ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
«Είμαστε εδώ για να κλείσουμε το δρόμο στην ΕΕ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσαν τα κομμουνιστικά κόμματα Τουρκίας και Ελλάδας

Ο Κεμάλ Οκουγιάν ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Ο Κεμάλ Οκουγιάν ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Αποστολή:

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Με τη συμμετοχή σε μια δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που οργάνωσε το Πατριωτικό Μέτωπο (συσπείρωση την οποία στηρίζει το ΚΚ Τουρκίας) ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η διεθνής συνάντηση που συνδιοργάνωσαν τα κομμουνιστικά κόμματα Τουρκίας και Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη. Στη συγκέντρωση μετείχαν και Ελληνες κομμουνιστές που ήρθαν με πούλμαν από τη βόρεια Ελλάδα. Στη διεθνή συνάντηση που έγινε το Σάββατο με θέμα τον ιμπεριαλισμό και τις νέες δυνατότητες για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μετείχαν 15 κόμματα.

Στη συγκέντρωση της Κυριακής, ανεβαίνοντας στο βήμα ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, τόνισε ότι «δεν μπορείς να είσαι κομμουνιστής αν δεν παλεύεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό» και με βάση αναφοράς την εκτίμηση - που ανέλυσε - ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ισοδυναμεί με κατοχή, σημείωσε: «για τον καπιταλισμό δεν είναι σημαντικό ότι μία χώρα είναι υπό κατοχή καθώς όλο αυτό επηρεάζει τους εργαζόμενους. Δουλιά δική μας, λοιπόν, είναι να διώξουμε τους καπιταλιστές».

«Οι ξένες δυνάμεις, συμπλήρωσε, έρχονται στη χώρα μας για φτηνούς εργάτες, για να επιβάλλουν τον δικό τους πολιτισμό, να αυξήσουν τα κέρδη τους. Λίγοι είναι αυτοί που χαίρονται από τον ερχομό της ΕΕ, είναι αυτοί που θα κερδίσουν».

«Είμαστε, συνέχισε, πατριώτες και διεθνιστές ταυτόχρονα. Παλεύουμε ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας είναι το μόνο κόμμα στην Τουρκία που λέει ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή. Δε θα πω κάτι ιδιαίτερο για τους Κούρδους, γιατί η υπόθεσή τους είναι μία μεγάλη δουλιά για το Μέτωπο. Πάνε μαζί όπως το νύχι στο χέρι. Ο πατριωτισμός μας είναι κοινός και των Κούρδων και των Τούρκων και των Λαζών. Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό».


Και συμπληρώνοντας στην έννοια του πατριωτισμού, τόνισε: «δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παράσιτα, χωρίς να αγαπάμε αυτή τη χώρα, τη χώρα μας. Θα παλέψουμε γι' αυτό, παλεύοντας μαζί με όλους τους ανθρώπους και εδώ στην πατρίδα και διεθνώς».

«Αυτό που κάνουν, συνέχισε, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, είναι επίθεση στην Τουρκία, είναι επίθεση στην εργατική τάξη. Εκπροσωπώντας εδώ την εργατική τάξη της Τουρκίας, δηλώνουμε ότι με τον αγώνα μας θα πάρουμε πίσω όλα όσα παραχωρεί η αστική τάξη. Δε θέλουμε να είμαστε μέλη της ΕΕ, δεν έχουμε αυταπάτες, θα έχουμε μπελάδες με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ. Ο ρόλος του Πατριωτικού Μετώπου είναι να παλέψει ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτοί δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς να πουλάνε τα πάντα κι εμείς λέμε πως με μία πέτρα θα χτυπήσουμε δυο πουλιά: και την αστική τάξη εδώ και τον ιμπεριαλισμό συνολικά. Ναι, είμαστε εδώ για να κλείσουμε το δρόμο στην ΕΕ. Το κάνουμε σήμερα εδώ στην Ισταμπούλ, δεν αφήνουμε καμία πόλη στα χέρια των ιμπεριαλιστών και των βοηθών τους, στο εσωτερικό της χώρας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη

Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΚΚ τουρκίας, από μέρους του ΚΚΕ ο σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό.

«Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας μεταφέρω εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το διεθνιστικό αγωνιστικό χαιρετισμό των κομμουνιστών από την Ελλάδα, το χαιρετισμό του ταξικού εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Σε αυτή τη μαχητική, μαζική συγκέντρωσή σας με τα ταξικά συνθήματά της και τους στόχους του Πατριωτικού Μετώπου.

Κάτω από τις σημαίες του ΚΚ Τουρκίας και τη συνεπή πάλη του κατά της ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ.

Την αντιδραστική αυτή ένωση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τους λαούς.

Είμαστε εδώ, για να σας πούμε λίγα από την πείρα της εργατικής τάξης της χώρας μας στην ΕΕ.

Η ΕΕ δεν έγινε από τους εργαζόμενους ούτε για τους εργαζόμενους.

Η ΕΕ έγινε από το αντιδραστικό κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται πιο βάναυσα τους εργαζόμενους, να επιτίθεται συντονισμένα και να αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, που αποκτήθηκαν με σκληρές και αιματηρές ταξικές μάχες.

Η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου που στρέφεται ενάντια στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Στρέφεται ενάντια στην ίδια την πάλη των εργαζομένων, που παράγουν όλον τον πλούτο της καπιταλιστικής κοινωνίας, να απολαμβάνουν τα αγαθά του μόχθου τους, να θέλουν να ζήσουν σε μια κοινωνία δίκαιη δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οπως είναι αδύνατο να υπάρξει ανθρώπινος καπιταλισμός ή καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, έτσι και η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη.

Δεν μπορεί να γίνει μια ένωση υπέρ των εργαζομένων, των λαών με "ανθρώπινο πρόσωπο".

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Αυτό το δείχνουν και οι πολιτικές που ασκεί το ιμπεριαλιστικό αυτό κέντρο μέσω των εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό δείχνουν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αυτό δείχνουν και τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, όπου κύρια οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που είπαν ένα αγωνιστικό ΟΧΙ στο αντιδραστικό ευρωσύνταγμά της, που θέλει να αλυσοδέσει ακόμα πιο σφικτά τους λαούς στα δεσμά, την καταπίεση και εκμετάλλευση του κεφαλαίου!

Η ΕΕ δε διορθώνεται

Η ΕΕ με τον αγώνα των εργαζομένων, των λαών, σε κάθε χώρα - μέλος της πρέπει να αποδυναμώνεται, να αλλάζουν οι συσχετισμοί υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που είναι ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις επεμβάσεις και τη βαρβαρότητα κατά των λαών που αντιστέκονται.

Η πάλη σε κάθε χώρα και η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων που έχουν στόχο τους την αλλαγή της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχουν στόχο τους το σοσιαλισμό, είναι ο δρόμος που μπορεί να αποσπάσει χώρες από την ένωση αυτή, να την αποδυναμώσει, να οδηγήσει στη διάλυσή της, στην ανατροπή της.

Είμαστε εδώ, γιατί από κοινού δίνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, για την ευημερία, την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό!

Το ταξικό συμφέρον της εργατικής τάξης της Ελλάδας είναι να δυναμώσει την πάλη της, να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς, ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να οικοδομήσει το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης, για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Το ταξικό συμφέρον της εργατικής τάξης της Τουρκίας είναι η συνεπής πάλη, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να μην μπει η χώρα σας στην ΕΕ, για να δυναμώσει η πάλη του Πατριωτικού Μετώπου και του ΚΚ Τουρκίας, ενάντια στα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Η πάλη μας, λοιπόν, είναι κοινή. Μαζί, χέρι - χέρι δίνουμε αυτές τις μάχες! Μαζί με τους εργαζόμενους και των άλλων βαλκανικών χωρών, μαζί με τους λαούς των αραβικών χωρών! Αλληλέγγυοι με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία και τη δημιουργία του δικού του κυρίαρχου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αλληλέγγυοι με τον αγώνα του Ιρακινού λαού, ενάντια στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική κατοχή.

Αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς της Ευρώπης -Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής, με τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής, τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, τους λαούς όλου του κόσμου!

Θα νικήσουμε!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»!


Ούτε η μπόρα δε σταμάτησε τη διαδήλωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ασιατική όχθη, περιοχή Καντικιόι, λιμάνι, ώρα 3.50 το μεσημέρι της Κυριακής. Τα μαύρα σύννεφα που αποβραδίς άδειαζαν κατά διαστήματα το νερό τους στην πόλη, έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά απειλητικά. Μια απερίγραπτη μπόρα, απ' αυτές που δεν αφήνουν άνθρωπο να σταθεί ορθός, ξεσπά. Το σχόλιο της μικρής Σεντά αυτόματο: Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που ήρθε!

Κι, όμως, κανείς δεν έφυγε απ' τη θέση του, ο Κεμάλ ανέβηκε και πάλι στο βήμα, ο Ρενάν έτρεξε κοντά με την κιθάρα, ο χορός και τα συνθήματα δε σταμάτησαν λεπτό. Και μόνο όταν όλα έγιναν όπως ήταν στο πρόγραμμα, μόνο τότε κηρύχτηκε το τέλος της συγκέντρωσης. Είχαν περάσει ήδη πέντε ώρες από τότε που οι πρώτοι έφτασαν εκεί με τα πανό τους.

Τέλος; Λάθος. Εκεί που νομίσαμε πως χωρίζαμε, βρεθήκαμε ξάφνου μέσα σ' ένα ανθρώπινο ποτάμι που, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, συγκρότησε μία μαχητική διαδήλωση, απ' αυτές που σπάνια έχεις την τύχη να καλύψεις ή να συμμετάσχεις. Είναι από εκείνες τις στιγμές που βλαστημάς γιατί δεν ξέρεις τη γλώσσα, δεν μπορείς να ενώσεις τη φωνή σου με τη δική τους. Πάλι λάθος: «Δεν ξέρουμε την ίδια γλώσσα, αλλά μιλάμε για τα ίδια πράγματα» ακούς από δίπλα κι ώσπου να καταλάβεις τι συμβαίνει ακούς ένα «Δύο κάπα κι ένα ε, τιμημένο κουκουέ» κι έρχεσαι στα ίσα σου. Δεν είναι Ελληνες σύντροφοι που το φωνάζουν. Τούρκοι κομμουνιστές είναι κι άντε εσύ μετά να μη φωνάξεις μ' όση δύναμη σου μένει: «Yasasin devrim ve sosyalizm» (ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός). Δυόμισι χιλιόμετρα ήταν αυτή η πορεία κι έφτασε μέχρι το τέλος συγκροτημένη έτσι ώστε με ασφάλεια να επιβιβαστούν όλοι στα μεταφορικά μέσα που τους είχαν φέρει από κάθε γωνιά στο Καντικιόι.

Αργά το βράδυ ο Κεμάλ Ουκουγιάν, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, στο γεύμα που παρέθεσε για να αποχαιρετήσει τις αντιπροσωπείες των άλλων κομμάτων, κάνει ένα σύντομο απολογισμό: Είμαστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή συγκέντρωση, ήταν μεγάλη (πάνω από 10.000 λένε αυτοί που ξέρουν να μετρούν) κι αυτό παρά τη δυνατή βροχή που πέφτει από χτες, παρά τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία (είχαν βάλει κάγκελα στην περίμετρο κι ανάγκαζαν όποιον ήθελε να συμμετάσχει να περάσει από σωματικό έλεγχο!). Δύο σύντροφοι της περιφρούρησης χτυπήθηκαν από την αστυνομία στο τέλος της διαδήλωσης. Πάλι καλά, γιατί στην απέναντι ακτή, στη συγκέντρωση του «Ντε Χαπ» η αστυνομία άφησε πίσω της έναν διαδηλωτή νεκρό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ