ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ»
Ο «ύμνος» ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Τις συνθήκες εργασιακού γκέτο που έχει επιβάλει η εργοδοσία στην επιχείρηση καταγγέλλουν στο «Ρ» δυο εργαζόμενες που εξωθήθηκαν σε παραίτηση

Οι εργαζόμενες της «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» συζητάνε με την συντάκτρια του «Ρ»
Οι εργαζόμενες της «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» συζητάνε με την συντάκτρια του «Ρ»
Ο καθημερινός πρωινός «ύμνος», που αναγκάζονταν να τραγουδούν οι εργαζόμενοι, μπορεί να σταμάτησε στην εταιρία τηλεπωλήσεων «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ», ιδιοκτησίας Αθανασίου, όμως η εντατικοποίηση, η απλήρωτη δουλιά, η τρομοκρατία, η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εντείνονται στο σύγχρονο αυτό γκέτο. Ο «Ρ» μίλησε με δυο εργαζόμενες από την «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» που πρόσφατα αναγκάστηκαν από την εργοδοσία σε παραίτηση, ενώ στο σημερινό του φύλλο αποκαλύπτει και την κατάπτυστη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι. Από τους 35 περίπου εργαζόμενους που απασχολούσε η επιχείρηση σήμερα εργάζονται 15, καθώς οι περισσότεροι εξωθήθηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν.

Οι εργαζόμενες Ιωάννα Τσουράκη και Χρυσούλα Σαλή - Εμίνογλου περιέγραψαν στο «Ρ» τα όσα συμβαίνουν στο γκέτο του Αθανασίου. Οπως κατήγγειλαν, δεν πληρώνονταν, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά έπαιρναν 500 ευρώ μισθό αν συμπλήρωναν πωλήσεις 3.501 ευρώ το μήνα, συν κάποια μπόνους που καθόριζε η εργοδοσία. Αν κάποιος εργαζόμενος δεν έκανε 3.501 ευρώ πωλήσεις, αλλά 3.500, δηλαδή αν δεν έπιανε και το 1 ευρώ, δεν έπαιρνε τα 500 ευρώ μισθό, αλλά μόνο τα μπόνους!

Βέβαια, όπως σημείωσε η Ιωάννα Τσουράκη, το μπόνους που καθόριζε η επιχείρηση δεν το έπαιρναν όλο, καθώς η εργοδοσία κρατούσε από αυτό το 19% ΦΠΑ του προϊόντος και το 7% προμήθεια υπέρ της Τράπεζας που έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης από τις εκδόσεις πιστωτικών καρτών στους πελάτες!

Κατήγγειλαν επίσης ότι απαγορευόταν να αρρωστήσεις, καθώς η επιχείρηση δεν έκανε δεκτή την άδεια γιατρού. Ο εργοδότης αρχικά, ενώ επέτρεπε να γίνεται κοινό διάλειμμα εργαζομένων και προφανώς για να αποφύγει την επαφή μεταξύ των εργαζομένων, επέβαλλε στην κάθε εργαζόμενη να κάνει διάλειμμα μόνη της και όχι βέβαια παραπάνω από 10 με 15 λεπτά. Απαγόρευε στις εργαζόμενες να παραγγέλνουν φαγητό ή να το φέρνουν από το σπίτι τους, παρά μόνο κρύα σάντουιτς, για να μη μυρίζουν τα γραφεία!

Εκβιασμοί και απειλές

«Θα σε κυνηγήσω μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα»! Αυτή την απειλή εκτόξευσε ο Αθανασίου στην Ιωάννα Τσουράκη, όπως η ίδια είπε, αν τολμούσε να καταγγείλει την άγρια εκμετάλλευση στην «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ». Χαρακτηριστικά, όπως είπε, πριν λίγο καιρό ο εργοδότης τής είπε να ανοίξει μπλοκ δελτίου παροχής υπηρεσιών και να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας, για να γλιτώσει προφανώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. «Επειδή δε δέχτηκα - λέει χαρακτηριστικά - μου είπε να παραιτηθώ αλλιώς δε θα μου πλήρωνε όσα μου χρωστάει». Και συνεχίζει: «Με εκβίασε ότι αν καταγγείλω την κατάσταση θα με κυνηγήσει "μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα"». Η εργαζόμενη παραιτήθηκε και έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ της οφείλονται δεδουλευμένα του Ιούλη και αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και κάποια χρήματα από μπόνους.

Η Χρυσούλα Σαλή - Εμίνογλου είχε προσληφθεί στις 25 Γενάρη του 2004 και απολύθηκε τον Ιούλη του ίδιου χρόνου χωρίς να της καταβληθεί η αποζημίωση. Ο εργοδότης επαναπροσέλαβε την εργαζόμενη τον περασμένο Σεπτέμβρη, αναγκάζοντάς τη να υπογράψει μια κατάπτυστη σύμβαση. Η εργαζόμενη αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των όσων η σύμβαση προβλέπει, ενώ ακόμα της οφείλονται η αποζημίωση και δεδουλευμένα.


Συμβάσεις ... από το μέλλον

Κατάπτυστοι οι όροι εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία σε όποιον αναζητήσει δουλιά στην επιχείρηση

Αποσπάσματα από τη σύμβαση του αίσχους που επιβάλλει η εργοδοσία στην «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ»
Αποσπάσματα από τη σύμβαση του αίσχους που επιβάλλει η εργοδοσία στην «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ»
Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην εταιρία τηλεπωλήσεων «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» αποτυπώνεται και στην κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία και προβλέπει, εκτός από τη μετάθεση εργαζομένων σε άλλα υποκαταστήματά της, την πολυειδικότητα, το δουλεμπόριο μέσω της «ενοικίασης» σε άλλη επιχείρηση, αλλά και την πιθανότητα η εργαζόμενη να καταβάλει αποζημίωση στην επιχείρηση σε περίπτωση που γνωστοποιήσει ακόμα και στο σωματείο της πρόβλημα ή αίτημα σχετικό με τη δουλιά της!

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, «η εργαζόμενη οφείλει να απέχει από κάθε πράξη δυσφήμισης της εργοδότριας ενώπιον τρίτων και να γνωστοποιεί γραπτώς στα εντεταλμένα πρόσωπα της διοίκησης της εργοδότριας κάθε αίτημά της σε σχέση με τη σύμβαση εργασίας της, λαμβάνοντας απόδειξη για την κατάθεση του εγγράφου αιτήματος. Τυχόν δημοσιοποίηση αιτήματος ή παραπόνου της εργαζόμενης, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη γνωστοποίησή του στην εταιρία, αποτελεί παράβαση ουσιώδους όρου της παρούσης και επιτρέπει στην εταιρία να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με υπαιτιότητα της εργαζόμενης χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω ευθύνη της εργαζόμενης για αποζημίωση της εταιρίας».

Οπως επίσης αναφέρεται, «στα καθήκοντα της εργαζόμενης περιλαμβάνεται και κάθε άλλο καθήκον μη ρητά αναφερόμενο στην παρούσα σχετικό με τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης...». Η εργοδότρια μπορεί να μεταβάλει τη θέση, ειδικότητα και το αντικείμενο απασχόλησης της εργαζόμενης. Η σύμβαση, όπως σημειώνεται, συμφωνείται ότι ισχύει υπό την «διαλυτική αίρεση της διαπίστωσης καταλληλότητας της εργαζόμενης για την εργασία για την οποία έχει προσληφθεί. Η περίοδος δοκιμής ορίζεται σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας». Επίσης η εργαζόμενη μπορεί να μετατεθεί κατά τις ανάγκες της εργοδότριας και κατά την κρίση της σε τυχόν μελλοντικό υποκατάστημα της εταιρίας εντός της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης η εργαζόμενη υποχρεούται να εκτελεί και εξωτερικές εργασίες.

Απαγορευμένη και η μητρότητα

Προκειμένου προφανώς η επιχείρηση να αποφύγει «οικονομικούς μπελάδες», προβλέπει με τη σύμβαση εργασίας «τυχόν υπάρχουσα κατάσταση εγκυμοσύνης πριν και κατά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης εργασίας (σ.σ. που προβλέπει χρόνο δοκιμής) θα πρέπει να δηλωθεί εγγράφως στην εργοδότρια από την εργαζόμενη, η οποία θα λάβει έγγραφη βεβαίωση ότι έχει λάβει γνώση γι' αυτήν».

«Ρητώς συμφωνείται - όπως αναφέρεται - ότι επιτρέπεται η διάθεση της εργαζόμενης για όσο χρονικό διάστημα κρίνει η πρώτη των συμβαλλόμενων σε συνεργαζόμενη εταιρία με έδρα ή υποκατάστημα στα στην παράγραφο 2 οριζόμενα τοπικά όρια (δηλαδή Αθήνα - Πειραιά)».

Σ' ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας η εργαζόμενη όπως περιγράφεται στη σύμβαση είναι υποχρεωμένη «να παρέχει τις υπηρεσίες της με συνεχές ωράριο (9πμ έως 3 μμ) το οποίο θα μπορεί να μεταβληθεί σε διακεκομμένο κατά την ελεύθερη κρίση της εργοδότριας στο πλαίσιο άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος σύμφωνα με το νόμο».

Επίσης οι ημέρες άδειας της εργαζόμενης «θα καθορίζονται ελεύθερα από την εργοδότρια και σε χρόνο απόλυτης εκλογής της».

Η εργαζόμενη είναι υπεύθυνη για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει η επιχείρηση να λαμβάνει για την προστασία των εργαζομένων, καθώς όπως αναφέρεται και στη σύμβαση «η εργαζόμενη είναι υποχρεωμένη κατά την εργασία της να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή βλάβης της υγείας ή τραυματισμού της ή των υπολοίπων εργαζόμενων...».

Στις υποχρεώσεις της εργαζόμενης μπορεί να είναι ακόμα και η καθαριότητα, καθώς, όπως επιτάσσει η επιχείρηση, «στις υποχρεώσεις της εργαζόμενης περιλαμβάνεται η διατήρηση των εγκαταστάσεων της εταιρίας και του περιβάλλοντος χώρου που χρησιμοποιεί και των κοινόχρηστων καθαρών και περιποιημένων, και γενικά κάθε εργασία, και μη ρητώς περιγραφόμενη στην παρούσα, συναφής με τα παραπάνω περιγραφόμενα καθήκοντα».


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ