ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ραπόρτο - προάγγελος νέων ανατροπών

Στην ετήσια έκθεσή της η κυβέρνηση «λιβανίζει» την αντιασφαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζει το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές

Τη βαθιά της πεποίθηση ότι μέσα από τον «εθνικό διάλογο πολιτικής για το ασφαλιστικό ζήτημα που έχει ήδη ξεκινήσει» οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν «στις αναγκαίες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις επόμενες δεκαετίες και θα το καταστήσουν βιώσιμο», εκφράζει η κυβέρνηση με την Εκθεση Στρατηγικής για τις Συντάξεις, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η Εκθεση αποτελεί το ετήσιο ραπόρτο προς τα όργανα της ΕΕ για την πορεία των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη - μέλη, βάσει των κριτηρίων που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λάακεν το 2001. Οι σχετικές εκθέσεις «αναβαθμίστηκαν» μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη, οπότε και αποφασίστηκε η πιο στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν της πορείας επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας στα κράτη - μέλη.

Η Εκθεση του υπουργείου Απασχόλησης για το 2005 αναλώνεται σε ένα ακατάσχετο «λιβάνισμα» της αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, συνέχεια της οποίας αποτελεί σήμερα το θεσμικό πλαίσιο που συμπληρώνει και προωθεί η ΝΔ. Η κυβέρνηση - αναφέρεται στην Εκθεση - «ενεργοποιεί τις προβλέψεις του νόμου 3029/02 (σ.σ. νόμος Γιαννίτση)» και «φροντίζει για την εκ μέρους του κράτους εκπλήρωση της υποχρέωσης ομαλής χρηματοδότησης του συστήματος σύμφωνα με τον ίδιο νόμο». Επιβεβαιώνεται έτσι και από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η σημερινή πολιτική και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση και ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόσχημα της δημογραφικής γήρανσης και το σίγουρο χαρτί της κοινωνικής συναίνεσης, αποτελούν το όχημα για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατροπές στο σύστημα της Ασφάλισης και των συντάξεων. «Τα υφιστάμενα προβλήματα καθιστούν την επάρκεια, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα», δηλώνει η κυβέρνηση, αναπαράγοντας το επιχείρημα με το οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έθεσε πρόσφατα στην επικαιρότητα το ζήτημα μιας νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει τη «λύση». «Προγραμματίζει εθνικό διάλογο μακράς πνοής, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους», προαναγγέλλοντας ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές.

Χωρίς να ομολογεί τις πραγματικές της προθέσεις, η κυβέρνηση βάζει ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με πρόσχημα τον κίνδυνο της φτώχειας για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι αναγκασμένες να ζουν με συντάξεις πείνας: «Προωθείται εθνικός διάλογος, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι, εκτός από τις συντάξεις, να εξετάσουν και πρόσθετες μορφές προστασίας. Οι πιο πάνω πολιτικές για τις συντάξεις, σε συνδυασμό με μέτρα και δράσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση για τη συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού». Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε «εθελούσια» παράταση στην ηλικία συνταξιοδότησης κατά δυο χρόνια είναι πολύτιμη για τη ΝΔ, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, που μπορεί να βελτιώσει - με το αζημίωτο - το εισόδημα των συνταξιούχων.

Ως προς τα υπόλοιπα, η Εκθεση θεωρεί επίτευγμα το νόμο 2084/92 που εξομοίωσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών μετά το 1993, ενώ κομπάζει και για το νόμο για τη διευθέτηση, με τον ισχυρισμό ότι κάνει την αγορά εργασίας πιο ελκυστική για τις ομάδες που πλήττονται κύρια από την ανεργία, όπως οι νέοι και οι γυναίκες.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δε θα τους βγει η επιχείρηση τρομοκράτησης

Τα ταξικά σωματεία καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους την προχτεσινή σύλληψη της Μαρίας Τσαγκατάκη

Τις τρομοκρατικές μεθόδους σε βάρος της προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στελέχους του ΠΑΜΕ, Μαρίας Τσαγκατάκη, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Ενωση συνταξιούχων ΝΑΤ. Η συνδικαλίστρια συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης από αστυνομικούς του Τμήματος Ακροπόλεως, με την κατηγορία της «παράνομης αφισοκόλλησης» και ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, όπως επικαλέστηκε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε αμέσως τη συνδικαλιστική της ιδιότητα, κρατήθηκε στο Τμήμα για αρκετές ώρες και αφέθηκε ελεύθερη μόνο ύστερα από την επί τόπου παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου.

Η Μαρία Τσαγκατάκη συμμετείχε με συναδέλφους της σε αφισοκόλληση για την προπαγάνδιση της ανοιχτής Γενικής Συνέλευση που διοργανώνει αύριο, στις 10 το πρωί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από το πολυκατάστημα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Αιόλου και Λυκούργου). Τα θέματα της Συνέλευσης είναι «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση και το εμπορικό κεφάλαιο, αφού οι εμποροϋπάλληλοι θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν την αποφασιστική συμμετοχή του κλάδου στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Επίσης θα συζητήσουν τα αιτήματα του κλάδου ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006, καθώς και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Η προπαγάνδιση της ταξικής συνδικαλιστικής δράσης, σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία, διώκεται γιατί είναι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν πολιτικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η απάντηση των εργαζομένων, που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της λιτότητας, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των απολύσεων που τα γεννά η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι η μαζική συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία, η ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ».

Την κινητοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού κάτω από τις εντολές της μεγαλοεργοδοσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σύλληψη της Μαρίας Τσαγκατάκη.

«Ο κατασταλτικός μηχανισμός, τρομοκρατεί, κατ' εντολή της ΚΑΡΦΟΥΡ και άλλων μεγαλοκαταστηματαρχών, συνδικαλιστές που συμμετείχαν στους αποκλεισμούς καταστημάτων ενάντια στο ωράριο», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και προειδοποιεί πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα απαντήσουν δυναμικά κάτω από τα πανό των σωματείων του εμπορίου στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, στο Πεδίο του Αρεως.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να πάρουν απάντηση οι συνδικαλιστικές διώξεις

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη της «WACKENHUT» καλεί το συνδικάτο και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της εταιρίας φύλαξης
Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της εταιρίας φύλαξης
Συγκέντρωση, για το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την παύση της δίωξης του συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά, διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 7 το πρωί, έξω από την πύλη της εταιρίας φύλαξης «WACKENHUT», ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, συνδικάτα και συνδικαλιστές να συμμετέχουν αποφασιστικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος της Αθήνας.

Η εργοδοσία στην «WACKENHUT» έχει εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, με στόχο να απαλλαγεί από κάθε φωνή αντίστασης και να μπορεί έτσι ελεύθερα να απολύει και να καταπατάει δικαιώματα των εργαζομένων. Ετσι, παραπέμπει τον Πέτρο Κεφαλά, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στην «WACKENHUT», στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του άρθρου 15 (Ν.1264/82), με στόχο την άρση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και στη συνέχεια την απόλυσή του, γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα συναδέλφου του που είχε απολύσει η επιχείρηση.

Λίγες μέρες μετά, με δεύτερο εξώδικο, η εταιρία προσάπτει στον συνδικαλιστή την κατηγορία ότι διευκόλυνε την είσοδο στην επιχείρηση στο τηλεοπτικό συνεργείο του «902 TV», το οποίο συνόδευε τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο σε περιοδεία του στο χώρο. Σημειώνεται δε ότι η επιχείρηση ήταν έγκαιρα ενημερωμένη για την περιοδεία του βουλευτή, την οποία θα κάλυπτε ο τηλεοπτικός σταθμός και δεν έφερε αντίρρηση.

Η Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του Π. Κεφαλά, καθώς και την προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος του βουλευτή του ΚΚΕ να μπαίνει σε χώρους δουλιάς και αυτή η δραστηριότητα να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Με την πολιτική δίωξη του Π. Κεφαλά - υπογραμμίζει η Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ - θέλουν να τελειώνουν με όποια ταξική φωνή και δράση υπάρχει στην επιχείρηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ