Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ»
Ο «ύμνος» ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Τις συνθήκες εργασιακού γκέτο που έχει επιβάλει η εργοδοσία στην επιχείρηση καταγγέλλουν στο «Ρ» δυο εργαζόμενες που εξωθήθηκαν σε παραίτηση

Οι εργαζόμενες της «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» συζητάνε με την συντάκτρια του «Ρ»
Οι εργαζόμενες της «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» συζητάνε με την συντάκτρια του «Ρ»
Ο καθημερινός πρωινός «ύμνος», που αναγκάζονταν να τραγουδούν οι εργαζόμενοι, μπορεί να σταμάτησε στην εταιρία τηλεπωλήσεων «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ», ιδιοκτησίας Αθανασίου, όμως η εντατικοποίηση, η απλήρωτη δουλιά, η τρομοκρατία, η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εντείνονται στο σύγχρονο αυτό γκέτο. Ο «Ρ» μίλησε με δυο εργαζόμενες από την «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ» που πρόσφατα αναγκάστηκαν από την εργοδοσία σε παραίτηση, ενώ στο σημερινό του φύλλο αποκαλύπτει και την κατάπτυστη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι. Από τους 35 περίπου εργαζόμενους που απασχολούσε η επιχείρηση σήμερα εργάζονται 15, καθώς οι περισσότεροι εξωθήθηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν.

Οι εργαζόμενες Ιωάννα Τσουράκη και Χρυσούλα Σαλή - Εμίνογλου περιέγραψαν στο «Ρ» τα όσα συμβαίνουν στο γκέτο του Αθανασίου. Οπως κατήγγειλαν, δεν πληρώνονταν, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά έπαιρναν 500 ευρώ μισθό αν συμπλήρωναν πωλήσεις 3.501 ευρώ το μήνα, συν κάποια μπόνους που καθόριζε η εργοδοσία. Αν κάποιος εργαζόμενος δεν έκανε 3.501 ευρώ πωλήσεις, αλλά 3.500, δηλαδή αν δεν έπιανε και το 1 ευρώ, δεν έπαιρνε τα 500 ευρώ μισθό, αλλά μόνο τα μπόνους!

Βέβαια, όπως σημείωσε η Ιωάννα Τσουράκη, το μπόνους που καθόριζε η επιχείρηση δεν το έπαιρναν όλο, καθώς η εργοδοσία κρατούσε από αυτό το 19% ΦΠΑ του προϊόντος και το 7% προμήθεια υπέρ της Τράπεζας που έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης από τις εκδόσεις πιστωτικών καρτών στους πελάτες!

Κατήγγειλαν επίσης ότι απαγορευόταν να αρρωστήσεις, καθώς η επιχείρηση δεν έκανε δεκτή την άδεια γιατρού. Ο εργοδότης αρχικά, ενώ επέτρεπε να γίνεται κοινό διάλειμμα εργαζομένων και προφανώς για να αποφύγει την επαφή μεταξύ των εργαζομένων, επέβαλλε στην κάθε εργαζόμενη να κάνει διάλειμμα μόνη της και όχι βέβαια παραπάνω από 10 με 15 λεπτά. Απαγόρευε στις εργαζόμενες να παραγγέλνουν φαγητό ή να το φέρνουν από το σπίτι τους, παρά μόνο κρύα σάντουιτς, για να μη μυρίζουν τα γραφεία!

Εκβιασμοί και απειλές

«Θα σε κυνηγήσω μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα»! Αυτή την απειλή εκτόξευσε ο Αθανασίου στην Ιωάννα Τσουράκη, όπως η ίδια είπε, αν τολμούσε να καταγγείλει την άγρια εκμετάλλευση στην «ΑΛΦΑ ΤΕΛΕΓΟΥΟΡΝΤ». Χαρακτηριστικά, όπως είπε, πριν λίγο καιρό ο εργοδότης τής είπε να ανοίξει μπλοκ δελτίου παροχής υπηρεσιών και να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας, για να γλιτώσει προφανώς και τις ασφαλιστικές εισφορές. «Επειδή δε δέχτηκα - λέει χαρακτηριστικά - μου είπε να παραιτηθώ αλλιώς δε θα μου πλήρωνε όσα μου χρωστάει». Και συνεχίζει: «Με εκβίασε ότι αν καταγγείλω την κατάσταση θα με κυνηγήσει "μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα"». Η εργαζόμενη παραιτήθηκε και έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ της οφείλονται δεδουλευμένα του Ιούλη και αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και κάποια χρήματα από μπόνους.

Η Χρυσούλα Σαλή - Εμίνογλου είχε προσληφθεί στις 25 Γενάρη του 2004 και απολύθηκε τον Ιούλη του ίδιου χρόνου χωρίς να της καταβληθεί η αποζημίωση. Ο εργοδότης επαναπροσέλαβε την εργαζόμενη τον περασμένο Σεπτέμβρη, αναγκάζοντάς τη να υπογράψει μια κατάπτυστη σύμβαση. Η εργαζόμενη αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των όσων η σύμβαση προβλέπει, ενώ ακόμα της οφείλονται η αποζημίωση και δεδουλευμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ