Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην «εκχώρηση» εργασιακών δικαιωμάτων

Κάλεσμα αγώνα του Συνδικάτου, με αφορμή τα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης»

«Από τις αναδιαρθρώσεις αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι, γιατί ακριβώς ο στόχος τους είναι ακόμη και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, ακόμη και αυτή η μισή δουλιά». Αυτό υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του προς τους 650 εργαζόμενους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης», ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, μπροστά στην εργασιακή ανασφάλεια που εντείνεται από τις διαδικασίες εκχώρησης του συγκροτήματος. Ο Σύνδεσμος σ' αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β', 2ος όροφος) με κατεύθυνση τη Βουλή.

Η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι είχε ως αποτέλεσμα να χάσει προχτές τη ζωή του ένας ακόμα σερβιτόρος, ο 44χρονος Κώστας Κράνης, υποκύπτοντας από καρδιακό στην αφόρητη πίεση. Ηταν ο δεύτερος εργαζόμενος που πέθανε στο ξενοδοχείο την ώρα του μεροκάματου, μετά το θάνατο του συναδέλφου του Δημήτρη Χιόνη, τον περασμένο Αύγουστο.

Δώρο στο τουριστικό κεφάλαιο

Οπως τονίζει, ο «Αστέρας» στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων παραχωρείται στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Ο νέος διαχειριστής επιδιώκει να πάρει τη μονάδα με όσο λιγότερους εργαζόμενους, με όσο λιγότερο «κόστος», όπως λένε.

«Ο "Αστέρας" - υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος - σήμερα δεν ανήκει στο λαό, ανήκει στο τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο εκμεταλλεύεται με σκληρό τρόπο τους εργαζόμενους, για να βγάλει όλο και περισσότερα κέρδη. Χρησιμοποιήθηκε ρουσφετολογικά για τις ανάγκες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Λειτουργεί τον τουριστικό αυτό όμιλο όχι για να ικανοποιήσει την ανάγκη για αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, αλλά για να κερδίσει με την εμπορευματοποίηση. Εξάλλου, δεν απευθύνεται στην εργατική τάξη ούτε καν σε μικρομεσαίους. Απευθύνεται στην "ελίτ", στους υψηλής οικονομικής στάθμης πελάτες».

Και σημειώνει: «για όλους εσάς που εργάζεστε στον "Αστέρα" δεν μπορεί να έχει καμία σημασία ποιος είναι ο πελάτης. Ολοι εσείς που εργάζεστε στον "Αστέρα" μη νιώθετε υποχρέωση σε κανένα κομματικό παράγοντα. Η δουλιά πρέπει να είναι δικαίωμα όλων. Για όλους εσάς, αξία έχει η μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, χωρίς την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια με την οποία ζείτε χρόνια τώρα. Δεν είναι δική σας επιλογή η εποχιακή απασχόληση. Αυτοί που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισή δουλιά με μισά δικαιώματα και μισή ζωή, είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν σε συμπυκνωμένο χρόνο λειτουργίας ακόμα περισσότερα».

Θα χειροτερέψουν οι εργασιακές σχέσεις

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία εκχώρησης, τονίζει στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, είναι βέβαιο ότι θα επιδιωχτεί νέο εργασιακό καθεστώς με περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μικρότερους μισθούς, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για όλους. Ηδη, μίλησαν για «εθελούσια έξοδο». Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνεται, το σωματείο της επιχείρησης αρκέστηκε στις συζητήσεις με τη διοίκηση της τράπεζας και αυτή η τακτική δυσκολεύει τον αγώνα.

«Με τις συζητήσεις - καταλήγει - δεν αντιμετωπίζονται τα σχέδιά τους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτείται μαζικός, αποφασιστικός αγώνας όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα. Λειτουργία όλο το χρόνο των μονάδων. Καμία απόλυση όπως και αν την ονομάζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ