕ του νομού. Η συγκέντρωση, που οργανώνουν η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ και η ΔΗΚΕΒΕ του νομού, θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας και το Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση, καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να μην ελπίζουν σε τίποτε καλό από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Προειδοποιούν πως η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου θα οξυνθεί ενάντια σε ό,τι απέμεινε από τα ασφαλιστικά - εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Και καλούν τον εργαζόμενο λαό της Καβάλας να δώσει μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση και να διεκδικήσει: Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους με 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Κατάργηση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου που ενταφιάζει το 8ωρο. Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες (50 και 55 για ΒΑΕ). Αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία. Ενιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων 48 ωρών με 3 απογεύματα κλειστά την εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ