ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές παντού και τοπικές εκλογές

Εισβολές Ισραηλινών στρατιωτών στις «ελεύθερες» περιοχές της Δυτικής Οχθης

Associated Press

Εισβολές Ισραηλινών στρατιωτών στις «ελεύθερες» περιοχές της Δυτικής Οχθης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός απέναντι στο Ισραήλ εκ μέρους της οργάνωσής του, ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» στη βόρεια Δυτική Οχθη. Ο Ζακαρία Ζουμπάιντι, που στο παρελθόν είχε ανοιχτά υποστηρίξει την ανάδειξη του Προέδρου Μ. Αμπάς, προειδοποίησε ότι «εφόσον ο ισραηλινός στρατός δε σέβεται καμία εκεχειρία, τότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε εμείς».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την επιδρομή Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Τζενίν και στη γειτονική κωμόπολη Μπούρκιν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια «επιχείρησης εντοπισμού υπόπτων», δέχτηκε πυρά, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, από 3 ενόπλους, και ανταπέδωσε, σκοτώνοντάς τους. Νεκροί είναι 2 μαχητές της «Τζιχάντ» στο Μπούρκιν και 1 των «Μαρτύρων του Αλ Ακσα» στην Τζενίν. Την ίδια περίπου ώρα, τα ξημερώματα, αντιαρματικές ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπλητταν θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περίμετρό της, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Οι χτεσινές επιδρομές στη Δυτική Οχθη έγιναν την ώρα που άνοιγαν τα εκλογικά τμήματα για άλλον ένα γύρο των τοπικών εκλογών, που γίνονται σε 4 φάσεις. Κάλπες στήθηκαν, χτες, σε 82 χωριά και περισσότεροι από 376.000 Παλαιστίνιοι αναμενόταν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Παρά την κλιμάκωση της έντασης και τις αλλεπάλληλες επιδρομές του ισραηλινού στρατού, μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά τμήματα, ήδη από το πρωί. Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση, ιδιαίτερα κατά της «Χαμάς», κάθε άλλο παρά θα βλάψει, εκλογικά, την ισλαμιστική οργάνωση, της οποίας οι υποψήφιοι αναμένεται να επικρατήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επαναβεβαίωνε την «προσήλωσή του στον Οδικό Χάρτη». Ο Αριέλ Σαρόν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη διόγκωση φημών αλλά και τη διαρροή εκτιμήσεων στενών συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες αν συνεχιστούν για κάποιο καιρό ακόμη η ένταση και η βία, το Ισραήλ θα κάνει μερικές ακόμη μονομερείς κινήσεις: Θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τη βόρεια Δυτική Οχθη, θα εντάξει τα μεγάλα εποικιστικά μπλοκ και την Ιερουσαλήμ στο τείχος και θα δώσει τέλος σε κάθε πιθανότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους. Ο Σαρόν επέμεινε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων...

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρεις εκρήξεις βομβιστών αυτοκτονίας κοντά σε λαϊκή αγορά της σιιτικής πόλης Μπαλάντ χτες αργά το απόγευμα (80 χλμ βόρεια της Βαγδάτης) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 Ιρακινών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 άλλων (ανάμεσά τους ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, συνταγματάρχης Καντίμ Αμπντούλ Ρατζάκ και τέσσερις αστυνομικοί).

Οι εκρήξεις στο Μπαλάντ δεν ήταν οι μόνες με στόχο υποστηριχτές των δυνάμεων κατοχής. Στη Βαγδάτη, προηγήθηκε έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στη (σουνιτική) περιοχή Αζαμίγια με αποτέλεσμα ένα νεκρό διαβάτη και τον τραυματισμό δύο Ιρακινών στρατιωτών και 14 αμάχων.

Πιο πριν έγιναν βομβιστικές επιθέσεις κατά Αμερικανών στη σουνιτική πόλη Ραμάντι με πέντε Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς.

Επιπλέον, σειρά εισβολών σε σπίτια, κυρίως, σουνιτών πραγματοποίησε στη Βαγδάτη ο αμερικανικός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτης προς Πέμπτη. Η «επιχείρηση» δημοσιοποιήθηκε καθώς μεταξύ των σπιτιών που ερευνήθηκαν ήταν και αυτά 2 ανώτερων σουνιτών αξιωματούχων, του γενικού γραμματέα και του υψηλόβαθμου στελέχους της «Συμμαχίας για το Ιράκ», Αντνάν αλ Ντουλάιμι και Χαρίθ αλ Ομπάιντι, αντιστοίχως.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγός Τζορτζ Κέιζι, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας παραδέχτηκε ότι οι δύο από τις τρεις μεραρχίες των Ιρακινών που στρατολογήθηκαν στο «στρατό» δεν είναι πλέον μάχιμες δίχως την υποστήριξη αμερικανών στρατιωτών. Ο ίδιος στρατηγός παραδέχτηκε πως εάν απορριφθεί το ιρακινό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα του Οκτώβρη, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, με πιθανές επιπτώσεις στην καθυστέρηση της προγραμματισμένης για του χρόνου αποχώρησης κάποιων αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Ψηφίστηκε κομμουνιστής βουλευτής

Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας αναδείχτηκε προχτές το βράδυ ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας Αλντο Ραμπέλο, ως υποψήφιος των κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο κομμουνιστής υποψήφιος που συμμετείχε στην ψηφοφορία ισοψήφησε στο πρώτο γύρο με τον αντίστοιχο που πρότεινε η αντιπολίτευση, ενώ στο δεύτερο γύρο έλαβε 258 ψήφους έναντι 243 που πήρε ο Χοσέ Τομάς Νονό. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λόγω της παραίτησης την προηγούμενη βδομάδα του Σεβερίνο Καβαλκάντι, που κατηγορήθηκε για χρηματισμό. Είναι η εξέλιξη μιας μακράς πολιτικής κρίσης, στην οποία φέρονται να έχουν εμπλακεί και πολλά στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Λούλα. Ετσι, υπήρξαν αποχωρήσεις από το Εργατικό Κόμμα και ιστορικών στελεχών, που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για σκάνδαλα και διαφθορά.

Βεβαίως, την όλη υπόθεση σηκώνει και η αντιπολίτευση που στηρίζει το παλιό διεφθαρμένο καθεστώς και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και επιχειρεί να επωφεληθεί για να ρίξει από την εξουσία τον Λούλα και να ακυρώσει τα όποια φιλολαϊκά μέτρα πήρε ή σχεδιάζει να πάρει. Η ιστορία ξεκίνησε το Φλεβάρη, όταν στην εκλογή του απερχόμενου προέδρου Καβαλκάντι συναίνεσαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κάποιες δυνάμεις από τον ετερογενή συνασπισμό που στηρίζει τον Λούλα. Τώρα όμως μετά τις κατηγορίες για χρηματισμό και τη νίκη του υποψηφίου που πρότεινε το Εργατικό Κόμμα και οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Λούλα, η αντιπολίτευση βρέθηκε ηττημένη. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η αντιπολίτευση, παρά την επιτυχία της εκλογής νέου προέδρου της Βουλής και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Λούλα και οι υποστηρικτές του έχουν δυνατότητα για μια πολιτική συνεργασίας στο επόμενο διάστημα και μπροστά στις νέες προεδρικές εκλογές το 2006, έδειξε σημαντικά στοιχεία δύναμης και ενότητας.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Δημοψήφισμα για «το τέλος» της αιματοχυσίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Αλγερινοί για να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα με θέμα την έγκριση ή όχι ενός νομοθετικού πλαισίου, που, θεωρητικώς, θα ανοίξει το δρόμο για τον «τερματισμό του εμφυλίου πολέμου». Από το 1992, οπότε με στρατιωτικό πραξικόπημα ακυρώθηκε η εκλογική νίκη του «Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας», η χώρα έχει βυθιστεί στο αίμα. Δεκάδες ισλαμιστικές οργανώσεις συνέχισαν τις βίαιες επιθέσεις, και κατά πολιτών, ακόμη και μετά την «εκεχειρία» που κήρυξε το ίδιο το «Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας», που ήταν η μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση και ουσιαστικά η μοναδική με κάπως συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Επισήμως, από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την παροχή αμνηστίας σε χιλιάδες φυλακισμένους, οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις ομαδικών σφαγών, βομβιστικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και σε βιασμούς. Επίσης, προβλέπει τη χορήγηση αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της βίας. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαίρει τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας «για την προστασία των πολιτών», απομακρύνοντας, έτσι, κάθε ενδεχόμενο διενέργειας ερευνών και στους κόλπους του στρατεύματος, που συχνά έχει κατηγορηθεί από πολίτες για σφαγές ανάλογης βιαιότητας με αυτές των ισλαμιστών.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη. Αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι, δε δοθούν εξηγήσεις για τους χιλιάδες εξαφανισμένους, που δε συμπεριλαμβάνονται στις καταμετρήσεις. Αν και με την άποψη αυτή φέρεται να συμφωνεί η πλειοψηφία του αλγερινού λαού, δεν αποκλείεται διόλου η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου στο δημοψήφισμα, προκειμένου να δοθεί, έστω και επιφανειακά, ένα τέλος στην αιματοχυσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Μια «δυσάρεστη έκπληξη»

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Για να μιλήσει σε μια αποστειρωμένη εκδήλωση περί των δικαιωμάτων των γυναικών είχε μεταβεί στην Τουρκία η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Χιούζ, αλλά αυτό που συνέβη την Τετάρτη, σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της «Ουάσιγκτον Ποστ», αποτέλεσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την ίδια: οι έξι από τις οκτώ Τουρκάλες ομιλήτριες, παρά το ότι είχαν προσκληθεί μετά από έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας, άλλαξαν το θέμα της συζήτησης μεταφέροντάς το στον κατακτητικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. «Πώς να μιλήσουμε για τη συνεργασία των γυναικών στις ΗΠΑ και την Τουρκία όταν το Ιράκ βρίσκεται υπό κατοχή;», είπε η Χινταγιέτ Σεφκατλί Τουρκσάλ. «Ο πόλεμος διαγράφει ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των γυναικών, και μετά τον πόλεμο έρχεται φτώχεια - και οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα», είπε η Κούρδισσα Φατμά Νεβίν Βαργκούν. «Δε χρειάζεται πόλεμος για να έρθει ειρήνη», είπε η Φεράι Σαλμάν, ανταπαντώντας στην απάντηση που επιχείρησε να ψελλίσει η Χιούζ περί του ότι ο αμερικανικός πόλεμος είχε σκοπό να «αποκαταστήσει» την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Η απάντησή σας με προσβάλει, με τραυματίζει. Σε κάθε φωτογραφία που έρχεται από το Ιράκ, εικονίζεται ο φόβος στα πρόσωπα των γυναικών και των παιδιών. Το θέμα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ