ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, Από το Κουρσκ στην Αρκτική

Το καλοκαίρι του 1943 ήταν πολύ θερμό ακόμη και στην κεντρική Ρωσία. Ακόμη και στην περιοχή μεταξύ του Κουρσκ και του Αριόλ. Θα γινόταν ακόμη πιο «θερμό», από τη μεγαλύτερη σύγκρουση τεθωρακισμένων στον κόσμο, μεταξύ των πολυδιαφημισμένων μηχανοκίνητων φασιστικών δυνάμεων και του Κόκκινου Στρατού. Οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη τη μάχη αποτελούν το θεμέλιο των μηχανοκίνητων επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα, στους στρατούς όλου του κόσμου.

Ωστόσο, αυτή η σύγκρουση ήταν ελάχιστα γνωστή στους λαούς της Δύσης. Σήμερα, στο 7ο επεισόδιο της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα», παρουσιάζεται η μάχη που κατέληξε στην οριστική συντριβή των μηχανοκίνητων χιτλερικών στρατιών και στην πιστοποίηση, ουσιαστικά, της έκβασης του πολέμου. Η κατάληξη αυτής της μάχης όμως διέλυσε ακόμη έναν, εκ του πονηρού, μύθο. Το γεγονός ότι διεξήχθη το κατακαλόκαιρο, απαντά και στο «επιχείρημα» ότι οι ναζί ηττήθηκαν στην ΕΣΣΔ... λόγω του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

Το 8ο επεισόδιο της σειράς που θα διανεμηθεί από το «Ρ» την επόμενη Κυριακή, μας «ταξιδεύει» από τις πεδιάδες του Κουρσκ, στη θάλασσα της Αρκτικής. Εκεί όπου έλαβε χώρα ένα ακόμη πολεμικό έπος, ναυτικό αυτή τη φορά, όταν η Βρετανία και οι ΗΠΑ επιχείρησαν να στήσουν μια δίοδο παροχής εφοδίων από τη Βόρεια Θάλασσα και την Αρκτική προς το λιμάνι του Μούρμανσκ. Ομως, τα ναζιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια από τις βάσεις στη Νορβηγία, προξένησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον πόλεμο των νηοπομπών. Η συνέχεια, επί της οθόνης.

ΚΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς και την Εθνική Αντίσταση, έτσι όπως δεν τη διδάσκουν τα σχολικά βιβλία, διοργανώνουν σήμερα, Κυριακή, 23 Οκτώβρη, οι μαθητικές οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στη Μάντρα του Μπλόκου, στις 6 μ.μ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

-- Η Τομεακή Οργάνωση Ελασσόνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κανένας μισθοφόρος στις ένοπλες δυνάμεις - Μόρφωση, δημιουργική δουλιά με δικαιώματα για όλους», σήμερα, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο καφέ «Οναρ». Θα προβληθεί βίντεο για το μισθοφορικό στρατό και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από νεανικό έντεχνο συγκρότημα.

-- Η ΟΒ Φιλολογίας Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Κινηματογράφος στην υπηρεσία του πολιτισμού ή των πολυεθνικών;», αύριο, Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 2.30 μ.μ., στην αίθουσα ΙΚ του Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει η Νίκη Κυριαζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Νότια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», σήμερα, Κυριακή, 23 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο καφενείο Φιλαρέτου και Αριστείδου, στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων της Δυτικής Αχαΐας», σήμερα, Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δύμης (πλατεία Δημοκρατίας).

-- Εκδήλωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο, στην Κω, σήμερα, Κυριακή, 23 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, με ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου. Σήμερα επίσης, εκδήλωση με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου θα γίνει και στον Κέφαλο της Κω, στις 7 μ.μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη νεολαία

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη Νεολαία που διοργανώνει το ΚΚΕ, γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα,Κυριακή, 23 Οκτώβρη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με γυναίκες. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Δευτέρα, 24 Οκτώβρη, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τα προβλήματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

-- Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, αύριο, Δευτέρα, 24 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη, 25 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 31, του ΤΕΙ Καλαμάτας διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας - Η στήριξη της ΚΝΕ». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ