Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ερχεται χιονοστιβάδα απολύσεων

Σε συνεννόηση με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου, η εργοδοσία ετοιμάζει πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων

Στα πλαίσια μια άλλης εξουσίας και οικονομίας, θα μπορούσαν να παράγουν τον πλούτο για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Σήμερα, βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική ανεργία...

Eurokinissi

Στα πλαίσια μια άλλης εξουσίας και οικονομίας, θα μπορούσαν να παράγουν τον πλούτο για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Σήμερα, βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική ανεργία...
«Η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Ναυπηγείων είναι παράγοντας "κλειδί" για ένα λαμπρό μέλλον»! Αυτή είναι η φράση, με την οποία αρχίζει η κατάπτυστη ανακοίνωση - τελεσίγραφο, που εξέδωσε χτες η γερμανική πολυεθνική ThyssenKrupp, ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προς τους εργαζόμενους, για να τους δείξει το δρόμο προς την έξοδο με τη γνωστή μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων»!

Με άλλα λόγια, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και του «λαμπρού μέλλοντος» των πολυεθνικών κερδών - μιας εταιρίας που, ελέω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ τότε και σήμερα της ΝΔ, έγινε αφεντικό στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ελλάδας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα δίνοντας κάτι ψίχουλα -, οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να χάσουν τη δουλιά τους, το μεροκάματό τους και να ενταχτούν στις μαύρες λίστες της ανεργίας!

Η ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει το «ραβασάκι» των Γερμανών, «είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η εταιρία μας το πρώτο ναυπηγείο της Μεσογείου και για να εγγυηθούμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη» και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί «το θέμα» του «πλεονάζοντος προσωπικού»!

Ομως, το δικαίωμα στη δουλιά δε συνθλίβεται μόνο από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Ταγμένοι στο πλευρό του αφεντικού κατά την προσφιλή τακτική της συναίνεσης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, συμφώνησαν πλήρως για τις απολύσεις των αφεντικών τους! Η ανακοίνωση της εργοδοσίας είναι σαφής: «Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε ύστερα από διαβουλεύσεις και σε συμφωνία με το Σωματείο ότι ο πλέον κοινωνικά αποδεκτός τρόπος τώρα είναι να τρέξουμε ένα πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για όλους τους εργαζόμενους»! Οι λεπτομέρειες του «προγράμματος», σύμφωνα με τη γερμανική διοίκηση «και οι διάφοροι όροι του θα συζητηθούν με το Σωματείο, οπότε και θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες».

Γυρίστε τους την πλάτη!

Η αγωνιστική Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ και δείχνοντας στους εργαζόμενους με ποιους οφείλουν να ενώσουν τα βήματά τους, ανέλαβε δράση σημαίνοντας αγωνιστικό συναγερμό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει το αδιέξοδο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και τις δραματικές επιπτώσεις σε βάρος της βιομηχανίας της χώρας και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από την τακτική των εν λόγω παρατάξεων. Τους καλούν να συσπειρωθούν με την ΕΕΝΣ και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Απευθυνόμενη ειδικά στους «νέους σε ηλικία συναδέλφους» τονίζει ότι «είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της πολιτικής.

Η ΕΕΝΣ ξεκαθαρίζει: «Ο απεγκλωβισμός από τις δυνάμεις που μας έχουν φέρει μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είτε συνδικαλιστικές (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είτε πολιτικές (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, για μεροκάματο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας». Και καταλήγει: «Ο αγώνας για επαναφορά του Ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο είναι μονόδρομος που πρέπει να ακολουθήσουμε γνωρίζοντας τις δυσκολίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ