Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Δημοψήφισμα για «το τέλος» της αιματοχυσίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Αλγερινοί για να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα με θέμα την έγκριση ή όχι ενός νομοθετικού πλαισίου, που, θεωρητικώς, θα ανοίξει το δρόμο για τον «τερματισμό του εμφυλίου πολέμου». Από το 1992, οπότε με στρατιωτικό πραξικόπημα ακυρώθηκε η εκλογική νίκη του «Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας», η χώρα έχει βυθιστεί στο αίμα. Δεκάδες ισλαμιστικές οργανώσεις συνέχισαν τις βίαιες επιθέσεις, και κατά πολιτών, ακόμη και μετά την «εκεχειρία» που κήρυξε το ίδιο το «Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας», που ήταν η μεγαλύτερη ισλαμιστική οργάνωση και ουσιαστικά η μοναδική με κάπως συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Επισήμως, από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την παροχή αμνηστίας σε χιλιάδες φυλακισμένους, οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις ομαδικών σφαγών, βομβιστικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και σε βιασμούς. Επίσης, προβλέπει τη χορήγηση αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της βίας. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαίρει τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας «για την προστασία των πολιτών», απομακρύνοντας, έτσι, κάθε ενδεχόμενο διενέργειας ερευνών και στους κόλπους του στρατεύματος, που συχνά έχει κατηγορηθεί από πολίτες για σφαγές ανάλογης βιαιότητας με αυτές των ισλαμιστών.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη. Αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι, δε δοθούν εξηγήσεις για τους χιλιάδες εξαφανισμένους, που δε συμπεριλαμβάνονται στις καταμετρήσεις. Αν και με την άποψη αυτή φέρεται να συμφωνεί η πλειοψηφία του αλγερινού λαού, δεν αποκλείεται διόλου η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου στο δημοψήφισμα, προκειμένου να δοθεί, έστω και επιφανειακά, ένα τέλος στην αιματοχυσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ