Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προάγγελος δυσμενέστερων αλλαγών

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του στενού δημόσιου τομέα (δηλαδή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παυλόπουλου, η κυβέρνηση θα προτείνει για συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ και τους άλλους αρμόδιους φορείς να μετατεθεί κατά μία ώρα η έναρξη και λήξη λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών χωρίς να θιγεί η διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Οπως είναι γνωστό με το ισχύον ωράριο, το χειμώνα οι υπηρεσίες λειτουργούν από 07:00 έως 14:30 και από 07:30 έως 15:00 και το καλοκαίρι από 07:30 έως 15:00 και από 08:00 ές 15:30. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ενοποιηθεί το ωράριο αυτό για τους θερινούς και χειμερινούς μήνες και να είναι από 08:00 έως 15:30 και από 08:30 έως 16:00.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτή την αλλαγή έχοντας «ως στόχο την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών με την ενιαία ρύθμιση του ωραρίου, τη διευκόλυνση των ίδιων των υπαλλήλων και ιδίως των γονέων, καθώς και την ευχερέστερη επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί με το να κλείνουν νωρίς οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, είναι γνωστό ότι δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πρόσχημα για τις ανατροπές

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ» για το θέμα: «Με τη δήλωση του ο υπουργός αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την έτσι ή αλλιώς ανατροπή του εργασιακού ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η δικαιολογία ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες, δεν ευσταθεί. Ομως, όπως σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη μετάθεση της ώρας έναρξης και λειτουργίας, έτσι θα χρησιμοποιηθεί και αύριο προκειμένου να εισαχθούν ευέλικτες μορφές εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το σπαστό ωράριο και άλλα, τα οποία άλλωστε εμπεριέχονται στο πρόγραμμα Πολιτεία του ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί και η ΝΔ αλλά και στις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενώ ήδη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εισάγει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ