Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο ΑΕΔ το πλαφόν για το εφάπαξ;

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) φαίνεται να οδηγείται το θέμα με την επιβολή πλαφόν ή μη στο εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών κλπ. Δηλαδή, το ΑΕΔ θα κληθεί να κρίνει αν είναι συνταγματικός ο νόμος Σιούφα του 1992 που καθιέρωνε το πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χορηγούν στους ασφαλισμένους τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφαση (17/2005) είχε κρίνει πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη του «νόμου Σιούφα» (2084/1992) που καθιέρωνε την επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Στο σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης αναφέρονταν ότι το εφάπαξ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς καταβάλλεται από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Παρασκευή η εισηγήτρια Ειρ. Σαρπ θα συνταχθεί με την ομόφωνη απόφαση του Α' Τμήματος του ΣτΕ που είχε κρίνει ακριβώς τα αντίθετα από τον Αρειο Πάγο, ότι δηλαδή η επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ δεν είναι αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές. Ετσι, μετά τη διαφαινόμενη αντίθετη κρίση των δύο ανώτατων δικαστηρίων - Αρείου Πάγου και ΣτΕ - η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ για οριστική κρίση.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει για το εφάπαξ των ασφαλισμένων σε ταμεία της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει αποφανθεί για ασφαλισμένους της ΕΤΒΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ