ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Τα παιδιά τιμούν την Αντίσταση

Μια αξιόλογη εκδήλωση τιμής για την Εθνική Αντίσταση διοργανώνουν, σήμερα Πέμπτη, στο σχολείο τους, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, από κοινού οι μαθητές οι γονείς και οι δάσκαλοι, στην 61η Επέτειο της μάχης του ΕΛΑΣ στον Κηφισό εναντίον των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής. Θα τιμήσουν αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στη στήλη εκτελεσθέντων της 29ης Σεπτέμβρη του 1944, Στ. Σαράφη και Δούσμανη. Στη συνέχεια, στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγ. Βαρβάρας, τα παιδιά του σχολείου με επιζώντες αντιστασιακούς παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ». Τιμητικά θα συμμετέχει η Χορωδία της ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ).

ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με τη διοίκηση της ΕΛΜΕ του νομού

Τρεις βδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές, σε Γυμνάσια και Λύκεια της Λάρισας, εξαιτίας της καθυστέρησης διορισμού τους από το υπουργείο Παιδείας. Ετσι σε μονάδες, όπως ειδικά σχολεία, Μουσικό Γυμνάσιο και Ειδικής Αγωγής, χάνονται διδακτικές ώρες βασικών ειδικοτήτων. Οσον αφορά στα βιβλία δεν ολοκληρώθηκε η διανομή τους, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στη διδασκαλία των μαθημάτων. Επιπλέον, στο Μουσικό Σχολείο, ύστερα από το σταμάτημα λειτουργίας των τμημάτων Μουσικής Προπαιδείας, μειώθηκαν οι μαθητές του, έμειναν άνεργοι οι καθηγητές που στήριζαν χρόνια το θεσμό, ενώ οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τις μουσικές σπουδές των παιδιών τους.

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα ΤΕΕ, όπου το μαθητικό δυναμικό μειώθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 13%. Οσον αφορά δε στην περιβόητη Ενισχυτική Διδασκαλία, που πολυδιαφήμιζε το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δε στάλθηκε ακόμα η εγκύκλιος, αλλά ούτε καν δόθηκαν τα χρήματα του προηγούμενου έτους.

Τα προβλήματα των σχολείων, όπως και τα γενικότερα της Παιδείας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) με τη διοίκηση της ΕΛΜΕ του νομού. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το ΕΚΛ, «το δικαίωμα στη μόρφωση συνθλίβεται στις συμπληγάδες των αποφάσεων της ΕΕ - Μπολόνια, Μπέργκεν - και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και άλλες αντιδραστικές αλλαγές». Καταλήγοντας το ΕΚΛ καλεί τους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα του για να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι πρωτοβουλίες του ΕΚΛ για την ανάδειξη των προβλημάτων της Παιδείας και το συντονισμό της δράσης του λαού της περιοχής για την επίλυσή τους, θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν με μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει στις 11 Οκτώβρη, στο «Χατζηγιάννειο». Σ' αυτά τα πλαίσια, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΕΚΛ θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λαρισαίων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη για αγωνιστικό συντονισμό

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά καλεί εργατικά σωματεία, συλλόγους δασκάλων, την ΕΛΜΕ της πόλης, γυναικείους συλλόγους και άλλους φορείς, σε σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα, 3 Οκτώβρη, στις 6.30μ.μ., στο δημαρχείο της Νίκαιας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρεβενών 5 -7), για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κοινές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η φετινή σχολική χρονιά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε με πολλά προβλήματα (χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, βιβλία δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, ελλείψεις σε αίθουσες κλπ.).

Στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς», η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα. Μετά από την αντιεκπαιδευτική επίθεση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα συνεχίσει και στις άλλες βαθμίδες. Την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας και τη γιγάντωση της παραπαιδείας την ακριβοπληρώνει η λαϊκή εργατική οικογένεια. Ενας μισθός δε φτάνει, για να καλύψει τα έξοδα των φροντιστηρίων της ξένης γλώσσας. Θεωρούμε απαραίτητο, καταλήγει η ανακοίνωση, να συντονίσουμε τη δράση μας, απαιτώντας την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία, καθώς και την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δεν πτοείται η πρωτοπόρα δράση

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης στελεχών της ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό

Ενα ακόμα κρούσμα, στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να παρεμποδίσει τη φωνή και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σημειώθηκε στην Καλαμάτα, από άνδρα της Ασφάλειας, ο οποίος επιχείρησε να παρεμποδίσει διακίνηση υλικού της ΚΝΕ στο σχολικό συγκρότημα Γιαννιτσάνικα, με τη φαιδρή και ανυπόστατη δικαιολογία πως «απαγορεύεται η διακίνηση πολιτικού υλικού στην είσοδο σχολείων», και ζήτησε τα προσωπικά στοιχεία από την επικεφαλής του κλιμακίου. Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα είχαν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά από άνδρες της Ασφάλειας, ορισμένα από τα οποία πήραν μάλιστα και το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η οποία προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας, κ. Βασιλόπουλο. Ο τελευταίος δικαιολογήθηκε πως δεν έχει δώσει καμιά τέτοια εντολή αλλά αντίθετα έχει συστήσει στους άνδρες του να μην παρεμποδίζουν πολιτικές εξορμήσεις και υποσχέθηκε πως θα αναζητήσει τον συγκεκριμένο ασφαλίτη ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον ανάλογη ενέργεια.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ αφού καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των στελεχών της ΚΝΕ και των μαθητών του σχολείου, καλεί «τους μαθητές να απαντήσουν αγωνιστικά σε κάθε κρούσμα αυταρχισμού. Να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους, τους σπουδαστές. Με όλο το λαό για ένα σχολείο που θα έχει στόχο την ολόπλευρη μόρφωση».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποίηση μαζικών φορέων

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα, την Τρίτη 4/10, προχωρούν φορείς της εκπαίδευσης, όπως αποφάσισαν σε χτεσινή συνάντηση η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο Σύλλογος Δασκάλων, εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων, πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στη συνάντηση των φορέων αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που απορρέουν από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι σοβαρές ελλείψεις σε σχολική στέγη και οι ανάγκες άμεσης απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία, ανέγερσης ενιαίου κτιρίου και φοιτητικής εστίας για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των βαθμίδων με μόνιμο προσωπικό και ανάκλησης της υποχρεωτικής εφαρμογής της ευέλικτης ζώνης, θα ενταχθούν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διεκδίκησης της κινητοποίησης.

Η αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες, η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο πάλης της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στην Κέρκυρα.

  • Επίσης, τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση πραγματοποιεί η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σήμερα στις 11 το πρωί στη Ναύπακτο με αφορμή τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων της περιοχής.
ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γονείς καταγγέλλουν διακίνηση ναρκωτικών

Κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στον προαύλιο χώρο του 17ου Δημοτικού και των συστεγαζόμενων του 4ου και 47ου Νηπιαγωγείου της Ανθούπολης Λάρισας, από εξωσχολικούς, καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών των σχολείων. Για το θέμα συναντήθηκαν με το δήμαρχο Λάρισας ζητώντας, μεταξύ των άλλων, τον ηλεκτροφωτισμό του χώρου κι άλλα μέτρα, ενώ προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ