ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην «εκχώρηση» εργασιακών δικαιωμάτων

Κάλεσμα αγώνα του Συνδικάτου, με αφορμή τα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης»

«Από τις αναδιαρθρώσεις αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι, γιατί ακριβώς ο στόχος τους είναι ακόμη και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, ακόμη και αυτή η μισή δουλιά». Αυτό υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του προς τους 650 εργαζόμενους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης», ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, μπροστά στην εργασιακή ανασφάλεια που εντείνεται από τις διαδικασίες εκχώρησης του συγκροτήματος. Ο Σύνδεσμος σ' αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β', 2ος όροφος) με κατεύθυνση τη Βουλή.

Η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι είχε ως αποτέλεσμα να χάσει προχτές τη ζωή του ένας ακόμα σερβιτόρος, ο 44χρονος Κώστας Κράνης, υποκύπτοντας από καρδιακό στην αφόρητη πίεση. Ηταν ο δεύτερος εργαζόμενος που πέθανε στο ξενοδοχείο την ώρα του μεροκάματου, μετά το θάνατο του συναδέλφου του Δημήτρη Χιόνη, τον περασμένο Αύγουστο.

Δώρο στο τουριστικό κεφάλαιο

Οπως τονίζει, ο «Αστέρας» στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων παραχωρείται στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Ο νέος διαχειριστής επιδιώκει να πάρει τη μονάδα με όσο λιγότερους εργαζόμενους, με όσο λιγότερο «κόστος», όπως λένε.

«Ο "Αστέρας" - υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος - σήμερα δεν ανήκει στο λαό, ανήκει στο τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο εκμεταλλεύεται με σκληρό τρόπο τους εργαζόμενους, για να βγάλει όλο και περισσότερα κέρδη. Χρησιμοποιήθηκε ρουσφετολογικά για τις ανάγκες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Λειτουργεί τον τουριστικό αυτό όμιλο όχι για να ικανοποιήσει την ανάγκη για αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, αλλά για να κερδίσει με την εμπορευματοποίηση. Εξάλλου, δεν απευθύνεται στην εργατική τάξη ούτε καν σε μικρομεσαίους. Απευθύνεται στην "ελίτ", στους υψηλής οικονομικής στάθμης πελάτες».

Και σημειώνει: «για όλους εσάς που εργάζεστε στον "Αστέρα" δεν μπορεί να έχει καμία σημασία ποιος είναι ο πελάτης. Ολοι εσείς που εργάζεστε στον "Αστέρα" μη νιώθετε υποχρέωση σε κανένα κομματικό παράγοντα. Η δουλιά πρέπει να είναι δικαίωμα όλων. Για όλους εσάς, αξία έχει η μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, χωρίς την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια με την οποία ζείτε χρόνια τώρα. Δεν είναι δική σας επιλογή η εποχιακή απασχόληση. Αυτοί που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισή δουλιά με μισά δικαιώματα και μισή ζωή, είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν σε συμπυκνωμένο χρόνο λειτουργίας ακόμα περισσότερα».

Θα χειροτερέψουν οι εργασιακές σχέσεις

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία εκχώρησης, τονίζει στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, είναι βέβαιο ότι θα επιδιωχτεί νέο εργασιακό καθεστώς με περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μικρότερους μισθούς, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για όλους. Ηδη, μίλησαν για «εθελούσια έξοδο». Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνεται, το σωματείο της επιχείρησης αρκέστηκε στις συζητήσεις με τη διοίκηση της τράπεζας και αυτή η τακτική δυσκολεύει τον αγώνα.

«Με τις συζητήσεις - καταλήγει - δεν αντιμετωπίζονται τα σχέδιά τους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτείται μαζικός, αποφασιστικός αγώνας όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα. Λειτουργία όλο το χρόνο των μονάδων. Καμία απόλυση όπως και αν την ονομάζουν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «WACKENHUT»
Πάρτε θέση στη διαπάλη

Περιοδεία χτες του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στην εταιρία φύλαξης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλάει στους εργαζόμενους της «WACKENHUT»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλάει στους εργαζόμενους της «WACKENHUT»
Να βγάλουν τα απαιτούμενα συμπεράσματα από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στην εταιρία φύλαξης «WACKENHUT» ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, που χτες το πρωί περιόδευσε στην επιχείρηση στον Κολωνό, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η εργοδοσία απέλυσε έναν εργαζόμενο ο οποίος τόλμησε να απουσιάσει από τη δουλιά με άδεια γιατρού (ανέρρωνε από ατύχημα), την οποία και προσκόμισε στην επιχείρηση. Οπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του χώρου, η επιχείρηση κάνει συνεχώς απολύσεις, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν και επιλεκτικό χαρακτήρα.

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, ο Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί και αγωνίζεται για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και ταυτόχρονα αντιπαλεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Υπογράμμισε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες κάνει λόγο σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στην κατεύθυνση της συνεχούς αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως άλλωστε προκύπτει από τα ίδια τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στόχος είναι το επόμενο διάστημα η απελευθέρωση των απολύσεων, σημείωσε. Μόλις προχτές ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ουσιαστικά στον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ανοίγει το Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά τονίζει ότι αυτά αποτελούν μόνο την αρχή.

«Σήμερα, επισήμανε ο βουλευτής, γίνεται διαπάλη: οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδιώκουν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες και τα κόμματα που υπηρετούν την εργοδοσία κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση, πετσοκόβοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό πρέπει να αντισταθούμε», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους κατ' αρχήν να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων σε συνδικαλιστικό επίπεδο, «για να μπορέσουμε να τους συγκρατήσουμε. Δε λύνεται όμως το πρόβλημα. Υπάρχουν τα κόμματα που λειτουργούν υπέρ των καπιταλιστών και ο χώρος που παλεύει σε αντίθετη κατεύθυνση και είμαστε εμείς. Χρειάζεται πολιτική πάλη για μια άλλη εξουσία προς όφελος του λαού. Βγάλτε συμπεράσματα. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας και θα σας βοηθήσουμε στην κατεύθυνση ανάπτυξης της πάλης».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΚΑΝΙΓΓΟΣ»
Στο πόστο της από χτες η απολυμένη συνδικαλίστρια

Μετά από τις επίμονες αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η εργοδοσία ανακάλεσε την τρομοκρατική απόλυση

Στη δουλιά της, στο ξενοδοχείο «ΚΑΝΙΓΓΟΣ», επέστρεψε από χτες η εργαζόμενη, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής, Μαρία Φακιώλα, μετά τον αγώνα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, της Σωματειακής Επιτροπής στο ξενοδοχείο και τη στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των ταξικών σωματείων της Αθήνας. Η απόλυση της Μαρίας Φακιώλα εντάσσεται στο μπαράζ των απολύσεων που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα οι ξενοδόχοι, με στόχο να τρομοκρατήσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που ανταποκρίνονται μαζικά στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων του κλάδου.

Η Μαρία Φακιώλα, που ήταν βοηθός μάγειρα, απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δουλέψει σπαστό ωράριο και να αλλάξει ειδικότητα, όπως απαιτούσε η διεύθυνση του ξενοδοχείου. Η πραγματική αιτία της απόλυσης ήταν κυρίως το γεγονός ότι μαζί με άλλους συναδέλφους της η εργαζόμενη πρωτοστάτησε στη σύσταση σωματειακής επιτροπής. Αυτό ακριβώς τρομάζει τους ξενοδόχους, που καταφεύγουν σε απολύσεις προκειμένου να βάλουν φρένο στην όποια αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τέσσερις απολύσεις στο ξενοδοχείο «ΣΟΦΙΤΕΛ», καθώς δύο από τις εργαζόμενες που απολύθηκαν είχαν επίσης πρωτοστατήσει στη σύσταση σωματειακής επιτροπής και είχαν αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλιάς.

Από την πρώτη στιγμή ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέλαβε δράση, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης στο ξενοδοχείο «ΚΑΝΙΓΓΟΣ», η οποία και κορυφώθηκε με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, πριν από 15 μέρες περίπου, μέσα στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου, με τη συμπαράσταση και συμμετοχή και άλλων ταξικών σωματείων. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος δίνει τη μάχη και για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΣΟΦΙΤΕΛ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ