ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Οι «παρενέργειες» ενός πολέμου συμφερόντων

Ανακάλυψη εμβολίων αμφίβολης ασφάλειας - αφού επισπεύδεται ο χρόνος κλινικών δοκιμών - ανακοινώνουν διάφορες εταιρίες από πολλές χώρες

Οι πάπιες στη Ρουμανία παραδίδονται στην πυρά...

Associated Press

Οι πάπιες στη Ρουμανία παραδίδονται στην πυρά...
Οσο περνούν οι βδομάδες, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η επιδημία της «γριποφοβίας» που προκαλούν σε δεκάδες χώρες της υφηλίου οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις και «προβλέψεις» αξιωματούχων και ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για «πιθανά» θύματα και «απαραίτητα» αποθέματα αντιικών φαρμάκων. Στα άμεσα θύματα της γριποφοβίας που προκαλούν οι συστάσεις του «διεθνούς οργανισμού» (που μεταξύ των χρηματοδοτών - «δωρητών» του περιλαμβάνονται, το «κοινωφελές» Ιδρυμα Ροκφέλερ, το Ιδρυμα του ζεύγους Γκέιτς της «Μάικροσοφτ» και δεκάδες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες...) καταμετριούνται ήδη:

  • Η κοινή λογική και η ψυχραιμία, που έχουν ήδη απολεσθεί για ένα σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων, όπως δείχνει η κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση πουλερικών (ακόμη και αυγών) και οι τρελές πωλήσεις των σημερινών αντιγριπικών εμβολίων, μολονότι αυτά δεν προστατεύουν καθόλου τον άνθρωπο από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών.
  • Οι προϋπολογισμοί χωρών (πλούσιων και φτωχών), καθώς όλοι σπεύδουν σε κλίμα πανικού να αγοράσουν ή να εξασφαλίσουν μελλοντικές παραγωγές των αντιικών χαπιών «Ταμιφλού» της ελβετικής «Ρος», που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση αλλά ήδη έχει κάνει χρυσές δουλιές. (Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005 τα κέρδη της από την πώληση του συγκεκριμένου φαρμάκου αυξήθηκαν - σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο - κατά 357%!).
  • Τα οικονομικά μικρών και μεγάλων πτηνοτροφικών μονάδων σε χώρες όπου αναφέρθηκαν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών, κύρια λόγω της θανάτωσης χιλιάδων πτηνών με την εφαρμογή μίας «προληπτικής» τακτικής που ξεπερνάει έως και το παράλογο του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»... (Μην ξεχνάμε, πως σφαγιάζονται ανηλεώς και υγιή πουλερικά επειδή βρίσκονται σε ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων από το σημείο αναφοράς ύποπτου κρούσματος!)

Η «γριποφοβία» αυγαταίνει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών

Associated Press

Η «γριποφοβία» αυγαταίνει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών
Η εφαρμογή, λοιπόν, τεχνικών ψυχολογίας των μαζών καλά κρατεί. Ομως, μέσα στον πανικό, υπάρχουν και ενδιαφέρουσες εξελίξεις... Οπως, η πιθανότητα να σταλεί - λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας - στο... εκτελεστικό απόσπασμα η χρυσοφόρα πατέντα της γιγαντιαίας φαρμακοβιομηχανίας «Ρος»...

Πατέντα εναντίον δημόσιας υγείας...

Ηδη, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές αντιγράφου φαρμάκου των χαπιών «Ταμιφλού», προβλέποντας πως η μαζική παραγωγή του φαρμάκου για εγχώρια και περιφερειακή κατανάλωση θα αρχίσει από τον Οκτώβρη του 2006. Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας σημείωσε πως στην Ταϊλάνδη, η «Ρος» δεν έχει κατοχυρώσει πατέντα για το «Ταμιφλού», και πως ακόμη και εάν το επιχειρήσει, το εμπόδιο θα ξεπεραστεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων από τον Εθνικό Φαρμακευτικό Οργανισμό σε έκτακτες καταστάσεις διακύβευσης της δημόσιας υγείας...

Στις 14 Οκτώβρη, ο Γιουσούφ Χαμίντ, πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ινδία, «Σίπλα» (CIPLA), ανακοίνωσε πως η εταιρία του έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενός πολύ φθηνότερου αντιγράφου φαρμάκου των χαπιών «Ταμιφλού» από τις αρχές του ερχόμενου Γενάρη! Αν και υπάρχει (σχετικώς) καινούρια νομοθεσία στην Ινδία, που επιτρέπει σε πολυεθνικές να μηνύουν ινδικές εταιρίες σε εγχώρια δικαστήρια εάν θεωρήσουν πως πλήττονται τα συμφέροντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης, ο πρόεδρος της «Σίπλα» ξεκαθάρισε πως στην προκειμένη περίπτωση η «Ρος» δε θα δικαιωθεί, μπροστά στο ενδεχόμενο να αποφευχθούν οι θάνατοι εκατομμυρίων φτωχών Ινδών με την πώληση ενός αντιγράφου φαρμάκου σε συμβολική, «ανθρωπιστική», όπως είπε ο ίδιος, τιμή...

Παρόμοιες κινήσεις κάνουν εταιρίες και κυβερνήσεις και άλλων χωρών, όπως των Αργεντινής, Ταϊβάν κλπ. Στις ΗΠΑ, τώρα, η «Ρος» υποχρεώθηκε να δώσει την άδεια παραγωγής του «Ταμιφλού» σε εκεί εργοστάσιο, ενώ σκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται για να δοθεί άδεια παραγωγής σε άλλα τέσσερα εργοστάσια (άραγε για την περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα λόγω γενικευμένης καραντίνας - στρατιωτικού νόμου;)...

Μετά από τέτοιες εξελίξεις, αλλά και τις επιφυλάξεις αξιωματούχων δεκάδων κυβερνήσεων και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τους βραδείς ρυθμούς παραγωγής των χαπιών «Ταμιφλού», η «Ρος» υποχρεώθηκε την Τετάρτη να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αδειοδότησης παραγωγής του φαρμάκου «σε ξένες κυβερνήσεις και εταιρίες εάν της ζητηθεί»...

Κατηγορίες κατά της «Ρος»...

Επιπλέον, η «Ρος» αντιμετωπίζει προβλήματα - και από την εταιρία «Γκίλεαντ» (Gilead) που εφηύρε τα χάπια «Ταμιφλού» και παραχώρησε τα δικαιώματα στη «Ρος» το 1996 έναντι 50 εκατ. δολαρίων.

Η αμερικανική «Γκίλεαντ» έχει καταθέσει - από τον περασμένο Ιούνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης «Κρόνικλ» - αγωγή στην ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος απαιτώντας ακόμη και την απόσυρση της συμφωνίας για τα δικαιώματα πατέντας, αφού η ελβετική «Ρος» κατηγορείται πως δεν τήρησε τη συμφωνία για την αξιόπιστη παραγωγή και προώθηση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε χάπια «Ταμιφλού» που είχαν παραγγελθεί πριν τρία χρόνια από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία βρέθηκαν «ίχνη άλλων φαρμάκων», γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση των χαπιών. Τον Οκτώβρη του 2002, η «Ρος» απέτυχε να ανταποκριθεί στην παραγωγή φόρμουλας χαπιών «Ταμιφλού» για παιδιά για την ευρωπαϊκή αγορά μετά τον εντοπισμό θραυσμάτων γυαλιού σε μία παρτίδα.

Ξέφρενη κούρσα εμβολίων...

Οσο για την ξέφρενη κούρσα έρευνας για τη δημιουργία αποτελεσματικού και αξιόπιστου εμβολίου, που θα εξοπλίζει τον άνθρωπο κατά της γρίπης των πουλερικών; Η «Σανόφι-Αβέντις» γαλλική φαρμακοβιομηχανία (η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο) έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίου, όπως ανάλογα κάνουν ιατρικά ιδρύματα και εταιρίες στη Γερμανία.

Επιπλέον, στις 19 του μήνα ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρίας, Τζένο Ρακτζ, φάνηκε αισιόδοξος για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού, όπως είπε, εμβολίου και για τον άνθρωπο και για τα ζώα κατά της γρίπης των πουλερικών, προσθέτοντας πως οι ενδείξεις από τις πρώτες κλινικές δοκιμές είναι ενθαρρυντικές... Πρόσθεσε δε, πως η χώρα του θα μπορεί να παράγει 500.000 δόσεις του εμβολίου ανά βδομάδα, «σε περίπτωση πανδημίας» και πως ήδη έχουν εκφράσει «ζωηρό ενδιαφέρον δεκάδες ξένες κυβερνήσεις».

Η αλήθεια είναι ότι μπροστά στην (τεχνητά φουσκωμένη) ζήτηση και εξαιτίας των προόδων της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι ζήτημα χρόνου να βρεθούν εμβόλια για ανθρώπους κατά της γρίπης των πουλερικών. Το ζήτημα είναι εάν θα είναι και ασφαλή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «συντομευτούν» - εξαιτίας του πανικού...- οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές, που είθισται να διαρκούν τουλάχιστον μία πενταετία...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η πρόταση κανονισμού για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων

Η πρόταση αφορά τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων για εξαγωγή σε χώρες με προβλήματα Δημόσιας Υγείας

Πρόκειται για κανονισμό που εξασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αφορά την υποχρεωτική χορήγηση της άδειας ευρεσιτεχνίας από τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παραχθούν αντίγραφα, φαρμάκων από τις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγείας (ΔΥ) -- ως το 2000 περίπου οι νόμοι περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των μονοπωλίων φαρμάκου απαγόρευαν την αντιγραφή οποιουδήποτε προϊόντος από άλλη εταιρία, για τουλάχιστον 5 χρόνια. Επιπλέον τον Αύγουστο του 2003, επεκτάθηκε η απόφαση, ώστε οι εταιρίες που παράγουν αντίγραφα να μπορούν και να τα εξάγουν στις φτωχές χώρες, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα και υποδομές για την παραγωγή αντιγράφων και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση της υποχρεωτικής χορήγησης άδειας ευρεσιτεχνίας για τα διάφορα φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα.

(Πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτή την απόφαση αντιστάθηκαν σταθερά οι ΗΠΑ, που έχουν τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες και δε θέλουν να σπάσει το μονοπώλιο που απολαμβάνουν. Τελικά όμως η πρόταση πέρασε, με τη διευκρίνιση ότι απαγορεύεται η επανεισαγωγή στις ΗΠΑ των φθηνών φαρμάκων που προορίζονται για εξαγωγή και ο κατάλογος των φαρμάκων για τον οποίο θα ισχύει η ρύθμιση θα είναι πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος - «BBC News»).

Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ρύθμιση στα πλαίσια του ισχυρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες, (προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο των φαρμακοβιομηχανιών των ΗΠΑ) που αναδεικνύει και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Παράλληλα εξασφαλίζεται και μια κάποια διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων ΔΥ στις φτωχές χώρες που έχει αρχίσει να απειλεί και τις περισσότερο «αναπτυγμένες».

Επίσης πρέπει να αναδειχτεί το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αντιλαμβάνονται ότι οι φτωχότερες χώρες με τους τεράστιους πληθυσμούς τους, για να αποτελέσουν κομμάτι της αγοράς των φαρμακοβιομηχανιών, θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν, γεγονός που απαιτεί να παράγονται και να εξάγονται και πιο φθηνά φάρμακα.

Τα ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσα από τον κανονισμό, είναι τα εξής:

  • Να μπορούν οι εταιρίες που θα αγοράσουν την άδεια αντιγραφής ενός προϊόντος να εξάγουν τα προϊόντα τους όχι μόνο σε χώρες που είναι μέλη του ΠΟΕ (όπως ορίζει η απόφαση του ΠΟΕ) αλλά και σε άλλες φτωχές χώρες.
  • Να ελαστικοποιηθούν οι όροι (απαιτήσεις, δικαιολογητικά, να μην υπάρχει κρατικός έλεγχος σε βιβλία ποσοτήτων, βιβλία εξαγωγών κλπ) για να αγοραστεί το δικαίωμα παραγωγής αντιγράφων, διαφορετικά αν οι όροι είναι αυστηροί δε θα ενδιαφερθούν εταιρίες να επενδύσουν στην παραγωγή τέτοιων φαρμάκων.
  • Να μπουν ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό (π.χ. υπερπαραγωγή προϊόντος ή επανεισαγωγή των φαρμάκων στην ΕΕ σε πιο ακριβή τιμή από την τιμή πώλησης στις φτωχές χώρες).
  • Να μπορούν οι Μη Κυβερνητικές (ΜΚΟ), διεθνείς και οργανώσεις του ΟΗΕ να αποτελέσουν τους συλλογικούς αγοραστές τέτοιων φαρμάκων για πολλές χώρες μαζί.
  • Η αμοιβή για την αγορά της άδειας να καθορίζεται με βάση την οικονομική αξία της χρήσης που έχει επιτραπεί δυνάμει της άδειας στη σχετική χώρα.
  • Μια χώρα της ΕΕ μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση της χώρας που εισάγει τα φάρμακα, στην περίπτωση που πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για να ακυρωθεί άδεια κάποιας εταιρίας.

Η επιτροπή Ανάπτυξης της ΕΕ σχολιάζει ότι οι κανόνες είναι αυστηροί, ενώ η επιτροπή ΔΥ, Ασφάλειας και Τροφίμων της ΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στον κάτοχο της άδειας να εμπλέκεται περισσότερο ενεργά στον έλεγχο της χορήγησης της άδειας και στις άλλες διαδικασίες.

Η επιτροπή Νομικών Θεμάτων της ΕΕ επιπλέον αναφέρει ότι για να μη δημιουργηθεί πλεονέκτημα ανταγωνισμού στις εταιρίες που θα παράγουν πιο φθηνά φάρμακα και οι οποίες μπορεί να εκμεταλλευτούν την άδεια πάνω από τα χρονικά όρια που καθορίζονται, θα πρέπει κριτήριο ελέγχου να είναι όχι η εμπορική άδεια, αλλά η διαδικασία επιστημονικής γνώμης (;).

Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό πως οι όποιες ρυθμίσεις δεν είναι σε όφελος των λαών της ΕΕ. Τα φάρμακα, όπως και η επιστημονική γνώση και τεχνική που οδηγεί στην παραγωγή τους, είναι κοινωνικά αγαθά. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να αποδέχεται, αλλά πρέπει να παλεύει ενάντια σε όλες τις ρυθμίσεις και τους νόμους προστασίας των μονοπωλίων που απαγορεύουν ή δυσκολεύουν το λαό να αποκτά είδη πρώτης ανάγκης.

Εξάλλου είναι δικαίωμα κάθε χώρας και με την οικονομική στήριξη από διεθνείς οργανισμούς να μπορεί να κατέχει τις υποδομές, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι απαραίτητο για την εσωτερική παραγωγή των ειδών πρώτης ανάγκης (όπως τα φάρμακα) και τα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. (Στον παρών κανονισμό δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός για την ενίσχυση ή ανάπτυξη υποδομών που θα βοηθούσαν τα φτωχές χώρες να μειώσουν - εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα μονοπώλια φαρμάκου, απλά γίνονται ρυθμίσεις για την εισαγωγή φθηνών - φαρμάκων. Το γεγονός αυτό το παραδέχεται μέσα από την αιτιολογική έκθεση και το ΕΚ).

Επιπλέον αποτελεί υποχρέωση του κράτους κάθε χώρας να φροντίζει και να προστατεύει την υγεία του λαού, όπως και η ρύθμιση των θεμάτων που την αφορούν. Το ΕΚ όμως φροντίζει να εμπλακούν πιο ενεργά, να είναι υπεύθυνες οι ΜΚΟ για στις αγοραπωλησίες, των φαρμάκων. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ΜΚΟ (πολλές φορές φερέφωνα κυβερνήσεων διαφόρων χωρών) να αποφασίζουν τον προμηθευτή των φαρμάκων και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η κερδοφορία συγκεκριμένων εταιρειών. Ακόμα δίνεται η δυνατότητα για τις ΜΚΟ να επεμβαίνουν στις εμπορικές αλλά και εξωτερικές πολιτικές των κρατών - χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Κ. Μ.


ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Δε δικαιολογείται ο πανικός»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας επισημαίνει: «Ο μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του σε κάτι»

«Ο πανικός δε δικαιολογείται», επισήμανε στο «Ρ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και τόνισε την αναγκαιότητα για ένα ισχυρό σύστημα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

-- Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος πανδημίας απ' τη γρίπη των πτηνών; Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία;

-- «Απ' το 2003 κυρίως, είχε εμφανιστεί στην Απω Ανατολή στα πουλερικά ένας ιός γρίπης ο οποίος ήταν και ιδιαίτερα παθογόνος για τα κοτόπουλα και ιδιαίτερα μεταδοτικός από πουλερικό σε πουλερικό και περνώντας τα χρόνια έδειξε μια ιδιαίτερη ικανότητα να μεταλλάσσεται. Υπήρξαν περιστατικά μετάδοσης σε ανθρώπους τα οποία ήταν εξαιρετικά σπάνια, γύρω στα 100 άτομα σε όλη την Απω Ανατολή τα τελευταία τρία χρόνια, και αφορούσε άτομα που βρίσκονταν σε στενή επαφή, που σχεδόν ζούσαν μαζί με τα άρρωστα ζώα.

Οι μεταλλάξεις του ιού έκαναν τους ειδικούς να φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν στην τελική μετάλλαξή του σε έναν ιό που μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους. Ωστόσο, δε δικαιολογεί αυτός ο κίνδυνος αυξημένη ανησυχία στον πληθυσμό. Δικαιολογεί μια αυξημένη επαγρύπνηση των συστημάτων Υγείας στον πλανήτη, ώστε να παρακολουθούν την πορεία του ιού, δικαιολογεί μια αυξημένη επαγρύπνηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, διότι τυχόν μόλυνση των εκτροφών μπορεί να προκαλέσει μαζικό θάνατο των πουλερικών, εγρήγορση των κτηνοτρόφων και των πτηνοτροφικών μονάδων να προστατέψουν τα πουλερικά τους. Ο πανικός όμως δε δικαιολογείται. Ο μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του σε κάτι. Αυτό όμως που μπορεί κάθε άνθρωπος να κάνει, είναι να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να διατηρήσει και να αναπτύξει τα συστήματα δημόσιας Υγείας τα οποία στα πλαίσια της υποβάθμισης του κράτους Πρόνοιας υποβαθμίζονται. Να απαιτήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια υγεία. Ενα σύστημα έγκαιρης διάγνωσης κρουσμάτων, το οποίο πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση».

-- Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση του κρέατος των πουλερικών;

-- «Τα ωμά κρέατα έτσι και αλλιώς μπορεί να φέρουν μικρόβια. Τα οποία όμως μικρόβια καταστρέφονται εφαρμόζοντας στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, σαπούνισμα του πάγκου και των σκευών αφού τα χρησιμοποιήσουμε, τοποθέτηση των ωμών κρεάτων στο κάτω μέρος του ψυγείου ώστε να μην στάζουν στα ωμά τρόφιμα) και με το μαγείρεμα. Γενικά τα μικρόβια και οι ιοί και προφανώς ο ιός της γρίπης των πουλερικών καταστρέφεται με το μαγείρεμα».

-- Μπορεί κανείς να προστατευτεί από τη γρίπη των πουλερικών κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης ή αγοράζοντας κάποια φάρμακα;

-- «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε φάρμακα στο σπίτι μας αφού οι πιθανότητες πανδημίας είναι πολύ μικρές και η πιθανότητα να αρρωστήσει ο καθένας από μας που θα πληρώσει τα φάρμακα αυτά είναι ακόμα μικρότερες. Και έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι τα φάρμακα αυτά θα έχουν αποτελεσματικότητα. Και προφανώς δε λειτουργούν προληπτικά.

Εμβόλιο για τον ιό της γρίπης των πουλερικών δεν υπάρχει και το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφορεί πρέπει να το κάνουν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, άτομα μεγάλης ηλικίας, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας με στόχο την προστασία των ασθενών τους, οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία (εκτροφείς, σφαγείς κλπ.) και πάντα μετά τη συμβουλή του γιατρού τους».


Ν.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ