ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Βδομάδα κινητοποιήσεων συμπαράστασης στο «Ρ»

Βδομάδα κινητοποιήσεων συμπαράστασης στο «Ρ» και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού είναι αυτή που έρχεται, στη διάρκεια της οποίας οργανώνονται μια σειρά εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τους οργανωτές να καλούν το λαό σε μαζική συμμετοχή για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, που επιχειρείται να χτυπηθούν μέσω της δίωξης εναντίον του «Ρ».

Στην Αθήνα

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ στο Λεκανοπέδιο, προπαγανδίζοντας τη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7 το βράδυ, στο Πεδίον του Αρεως.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της επίθεσης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ, διοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη οι Κομματικές Οργανώσεις Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία του Δημαρχείου Σταυρούπολης. Με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Σταυρούπολης καλούν το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά και να απαιτήσει να σταματήσει η δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη». Να αποσυρθούν άμεσα οι μηνύσεις και η αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στη Θεσσαλία

Πικετοφορίες διοργανώνονται και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ. Ηδη έχει πραγματοποιηθεί πικετοφορία στην Καρδίτσα και την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει στη Λάρισα και την Πέμπτη σε Βόλο και Τρίκαλα.

Στη Δυτική Πελοπόννησο

Με μαχητικά συλλαλητήρια απαντούν οι κομμουνιστές και ο λαός της Δυτικής Πελοποννήσου στη φασιστικής εμπνεύσεως δίωξη εναντίον του «Ρ», αλλά και με ένταση της δράσης τους για τη διάδοση της εφημερίδας και την αύξηση της κυκλοφορίας της. Στα πλαίσια αυτά η ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου βάζει στόχο στη σημερινή κυριακάτικη εξόρμηση του «Ριζοσπάστη» να αυξήσει την κυκλοφορία του κατά 30% με 40% και να επιμείνει το επόμενο διάστημα.

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις: Στην Ζάκυνθο: Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της ΝΕ Ζακύνθου. Στην Πάτρα: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στον Πύργο: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πύργου. Στο Αίγιο: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών. Στο Ληξούρι: Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο. Στο Αργοστόλι: Το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο

Στην Ανατολική Πελοπόννησο προετοιμάζονται μια σειρά εκδηλώσεις. Στην Καλαμάτα στις 10/2, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Στην Τρίπολη στις 10/2, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στο Ναύπλιο, στις 10/2, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Επίσης, στην Κόρινθο, με απόφαση της ΝΕ του ΚΚΕ, ετοιμάζεται πικετοφορία συμπαράστασης στο «Ρ», την ερχόμενη Τρίτη, στις 5.30 το απόγευμα, μπροστά στα γραφεία της.

Στο Ηράκλειο

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δίωξη εναντίον του «Ρ» διοργανώνει και η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Σήμερα, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί πανεξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου σε όλες τις συνοικίες και τα χωριά του νομού. Την Πέμπτη, 10/2, στις 7 το βράδυ,θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Λιονταριών.

Οι Αρκάδες αποκηρύσσουν τον ίδιο και τις μεθόδους του

Δεν έχουν οι ίδιοι κανένα λόγο να αισθάνονται έτσι κι όμως το δηλώνουν: «Ντρεπόμαστε που είναι συντοπίτης μας»! Αρκάδες αγωνιστές του σήμερα και του ένδοξου παρελθόντος της Εθνικής Αντίστασης νιώθουν οι ίδιοι ντροπή που ένας συμπατριώτης τους, «εξέχουσα» προσωπικότητα ως υπουργός επί της Δικαιοσύνης, έγινε ο φυσικός αυτουργός της επιχείρησης «εκτέλεσης» της ελευθεροτυπίας, ταυτίστηκε με τη δικομανία, με την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής κριτικής, της διαφορετικής πολιτικής άποψης και θέσης.

Νιώθουν ντροπή που ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος θίγει όλα αυτά που για να κατακτηθούν χύθηκαν ποτάμια αίματος και γράφτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Αυτής της αντίστασης που μπορεί ο ίδιος να εμφανίζεται ως τιμητής της, δε διστάζει όμως να περιφρονεί, να καταπατά τα ιδανικά, τα οράματα και τις αξίες της.

Οι Αρκάδες αγωνιστές αποκηρύσσουν τις μεθόδους του συντοπίτη τους, καταδικάζουν τη συμπεριφορά, την πρακτική και τις ενέργειές του, αλλά και την κυβέρνηση που τον καλύπτει. Δηλώνουν πως συμπαρίστανται στο «Ρ», που γι' αυτούς έχει ταυτιστεί με την ίδια τη ζωή τους, με τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού, με τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκαν και αγωνίζονται.

Αρκάδες Αντιστασιακοί

Την προσπάθεια φίμωσης και δίωξης του «Ριζοσπάστη» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Δικαιοσύνης, καταγγέλλουν 40 Αρκάδες αντιστασιακοί, που εκφράζουν την «οργή και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι παρουσιάζεται ο Γιαννόπουλος σαν μέγας αγωνιστής, όταν και οι πέτρες στην Αρκαδία, και ιδιαίτερα στη Γορτυνία από όπου κατάγεται, γνωρίζουν ότι σε καμία μάχη δε συμμετείχε και καμία δράση δεν είχε την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στην Αρκαδία».

«Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση - υπογραμμίζεται - γιατί την ώρα που εμείς και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός πολεμούσε τους Γερμανούς κατακτητές, ο Γιαννόπουλος υπηρετούσε στον κατοχικό στρατό και στα τάγματα του Τσολάκογλου. Την ώρα που εμείς και τα καλύτερα παιδιά του λαού μας παλεύαμε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια στην επέμβαση των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και τη δράση των ντόπιων φασιστών, ο Γιαννόπουλος διατηρούσε ανενόχλητος "πολιτιστικό κέντρο" στο Περιστέρι. Τότε που για να διωχτείς δε χρειαζόταν να είσαι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αλλά αρκούσε μόνο μια μικρή συγγενική ή φιλική σχέση με τους αγωνιστές».

Τέλος, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο «Ριζοσπάστη» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι και αυτή, όπως και τόσες άλλες διώξεις θα πέσουν στο κενό.

Το κείμενο υπογράφουν οι αντιστασιακοί: Ανθούλης Πάκης, Αντωνόπουλος Βασίλης, Αρβανίτης Κωνσταντίνος, Βεργέτης Νικόλαος, Γεωργανάς Αριστομένης, Γιαννακούρας Ηλίας, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Δελής Αργυρής, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Ζούζουλας Παρασκευάς, Ζώγας Αποστόλης, Καλόμαλος Κωνσταντίνος, Κουκουβές Γεώργιος, Κουνιάς Στρατής, Κουτσιούνης Αθανάσιος, Κουτσογιάννης Ηλίας, Κυριακόπουλος Αποστόλης, Κρίγκος Παναγιώτης, Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Λυμπέρης Αναστάσιος, Μαραγκός Δημοσθένης, Μποσμής Χρήστος, Ντασιακλής Πέτρος, Παλύβος Χρήστος, Παναγόπουλος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παπαελευθερίου Βασίλειος, Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος, Πασπάτης Νικόλαος, Πετρόπουλος Γεώργιος, Πουλόπουλος Ελευθέριος, Σαρρή Γιάννα, Σκουντριανός Περικλής, Σταθάς Ευάγγελος, Σταυρόπουλος Θεόδωρος, Συριόπουλος Γεώργιος, Σωκρατόπουλος Σωκράτης, Τσιγκάρη Αθηνά, Χρόνης Ιωάννης και Χρονόπουλος Αγγελος.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, καταδικάζει τη δίωξη σε βάρος του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος «επιδιώκει μέσα από τα δικαστήρια να φιμώσει μια μαχόμενη και δυναμική φωνή, που πρωτοστατεί στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή της και για την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης μιας εφημερίδας που «στέκεται δίπλα στον αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και φιλειρηνικό αγώνα του λαού μας».

Τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της και καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Γορτυνίας

«Εμείς οι Γορτύνιοι οικοδόμοι ντρεπόμαστε που ο Γιαννόπουλος κατάγεται από τα χωριά μας, που έβγαλαν αγωνιστές και φιλοξένησαν στα χώματά τους τα καλύτερα παιδιά της εργατικής τάξης στη διάρκεια της κατοχής και των μετέπειτα δύσκολων εποχών». Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Γορτυνίας, όπου σημειώνεται ακόμα ότι την ίδια περίοδο ο Γιαννόπουλος «υπηρετούσε το στρατό κατοχής και στη συνέχεια όταν οι αγωνιστές διώκονταν, αυτός διατηρούσε "πολιτιστικό κέντρο στο Περιστέρι"».

Το Συνδικάτο επισημαίνει συνολικά τις ευθύνες της κυβέρνησης και τονίζει πως θα πέσει στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης όποιου αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΛΙΜΠΕΡΤΙ»

(και τα κυνηγητά του «Ρ»)

Του Ν. ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΙΧΑΝ περάσει μόλις δυο χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, 53 χρόνια από σήμερα, την άνοιξη του 1947, που η εφημερίδα μας δημοσίευε ένα μοναδικό και αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για το «πάρε - δώσε» της κυβέρνησης με τους εφοπλιστές. Ηταν ο πρώτος γερός μεταπολεμικός μποναμάς, που προσφερόταν στους εφοπλιστές, με την αγορά των 100 αμερικανικών σκαφών τύπου «Λίμπερτι»] των 10.000 τόνων. Και μάλιστα πριν ακόμα μετρηθούνε οι εκατοντάδες ναυτεργάτες που έπεσαν, χάθηκαν στους ωκεανούς.

ΤΑ πλοία αυτά είχαν κατασκευαστεί κατά τον πόλεμο και με τη λήξη του είχαν παροπλιστεί. Υστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έγινε τελικά η αγορά τους και η κατανομή τους στους εφοπλιστές. Παρουσιάζει, μάλιστα, ενδιαφέρον το πώς έγινε η κατανομή των 100 σκαφών μεταξύ των τότε εφοπλιστών.

Η ΔΟΥΛΙΑ που «έκλεισε» με πρωθυπουργό τον Κ. Τσαλδάρη είχε διαπραγματευτή, στις συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Νικ. Αβραάμ, κι οποίος τελικά έκλεισε τη συμφωνία. Τότε ακριβώς έφτασαν κι οι πρώτες πληροφορίες στην Αθήνα για προμήθειες που είχαν εισπραχθεί, αλλά και για δώρα που είχαν προσφερθεί.

ΤΟΤΕ ακριβώς ο «Ρ» με εξονυχιστική έρευνα και έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της αγοράς και να τα δημοσιεύει. η δημοσιογραφική εκείνη έρευνα έφερνε και νέα στοιχεία και πρωταγωνιστής φερόταν ο υπουργός Ν. Αβραάμ, στον οποίο προσφέρθηκαν προμήθειες δώρα, μετοχές κι άλλα...

ΜΟΛΙΣ άρχισε να δημοσιεύεται η έρευνα (σημειώνουμε ότι στοιχεία για προμήθειες και δώρα είχαν δημοσιευτεί και στην εφημερίδα «Ελευθερία») άρχισαν από την κυβέρνηση απανωτές και οργισμένες διαψεύσεις. Ολόκληρα κατεβατά που υμνούσαν τον αδιάφθορο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και κατακεραύνωναν τους συκοφάντες και φυσικά και την εφημερίδα τους. Γνωστό, πασίγνωστο το τροπάρι.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε δημοσιογραφικά κλιμακώσει την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας και κρατούσε εφεδρικά στα χέρια του για την τελική φάση το αποφασιστικό ντοκουμέντο, που θα ολοκλήρωνε την έρευνα και θ' απαντούσε δημόσια ποιος ήταν ο συκοφάντης και ποιος ο μιζαδόρος και ο μέγας «ηθικοδιδάσκαλος»!!

ΣΤΗΝ έφοδο των διαψεύσεων μπήκε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, (σ. Κ. Τσαλδάρης) που κι αυτός με τη σειρά του πρόσφερε αφειδώς κάλυψη στον Ν. Αβραάμ και αναθεμάτισε τους κομμουνιστές, οι οποίοι προσπαθούνε να διασύρουν και να υπονομεύσουν τους θεσμούς και τα βάθρα της κοινωνίας. Ο «Ρ» ψύχραιμα και μεθοδικά όλο και εμπλούτιζε την έρευνα με νέα στοιχεία...

ΑΥΤΕΣ ακριβώς οι προσθήκες, που μεθοδικά έβγαιναν από την έρευνα, φανέρωναν πως η τελευταία λέξη για την αγορά και τους «μποναμάδες» των εφοπλιστών με τα «Λίμπερτι» δεν είχε ειπωθεί κι ότι κάτι άλλο πιο καίριο θα έβγαινε στο φως. Το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας μας, κι όχι μόνο αυτό, ήξερε πως ο «Ρ» δεν εκτοξεύει πυροτεχνήματα. Και φυσικά κάτι περίμενε...

ΚΑΙ πραγματικά έτσι κι έγινε. Ο «Ρ» τελικά δημοσίευσε το συγκλονιστικό ντοκουμέντο, που παρουσίαζε της εθνικοφροσύνης την «ταυτότητα». Η εφημερίδα μας είχε το μεγάλο παλαιό σχήμα κι έτσι το κείμενο που παρουσιαζόταν ολοσέλιδο, ολόκληρο οχτάστηλο ήταν εντυπωσιακό.

ΗΤΑΝ μια επιστολή του υπουργού Ν. Αβραάμ, την οποία απηύθυνε στο γιο του Μάνθο, που την εποχή εκείνη (το 1947) βρισκόταν στις ΗΠΑ για σπουδές. Η επιστολή αυτή έμεινε γνωστή με την ονομασία «Η προς Μάνθο επιστολή»...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ αυτή, ιδιόχειρη, παρουσιάστηκε με τον ευρηματικό τίτλο «Ο κόσμος που μας κυβερνά». Πραγματικός «μπαξές» ηθικών διδαγμάτων το «πατρικό» εκείνο γράμμα. Και τι δεν έλεγε σαν παραγγελίες και νουθεσίες...

ΝΑ στείλουν οι εφοπλιστές τα δώρα, που του είχαν υποσχεθεί αλλά ταυτόχρονα συνιστούσε - για σιγουριά - να κατοχυρωθούν με χαρτί, κι όχι μόνο στα λόγια, τα ταξίματα για τις μετοχές. Δεν ξεχνούσε και μερικά άλλα που του έταξαν όπως τα ψυγεία και τα μηχανήματα φωνοληψίας.

ΑΛΛΑ στα δώρα περιλαμβάνονται και τα αυτοκίνητα. Γράφει σχετικά: «Δεν ξέρω αν πρέπει να σταλεί το αυτοκίνητο στο όνομά μου ή στο όνομα επαγγελματία αυτοκινητιστή. Αν μπορούσαμε να πάρουμε και άλλο (αυτοκίνητο) δε θα 'ταν άσχημο...».

ΕΙΝΑΙ επίσης και τα ηθικοπλαστικά παραγγέλματα τής προς Μάνθον επιστολής. «Σου τα γράφω αυτά, διότι ομολογώ ότι είναι καιρός ν' αφήσω την πουριτανικήν ηθικήν ακαμψίαν και να δέχομαι τοιαύτας ως υποψήφιος ηγέτης πλέον διά να μην τρέχω εις το Κακουργιοδικείον...».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ έχει στερνά - στερνά και μια άλλη παραγγελία. «Ο Στ. Λιβανός (είναι ο εφοπλιστής που πήρε τότε τη μερίδα του λέοντος στη μοιρασιά, 12 "Λίμπερτι"), μου είπε την τελευταίαν στιγμή: "Ο,τι θέλει ο Μάνθος να αποτείνεται σε μένα. Το γιο του Παπανδρέου εγώ τον σπούδασα».

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ και κυρίως το περιεχόμενό του άφηνε άφωνους όσους μέχρι τότε κατακεραύνωναν και διέψευδαν. Τα δώρα, οι μετοχές και η ηθικοδιδασκαλία άναψε μεγάλες φωτιές στην εθνικοφροσύνη και τους «λαοπρόβλητους» εκπροσώπους της. Παρ' όλα αυτά ο«Ρ» θα συρθεί στα δικαστήρια και φυσικά θα βρουν τρόπο να τον καταδικάσουν.

ΑΥΤΟΣ είναι ο κόσμος που μας κυβερνούσε εδώ και 53 χρόνια. Και γιατί όχι που μας κυβερνά και σήμερα; Της εθνικοφροσύνης και του δοσιλογισμού τότε... της αμερικανοκρατίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σήμερα λιβανιστήρια...

Κατερίνα Μάτσα
Στο πλευρό του διωκόμενου «Ριζοσπάστη»

Η επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ », ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, δήλωσε σχετικά με τη δίωξη του «Ρ»: «Ο χώρος της Απεξάρτησης, πολύ ευαίσθητος σε θέματα καταστολής και κοινωνικού ρατσισμού, δεν μπορεί παρά να εξεγείρεται ενάντια στο διωγμό μιας ιστορικής εργατικής εφημερίδας, όπως ο "Ριζοσπάστης" και στην επαπειλούμενη φίμωσή της. Η κυβέρνηση Σημίτη, στο τελικό στάδιο της εκσυγχρονιστικής παρακμής, επιχειρεί, διά χειρός Ευάγγελου Γιαννόπουλου, να περιορίσει τη βλάβη που υφίσταται η ίδια από την αντίσταση όσων αρνούνται τη συντήρηση, τον κοινωνικό έλεγχο, τον αποκλεισμό της νεολαίας και όλων των καταπιεσμένων από τους κοινωνικούς αγώνες. Η Μονάδα Απεξάρτησης ΨΝΑ - 18 ΑΝΩ βρίσκεται στο πλευρό του διωκόμενου "Ριζοσπάστη", παλεύοντας σε Ενιαίο Μέτωπο ενάντια στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και τους εκφραστές της, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».

Γιάννης Αγγέλου
Ο πνευματικός κόσμος να εναντιωθεί

Ο συγγραφέας Γιάννης Αγγέλου δήλωσε για την επίθεση εναντίον του «Ρ»:

«Με τη μήνυση κατά του "Ριζοσπάστη", ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δριμύγευστος υβριστής ο ίδιος, επιθυμεί να επαναφέρει μια εποχή που με τόσους αγώνες και θυσίες καταργήσαμε. Νομίζω, ως εκ τούτου, ότι ολόκληρος ο πνευματικός και, ιδιαίτερα, ο δημοσιογραφικός κόσμος οφείλει να εναντιωθεί στην προσπάθεια του κ. Ε. Γιαννόπουλου να επιβάλει μια ετερόχρονη, αφού δεν μπορεί πια να επιβάλει προληπτική λογοκρισία, όσον αφορά τουλάχιστον το άτομό του. Με εντυπωσιάζει, ωστόσο, το γεγονός ότι ενώ όλοι εμείς οι "ελάσσονες" βρεθήκαμε στις φυλακές και στις εξορίες, τον κ. Γιαννόπουλου το "μέγιστο", δεν τον συνάντησα, όπως θα περίμενα στη Γυάρο ή στο Παρθένι της Λέρου, κατά τη διάρκεια της χούντας».

Σαράντος Καργάκος
Δίωξη της πνευματικής ελευθερίας

Ο συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «902» σημείωσε τα παρακάτω: «Δεν νομίζω ότι είναι δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", είναι δίωξη του πνευματικού ανθρώπου, είναι δίωξη εναντίον της πνευματικής ελευθερίας. Οπως έχει πει ο Μπρεχτ, κανείς δημιουργός δεν μπορεί να δημιουργήσει όταν πάνω από το κεφάλι του επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη μια δικαστική απειλή. Και να πούμε τα πράγματα ωμά: Τι να κάνει ο δημοσιογράφος, ο πνευματικός δημιουργός, κι αυτό το έγραψα δεν το λέω μόνο εδώ, όταν ενδέχεται μ' αυτό που γράφει να υποστεί μια δικαστική ταλαιπωρία και να του ζητείται ένα ποσό των 500 εκατομμυρίων που φυσικά δεν τρέχουν από τα μπατζάκια του. Και μόνο το ενδεχόμενο μιας ταλαιπωρίας υποχρεώνει σήμερα τον πνευματικό άνθρωπο σε μια διαδικασία αυτολογοκρισίας. Επομένως έχουμε μια δίωξη κατά της πνευματικής ελευθερίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ