ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ερχονται νέες ανατιμήσεις «φωτιά»

Η νέα τιμολογιακή πολιτική φαρμάκων που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει το πράσινο φως για νέες ανατιμήσεις σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Προ των πυλών βρίσκονται πλέον οι αυξήσεις τιμών σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων που επιβάλει η κυβέρνηση. Ηδη, από την προηγούμενη Παρασκευή, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις βάσει των ανακοινώσεων που έκανε προ μηνών ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επικαλούμενη την αναγκαιότητα ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας - ουσιαστικά των κερδών των βιομηχάνων - και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «έδειξε το δρόμο» για ανατιμήσεις στα φάρμακα, ικανοποιεί πάγιες αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Τέτοιες που σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Το νέο πλαίσιο για την τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

Πρώτον, η τιμή των νέων φαρμάκων θα καθορίζεται στο εξής με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο φθηνότερες της ΕΕ και τη φθηνότερη από τις δέκα της διεύρυνσης. Δεύτερον, στο εξής, τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα θα παίρνουν εξ αρχής την τιμή που έχει το αντίστοιχο πρωτότυπο εισαγόμενο φάρμακο. Καταργείται, δηλαδή, όπως το απαιτούσαν οι φαρμακοβιομήχανοι, η τιμολόγηση των εγχωρίως παραγομένων με βάση τα κοστολογικά τους στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποτυπώδη συγκράτηση της τιμής.

Με το νέο τρόπο τιμολόγησης για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, αναμένεται ότι αυτομάτως θα εκτιναχτούν οι τιμές πολλών από αυτά - κυρίως των λεγόμενων φθηνών - που πωλούνται μέχρι τρία ευρώ. Για αυτή την κατηγορία φαρμάκων, στελέχη του υπουργείου έχουν εκφράσει την πρόθεση ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν την τιμή τους με πρόσχημα την αποτροπή της αντικατάστασής τους από άλλα ακριβότερα. Με δεδομένο ότι τα φάρμακα που πωλούνται μέχρι 3 ευρώ, αποτελούν το 48% του όγκου των πωλήσεων των φαρμάκων, είναι φανερό ότι πρόκειται για φάρμακα που λίγο ως πολύ χρησιμοποιεί ο καθένας και άρα οι ανατιμήσεις που θα επιβληθούν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η μείωση της τιμής των φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας, κατά 20%, και διατηρείται η διαμόρφωση της τιμής των αντιγράφων στο ποσοστό του 80% των πρωτοτύπων.

Τέλος, καθιερώνεται η επιστροφή ενός ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τη μορφή της έκπτωσης.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Ξεπέρασε πάλι το 1 ευρώ

Συνεχίζονται τα παιχνίδια των μονοπωλίων του κλάδου

Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος παρακαλεί να κρατήσει η καλοκαιρία, λίγο πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που θεωρείται ότι η τιμή του θα είναι οδυνηρή για τα νοικοκυριά, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης συνεχίζει να αυξάνεται. Μετά από τη συγκυριακή - όπως αποδείχτηκε - πτώση που παρατηρήθηκε για λίγες μέρες, με τις εταιρίες να παίζουν ουσιαστικά ένα παιχνίδι τακτικής που βόλεψε και την κυβέρνηση, το κλείσιμο της Παρασκευής εμφανίζει τη μέση τιμή στο 1,011 ευρώ ανά λίτρο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι λεγόμενες διεθνείς τιμές παρουσιάζουν κάμψη τις τελευταίες βδομάδες.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε μετά από αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στη διάρκεια της βδομάδας. Η αύξηση της μέσης τιμής έφτασε το 3,59% από τη μέτρηση της προηγούμενης βδομάδας, όπου η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 97,6 λεπτά ανά λίτρο. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 38,3%.

Η κυβέρνηση ωστόσο εμμένει στην άποψή της περί ...«αυτοσυγκράτησης» της αγοράς και θεωρεί ότι οι τιμές αυτές όχι μόνο είναι φυσιολογικές, αλλά και χαμηλές! Το επισημαίνει μάλιστα αναφέροντας ότι στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης είναι χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Τα επιχειρήματα αυτού του είδους υποστηρίζουν απλώς την πολιτική που ενθαρρύνει τις εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών να αυξάνουν τις τιμές και να παρουσιάζουν αστρονομικά κέρδη σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρεται κόλλα ως μη ασφαλής

Αποσύρεται από την αγορά ως μη ασφαλές προϊόν η κόλλα που απευθύνεται σε μαθητές με την εμπορική ονομασία «υγρή κόλλα Milky Glue» 40 ml. και κυκλοφορεί σε διάφανη πλαστική συσκευασία με μορφή μπιμπερό. Στη συσκευασία μεταξύ άλλων αναγράφεται: «made in China, ΝΟ AL-517-N». Το προϊόν παρασκευάζεται στην Κίνα και εισήχθη στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «Ευάγγελος Βαλαβανίδης - Εμπόριο Σχολικών Ειδών και Δώρων ΑΕ». Οπως διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ το δείγμα περιείχε τη χημική ουσία φορμαλδεΰδη δεν έφερε την ένδειξη επικινδυνότητας, αλλά αντίθετα είχε την ένδειξη «μη τοξικό», κάτι το οποίο οδηγεί σε υποτίμηση των κινδύνων που παρουσιάζει το σκεύασμα.

Στο μεταξύ, πρόγραμμα ελέγχων σε ψεύτικα κοσμήματα (τα λεγόμενα φο μπιζού) και ειδικότερα σε σκουλαρίκια για την ύπαρξη νικελίου διενεργεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις των νομαρχιών και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Επισημαίνεται ότι η παρουσία νικελίου σε ορισμένα αντικείμενα που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Γι' αυτό το λόγο και από τη σχετική νομοθεσία απαγορεύεται να χρησιμοποιείται νικέλιο και ενώσεις του σε προϊόντα που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Ταχυδρομείται η 12η παρτίδα

Τη 12η παρτίδα με 406.600 νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 4,68 εκατ. δηλώσεις και απομένουν ακόμη περίπου 520.000. Στα χρεωστικά σημειώματα της 12ης παρτίδας ο μέσος συμπληρωματικός φόρος που αναλογεί φτάνει στα 2.073 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή (πιστωτικά εκκαθαριστικά) στα 525 ευρώ. Το μέσο οικογενειακό εισόδημα για τις 4,68 εκατ. δηλώσεις που ήδη έχουν εκκαθαριστεί διαμορφώνεται στα 13.100 ευρώ, δηλαδή στα 935 ευρώ το μήνα.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέο «πακέτο» μετοχών σε ξένους

Τα σχέδιά του για περαιτέρω επιχειρηματική διείσδυση στις αγορές των βαλκανικών κρατών έρχεται να υλοποιήσει ο όμιλος της «Εθνικής Τράπεζας», που αποφάσισε να πωλήσει το 2,76% του μετοχικού κεφαλαίου (πάνω από 9,1 εκατ. μετοχές). Από τη μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου (ίδιες μετοχές) η τράπεζα εισέπραξε 301,7 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων στη χρυσοφόρα αγορά των βαλκανικών κρατών, αλλά και για τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» του ομίλου. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βάλουν σε εφαρμογή και νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων εργαζομένων. Με την εκποίηση του συγκεκριμένου πακέτου - στο μεγαλύτερο μέρος του κατέληξε σε ξένα χαρτοφυλάκια - οι ξένοι μεγαλορεντιέρηδες ελέγχουν περίπου το 35% της «Εθνικής Τράπεζας».

Η διοίκηση της τράπεζας έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της εκρηκτικής ανόδου που εμφάνισε η κερδοφορία της στο α' εξάμηνο του 2005 και το «καλό κλίμα» μετά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της στους «επενδυτές», ότι θα συνεχίσει με την ίδια ζέση να εφαρμόζει το τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης ανά μετοχή διαμορφώθηκε στα 32,9 ευρώ, στο επίπεδο που έκλεισε στο Χρηματιστήριο. Με το δεδομένο ότι το μέσο κόστος αγοράς του πακέτου που μεταβιβάστηκε ήταν 21,54 ευρώ ανά μετοχή, προκύπτει πως το συνολικό κέρδος για την τράπεζα και τους μεγαλομετόχους της φτάνει στα 105 εκατ. ευρώ.

ΟΒΣΑ
Συνδικαλιστική σύσκεψη

Συνδικαλιστική σύσκεψη συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας τη Δευτέρα 10 του Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Πατούσα 3, Πλ. Κάνιγγος). Στη σύσκεψη, στην οποία καλούνται τα μέλη των διοικήσεων των σωματείων που ανήκουν στην Ομοσπονδία και Ενώσεων ΕΒΕ, θα συζητηθεί η συμμετοχή της ΟΒΣΑ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη και θα γίνει ενημέρωση για το τελευταίο Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και για το επερχόμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ