Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παιδικοί σταθμοί για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη

Την κατάργηση των τροφείων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον τομέα της Πρόνοιας απαιτούν οι εργαζόμενοι στους δήμους
Την κατάργηση των τροφείων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στον τομέα της Πρόνοιας απαιτούν οι εργαζόμενοι στους δήμους
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνει για τη διεκδίκηση δωρεάν δημοτικών παιδικών σταθμών που θα επιχορηγούνται από το κράτος, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Συνδικαλιστών και Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 4 Οκτώβρη 2005 στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 6.30 το απόγευμα. Επίσης, η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν μαζικό «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική επισημαίνει ότι, με πρόσχημα την αποκέντρωση, η πολιτική που εφάρμοσαν και στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΣΥΝ, είχε ως αποτέλεσμα το πέρασμα των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της γίνεται ο «Δούρειος Ιππος», ώστε σταδιακά να προωθείται η εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας. Μια πολιτική, που αποδέχονται και στηρίζουν οι εκλεγμένοι άρχοντες της ΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) μέσω της ΚΕΔΚΕ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων για να διεκδικήσουν: Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση. Δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων και συνολικότερα της ανταποδοτικότητας στην ΤΑ. Μαζικούς διορισμούς μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Μέτρα πρωτοβάθμιας Υγείας, με το διορισμό ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού κατά σταθμό και κοινωνικής υπηρεσίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και άλλα.

Εξισώνουν τις ευθύνες σε θύματα και θύτες

Στο μεταξύ, με αφορμή προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς σημειώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Για μας, δε νοείται παιδαγωγός που πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα να μην υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και να μη δίνει τον καλύτερό του εαυτό για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η δωρεάν κάλυψη των αναγκών στην προσχολική αγωγή είναι υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα όλων των παιδιών.

Για τη σημερινή άθλια κατάσταση στην προσχολική αγωγή ευθύνονται οι πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τη μετατρέπουν σε εμπόρευμα και υποτάσσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών και των εργαζομένων στο χώρο, στις δυνάμεις της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και του κέρδους.

Η εξίσωση των ευθυνών σε θύτες, που δεν είναι άλλοι από τις κυβερνητικές πολιτικές της εμπορευματοποίησης της αγοράς και του κέρδους, με τα θύματα, που είναι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στο χώρο, αν δεν κρύβει σκοπιμότητα, είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

Η αποσπασματική παρουσίαση του προβλήματος ανεξάρτητα από προθέσεις δημιουργεί πανικό, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, με αποτέλεσμα να συσκοτίζει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα εξής:

  • Νομικό πλαίσιο λειτουργίας
  • Υποδομή (κτίρια κλπ.)
  • Παιδαγωγικό πρόγραμμα και υλικό
  • Στελέχωση και συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και εργασίας του προσωπικού

Τέλος, όσο προχωρά η εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής, τόσο οι παιδαγωγικές αξίες, οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών και των εργαζομένων θα υποτάσσονται στη μια και μοναδική αξία, το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ