ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κομμουνιστές, η Κούβα και οι ιμπεριαλιστές

Το 1938 ο Μεταξάς συνέλαβε πάνω από 2.000 κομμουνιστές, που, όταν μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί, ζήτησαν να πάνε στο μέτωπο να πολεμήσουν. Ομως η κυβέρνηση, όταν μπήκαν ο Γερμανοί στην Ελλάδα, τους παρέδωσε στους κατακτητές και δε γλίτωσε κανένας.

Παρ' όλο που το ΚΚΕ ήταν χτυπημένο, οργάνωσε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ - ΕΛΑΝ, τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή, την Εθνική Αλληλεγγύη, ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση που έκανε ο Τσολάκογλου με δεκάδες θύματα. Πεθάνανε πάνω από 350.000 από την πείνα και αν δεν ήταν οι οργανώσεις να κάνουν λαϊκά συσσίτια στις γειτονιές θα πεθαίνανε παραπάνω.

Οργάνωσε το 85% του ελληνικού λαού, που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μαζί με το Αγροτικό Κόμμα και άλλες ομάδες, ενώ όλα τα άλλα κόμματα - Παπανδρέου, Πλαστήρας, Βενιζέλος και άλλοι πήγαν στη Μέση Ανατολή, στο Κάιρο, και τρώγανε και πίνανε.

Ο ΕΛΑΣ έδωσε τα μεγαλύτερα χτυπήματα στα γερμανοϊταλικά στρατεύματα κατοχής. Ο ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας, του Λονδίνου και της Αμερικής δίνανε συγχαρητήρια στα τμήματα του ΕΛΑΣ και στο 85% που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, με αιμοδότη το ΚΚΕ. Και τα συγχαρητήρια ήταν, χωρίς να ρίξουν τουφεκιά, να μας έρθουν σαν απελευθερωτές με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές. Να αναγνωρίσουν τους συνεργάτες των Γερμανών, και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να δολοφονούνται, να φυλακίζονται και να εξορίζονται στη Μακρόνησο, στα Γιούρα και αλλού και άλλοι να παίρνουνε το δρόμο για το βουνό. Ετσι δημιουργήσανε τον εμφύλιο πόλεμο.

Το Δεκέμβρη του '44 πρωθυπουργός διορίστηκε από τον Σκόμπι ο Γ. Παπανδρέου, που έλεγε λαοκρατία και όχι βασιλιά, αλλά οργάνωσε 166 ακροδεξιές συμμορίες. (Σούρληδες, Βουρλάκηδες, Καλαμπαλίκηδες, Μαγκανάδες και άλλοι). Από το 1944 μέχρι το τέλος του '46 το εγκληματικό όργιό τους ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ιδιαίτερα στους κομμουνιστές είχε σαν αποτέλεσμα: Φονευμένοι 1.989, τραυματίες 667, βασανισμένοι 31.632, φυλακισμένοι 8.624, απόπειρες δολοφονίας 509, συλληφθέντες 84.931, βιασμένες γυναίκες 255, λεηλασίες 18.767, κάψιμο γραφείων 667, καταδικασμένοι που στεγαστήκανε στις πολιτείες από την ύπαιθρο 100.000.

Αυτά έγιναν με τον Γ. Παπανδρέου, Πλαστήρα, Βενιζέλο, Σοφούλη. Το 1947 ανέλαβε ο Τσαλδάρης, ψήφισε τον 509 και το Γ' Ψήφισμα και άρχισε το δεύτερο δράμα για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και για τον ελληνικό λαό. Και η ειρωνεία να μας λέει ο Α. Παπανδρέου και ο γιος του: «Ο λαός δεν ξεχνά, τι σημαίνει δεξιά».

Το έργο που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ο χιτλερικός φασισμός μαζί με τους συνεργάτες του, το συνεχίζει 61 χρόνια ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός με τους δικούς του συνεργάτες, μέχρι σήμερα, που κήρυξαν τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο κατά των λαών που δεν υποκύπτουν. Κι από κοντά μαζί τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...

...Ποιοι είναι τρομοκράτες; Ο κουβανικός λαός που προσφέρθηκε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες Αμερικανούς από τον τυφώνα, όπως χτύπησε και την Κούβα με τέσσερις νεκρούς, που δεν είχαν τα μέσα; Ενώ οι που τα έχουν αφήσανε στο έλεος να σκοτωθούν χιλιάδες Αμερικανοί. Και η... ανθρωπιστική βοήθεια του Μπους ήταν να στείλει χιλιάδες φέρετρα, να βάλει τους σκοτωμένους, ενώ ο τυφώνας τους ειδοποίησε να σηκώσουν τους Αμερικανούς να τους πάνε σε ασφαλέστερο μέρος.

Ας δούνε όλοι τι διαφορά έχει ο σοσιαλισμός της Κούβας, που προσφέρθηκε να στείλει και ανθρωπιστική βοήθεια με 1.488 γιατρούς και άφθονο φαρμακευτικό υλικό στις ΗΠΑ και δεν το δέχτηκαν... Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι' αυτό καλώ όλους τους εργαζόμενους: να γυρίσουν την πλάτη τους σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για να δει καλύτερες μέρες ο λαός μας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΧΗΣ,

αντιστασιακός, ανάπηρος του ΔΣΕ

Η κοινωνική πληγή των Πανελλαδικών

Επί δεκαετίες ολόκληρες υπάρχει το πρόβλημα των εισαγωγικών εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μια κοινωνική πληγή που έχει καταστροφικές «παρενέργειες» σε βάρος της Παιδείας και της κοινωνίας (διάλυση Λυκείου, σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας των νέων, οικονομική επιβάρυνση των φτωχομεσαίων οικογενειών μέχρι και εγκατάλειψη σπουδών κλπ).

Επί πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις κατά περιόδους, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, εξαγγέλλουν διάφορα μέτρα «θεραπεία» (δέσμες, πανελλήνιες, «μεταρρυθμίσεις» κλπ.) τα οποία οδηγούν από το κακό στο χειρότερο για να φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα. Τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πολύχρονη πείρα «κατευνασμού» της κοινής γνώμης και εξαγγέλλει νέα μέτρα (κοροϊδίας), όπως τη μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων από 9 σε 6 και το... πλαφόν. Με τις προϋποθέσεις αυτές το «σύστημα» με μικρομπαλώματα συνεχίζει το καταστροφικό έργο, επιμένοντας στη σύνδεση εξετάσεων εισαγωγής με τις εξετάσεις Γ' Λυκείου.

Αυτό το καινούριο φάρμακο - μέτρο του «πλαφόν» εμφανίστηκε μετά τις τελευταίες εξετάσεις, όταν εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμό διαγωνισμού (μόρια) κάτω του 10. Η περίπτωση αυτή θεωρήθηκε και προβλήθηκε ότι είναι δείγμα της «αγραμματοσύνης» των υποψηφίων (δηλ. κακής δουλιάς στα Λύκεια). Γι' αυτό ως μέτρο διόρθωσης της «εγγραμματοσύνης» και βελτίωσης των εξετάσεων Λυκείου, θεωρήθηκε η καθιέρωση του «πλαφόν». Δηλαδή οι έχοντες βαθμό διαγωνισμού κάτω του 10 έστω και αν υπάρχουν κενές θέσεις δε θα εισάγονται.

Ομως ξέχασαν οι αρμόδιοι και η Πολιτεία ότι οι εξετάσεις είναι ένας διαγωνιστικός μηχανισμός με αποκλειστική αρμοδιότητα και μόνο να καθορίζει τη σειρά επιτυχίας προτεραιοτήτων υποψηφίων μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού των θέσεων. Και όχι με τη μαθητική επίδοση των υποψηφίων (αρμόδιοι προς τούτο είναι οι σύλλογοι διδασκόντων του Λυκείου). Και, ακόμη, ότι επειδή οι απόφοιτοι λυκείου έχουν το δικαίωμα εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφ' όσον υπάρχουν κενές θέσεις (διαγωνισμών), Κανένας δεν μπορεί να εμποδίζει τους διαγωνιζόμενους να εξαντλήσουν όλο τον αριθμό των κενών θέσεων.

Καταληκτικά χρειαζόμαστε «σύστημα» εξετάσεων αδιάβλητης λειτουργίας, χωρίς παρενέργειες και άμεσης εφαρμογής στις παρούσες συνθήκες και τούτο γιατί η ριζική λύση είναι μία και γνωστή: Δωδεκάχρονη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ομως για να γίνουν αυτά χρειάζονται λαϊκοί αγώνες «αλλαγής των συσχετισμών».

ΤΑΚΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑΣ

Αντιστασιακός Εκπαιδευτικός

Αντίο αλησμόνητε φίλε

Την ώρα αυτή, επιθυμώ να εκφράσω και με τις γραμμές αυτές τη βαθιά λύπη μου, προς την αγαπημένη μου οικογένεια του πολύ αγαπητού μου φίλου και συναγωνιστή Κώστα Κάπου. Λυπήθηκα αφάνταστα, γιατί την ημέρα της θανής του - και εν συνεχεία - νοσηλευόμουν σε νοσοκομείο και δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην ταφή του.

Ο Κώστας Κάππος, για μένα, υπήρξε από τους σπάνιους, γνήσιους κομμουνιστές, που έδωσαν ολόκληρο το είναι τους για τα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Τόσο τα παθήματα του στην εξορία, όσο και οι σκληροί αγώνες του, εντός κι εκτός Βουλής, με ενέπνεαν αφάνταστα. Γι' αυτό ακριβώς η εκδημία του Κώστα Κάππου νομίζω, ότι είναι πραγματική απώλεια, τόσο για τον έμπρακτο, αληθινό σοσιαλισμό, όσο και για την αγαπητή του οικογένεια, αλλά και για όλους, όσους τον ένιωσαν και τον αγάπησαν ειλικρινά. Γιατί, δυστυχώς, δεν τον κατανόησαν όλοι οι σύντροφοί του και πορεύτηκε κι αυτός μόνος. Οπως συμβαίνει με πάρα πολλούς, ασυμβίβαστους αγωνιστές.

Ο Κώστας Κάππος, ως παραδειγματική μορφή αληθινού κομμουνιστή - αγωνιστή, εμπνέει καθέναν, που θέλει να αγωνίζεται για τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Αλησμόνητε φίλε και συναγωνιστή Κώστα, καλή πορεία στην άπειρη αιωνιότητα. Και συ, Πόπη, άξια συντρόφισσα του, μαζί με τα εκλεκτά παιδιά σας, το Θανασάκη και τη Φωτεινούλα, να είστε περήφανοι, ακόμα και μέσα στο βαθύτατο πόνο σας και την απέραντη λύπη σας, γιατί είχατε έναν τέτοιο σύζυγο και πατέρα. Ο θεός, παρηγορητής σας και πάντα μαζί σας.

ΤΙΜΟΘΕΟΣ Κ. ΚΙΛΙΦΗΣ

Αρχιμανδρίτης - Ι.Μ. Πεντέλης

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ο σοσιαλισμός θα οικοδομηθεί

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, εμποροϋπάλληλος.-- Βρίσκομαι στο σημείο να τονίσω ότι το «λιθαράκι» του σοσιαλισμού μπροστά στην πρώτη μπόρα δεν ήταν «τυχαίο», όπως θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι. Για μας τους κομμουνιστές, το ξέρουμε, ο σοσιαλισμός είναι νομοτέλεια και θα οικοδομηθεί, έτσι κι αλλιώς, οριστικά και αμετάκλητα. Και η ΚΕ του ΚΚΕ, σωστά και υπεύθυνα βαδίζει στη θεωρητική και πρακτική επεξεργασία των ζητημάτων που αφορούν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και με την πείρα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Για την απώλεια του επίτιμου Προέδρου του Κόμματός μας, Χαρίλαου Φλωράκη θέλω να πω πως «άδειασε την καρδιά μας», αλλά μας άφησε παρακαταθήκες για κουράγιο και συνέχιση της πάλης. Εφυγε όπως έφυγαν τόσοι και τόσοι αγωνιστές - κομμουνιστές... Θέλω να πω ακόμα πως έρχονται δύσκολες στιγμές, αλλά θα τα καταφέρουμε! Σε πείσμα των καιρών θα χτυπήσουμε αλύπητα τον καπιταλισμό και θα χτίσουμε το σοσιαλισμό. Εγώ στέκω και θα είμαι πάντα δίπλα σας στον αγώνα.

Εξαθλιώνουν και κοροϊδεύουν

Κ. ΔΑΜΙΓΟΣ, λογιστής.-- Είμαι καθημερινός αναγνώστης του «Ρ», που λέει πάντα την αλήθεια για τα πράγματα, για τους απλούς εργαζόμενους, αντίθετα από τους αστούς που υποκρίνονται. Οπως για παράδειγμα ένας γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας αστών αμερικανοσπουδαγμένος σε κολέγια, που προσπαθεί να μας πείσει για την ανάγκη εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων (από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), προκειμένου, λέει, να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία τους! Τα λένε αυτά αυτοί των δύο κομμάτων του κεφαλαίου που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν και δημιουργούν στρατιές εξαθλιωμένων φτωχών και ανέργων. Και μας ξαναπροτείνουν μέτρα σωτηρίας μέσω της οριστικής συντριβής των εργαζομένων. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός τους δεν έχει όριο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ