ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ
Οργανώνουν την πάλη τους

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση, με Γενικές Συνελεύσεις και τοπικές κινητοποιήσεις

Στο πλευρό του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος, οι σπουδαστές των ΑΕΝ σε όλη τη χώρα οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά)
Στο πλευρό του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος, οι σπουδαστές των ΑΕΝ σε όλη τη χώρα οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά)
Στο πόδι έχει ξεσηκώσει τους σπουδαστές όλων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) το νομοσχέδιο που σύνταξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατ' εντολή των εφοπλιστών, με το οποίο, συνεχίζοντας το διαλυτικό «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίζει ραγδαία ολόκληρο το κεφάλαιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης, παραδίνοντάς τη στους ιδιώτες. Και όλα αυτά, με σκοπό να ικανοποιήσει τη βασική αξίωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την παραγωγή φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών.

Το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού έγινε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων των Σπουδαστικών Συλλόγων από τις Ακαδημίες Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Υδρας, Χίου και των Συντονιστικών Επιτροπών του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) πλοιάρχων και μηχανικών. Αποφάσισαν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις Ακαδημίες, να αποφασιστούν πολύμορφες τοπικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και πανελλαδική κινητοποίηση στον Πειραιά, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες. Τα αιτήματα που θα προβληθούν είναι: ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς, αποστρατικοποίηση των σχολών και άλλα.

Σαπίζουν και οι υποδομές

Η συνεχής υποβάθμιση των σχολών και στο ζήτημα της υποδομής ήταν η αιτία το περασμένο Σάββατο να καταρρεύσει από τις έντονες βροχοπτώσεις μαντρότοιχος στην ΑΕΝ Μακεδονίας και να πλημμυρίσουν γραφεία, κοιτώνες και εργαστήρια. Το γεγονός καταγγέλλει με επιστολή της προς τους αρμοδίους η ΠΕΜΕΝ, τονίζοντας ότι μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων της συγκεκριμένης σχολής έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση από τον περασμένο Απρίλη. Και παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί πως εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια των σπουδαστών και καθηγητών, από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν έχει γίνει ακόμα καμία μελέτη για κατασκευή και αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών.

Οσον αφορά το ΥΕΝ απλώς ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το γεγονός. Υπογραμμίζει ότι παρόμοια διαλυτική εικόνα παρουσιάζουν και οι άλλες σχολές. Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί τη λήψη άμεσα μέτρων για την κτιριακή υποδομή της ΑΕΝ, την άμεση λειτουργία της σχολής με ασφαλείς αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και κοιτώνες στέγασης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγαλώνουν οι στρατιές των ανέργων

Ερωτήσεις στη Βουλή για τα πρόσφατα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις των δυο νομών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

«Λουκέτο» έβαλε ακόμα μια επιχείρηση στη Λάρισα, το εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων «Δικτόπουλος», πετώντας στο δρόμο 17 εργαζόμενους, χωρίς μάλιστα να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Οι δυο βουλευτές τονίζουν πως «οι "περίφημες" αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ανεργία, παρά τις δηλώσεις του υπουργού, ότι δήθεν μειώνεται η ανεργία».

Συνέπεια αυτής της πολιτικής, σημειώνεται, είναι μια ακόμη επιχείρηση στη Λάρισα, το εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων «Δικτόπουλος», να κλείσει, πετώντας στο δρόμο 17 εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις, ενώ οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές σε άλλους 8 εργαζόμενους που απέλυσε πέρυσι. Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεράστια λίστα των 15.000 άνεργων στο Νομό Λάρισας.

«Με δεδομένο ότι δεν πρέπει το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων να εξαρτάται από τα συμφέροντα του κάθε καπιταλιστή, αλλά και με δεδομένο ότι το παραγόμενο είδος της μονάδας είναι αναγκαίο για την εργατική λαϊκή οικογένεια», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να συνεχιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης η λειτουργία του εργοστασίου διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δουλιά, καθώς και για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους;».

Αλλοι 200 στο δρόμο

Αντίστοιχη Επίκαιρη Ερώτηση για άλλα δυο εργοστάσια - βιοτεχνίες της κλωστοϋφαντουργίας, την ΗΛΙΟΦΙΝ και την ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ, που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οι συνολικά 200 εργαζόμενοι των δυο βιοτεχνιών βρίσκονται σε κινητοποίηση και επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη δουλιά, αλλά και τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες Αφοί Γιαννακίδη έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ενώ άδειασαν και το εργοστάσιο της ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ, μεταφέροντας αλλού τα μηχανήματα και αφού πρώτα έβγαλαν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια.

Με δεδομένο ότι το «λουκέτο» στα δυο εργοστάσια θα έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως «επειδή υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, που από τη μια οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και από την άλλη ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματιών, είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ», ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης: «Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να συνεχιστεί με ευθύνη της η λειτουργία του εργοστασίου, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δουλιά και για τη διασφάλιση και την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους;».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΛΑΡΙΣΑ
Συγκρότησαν Επιτροπή του ΠΑΜΕ

Επιτροπή Εργαζομένων στις Μεταφορές του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε σε πλατιά σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε Ομάδα Πρωτοβουλίας και έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων, συζητήθηκαν τα προβλήματα στο χώρο των μεταφορών. Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την ιδιωτικοποίηση και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, προβάλλει η ανάγκη να δώσουν κοινή ταξική απάντηση οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο, ειδικότητα, εργασιακή σχέση. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη για ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι τη ΓΣΕΕ, της ανατροπής του αρνητικού συσχετισμού δύναμης στα συνδικάτα και της ανάπτυξης αγώνα για μεταφορές και συγκοινωνίες που θα υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, με ασφαλή, σύγχρονα και φτηνά μεταφορικά μέσα, τα οποία θα προσφέρουν κοινωνικό έργο και θα υπάγονται σ' ένα δημόσιο φορέα μεταφορών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΖΩΝΗΣ»
Σήμερα η κινητοποίηση για το επίδομα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δίνοντας έτσι άμεση και δυναμική απάντηση στο πετσόκομμα που επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού της Γ. Γιακουμάτου, ακόμα και του πενιχρού εποχιακού δικαιώματος που καταβάλλεται στους ανέργους.

Νωρίτερα, οι άνεργοι εργατοτεχνίτες θα πραγματοποιήσουν δύο προσυγκεντρώσεις: η μία στις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και η δεύτερη στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Το επίδομα, το οποίο επιχειρεί να πετσοκόψει η κυβέρνηση, αποτελεί μία από τις σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου τους, αφού με αγώνες οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει οι άνεργοι εργατοτεχνίτες να παίρνουν επίδομα 700 ευρώ με 10 ένσημα το τρέχον έτος και 30 ένσημα την τελευταία διετία. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ διαμηνύει στους εργατοτεχνίτες ότι θα πάρουν 626 ευρώ - δηλαδή λιγότερα από πέρσι - και αυτά μόνο όσοι έχουν τις γενικές προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ. Αυτό για τους άνεργους της Ζώνης σημαίνει πως ελάχιστοι θα πάρουν το επίδομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ