Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Στο δρόμο για το πετσοκομμένο επίδομα

Κατά 74 ευρώ μειώνει φέτος η κυβέρνηση την πενιχρή εποχική ενίσχυση, που κέρδισαν με αγώνες οι εργαζόμενοι

Στους δρόμους βγαίνουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να απαντήσουν στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της ΝΔ, που όχι μόνο - ακολουθώντας απαρέγκλιτα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - υπονομεύει τη λειτουργία της Ζώνης, καταδικάζοντάς τους στην ανεργία και τη φτώχεια, αλλά τώρα έφτασε στο σημείο να επιχειρεί το πετσόκομμα ακόμα και αυτού του πενιχρού εποχιακού δικαιώματος, που καταβάλλεται στους άνεργους και αποτελεί μία από τις σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου τους.

Η πρώτη δυναμική εργατική απάντηση θα δοθεί την Τρίτη 4 Οκτώβρη. Με απόφαση των ταξικών σωματείων της Ζώνης αυτή τη μέρα στις 11 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση όλων των ανέργων της Ζώνης στο υπουργείο Απασχόλησης, ενώ έχουν καθοριστεί δύο προσυγκεντρώσεις. Η μία στις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και η δεύτερη στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Η σχετική ρύθμιση για τους άνεργους εργατοτεχνίτες έχει επιβληθεί με σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ισχύει τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια. Πέρσι οι εργατοτεχνίτες είχαν καταφέρει αγωνιστικά να πάρουν 700 ευρώ με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από 10 ένσημα το τρέχον έτος και 30 ένσημα την τελευταία διετία. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υφυπουργού Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτου διαμήνυσε στους εργατοτεχνίτες ότι θα δοθούν 626 ευρώ - δηλαδή λιγότερα από πέρσι - και αυτά σε όσους έχουν τις γενικές προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά πως - σε ό,τι αφορά τη Ζώνη - θα το πάρουν ελάχιστοι!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία προς όλους τους ανέργους τους καλούν «να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ από τον ΟΑΕΔ (από τα 626 που έχουν βγάλει, ενώ πέρσι είχαμε πάρει 700) και όλοι μαζί να απαιτήσουμε αυξημένο επίδομα, τουλάχιστον 750 ευρώ και για τους κανονικούς δικαιούχους και γι' αυτούς που έχουν λιγότερα ένσημα». Απαιτούν, ακόμα, επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου, άμεσα επιδότηση όλων των εργατοτεχνιτών πάνω από 55 ετών από τον ΛΑΕΚ τόσων ενσήμων Βαρέων, όσων χρειάζονται για να έχουν την τελευταία πενταετία 300 ένσημα το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ