ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αποσύρθηκε η εντολή στρατολόγησης στο ΝΑΤΟ

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι φοιτητές

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποσύρθηκε τελικά από τα Τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το κατάπτυστο έγγραφο που καλούσε σε στρατολόγηση φοιτητών για έρευνα του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι με έγγραφο υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών του Πολυτεχνείου, που μάλιστα φαινόταν να διαβιβάζεται «με εντολή του Πρύτανη», καλούνταν οι Γραμματείες των Τμημάτων του Ιδρύματος να ενημερώσουν τους φοιτητές για τις θερινές υποτροφίες στο Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο Κέντρο του ΝΑΤΟ είχε στείλει εντολή στα κράτη μέλη (στη χώρα μας την εντολή παρέλαβε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και τη διαβίβασε σε πανεπιστήμια) με την οποία απαιτούσε: «Είναι σκόπιμο να ξεκινήσουν νωρίτερα οι τυπικές διαδικασίες στρατολόγησης, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία των αδειοδοτήσεων ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο». Δηλαδή απαιτούσε να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία στρατολόγησης φοιτητών προκειμένου να ελεγχθούν και τα προσωπικά τους στοιχεία και να κριθεί εάν είναι κατάλληλοι για τη ΝΑΤΟική πολεμική έρευνα!

Χτες, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, φοιτητές του Πολυτεχνείου προχώρησαν σε μαζική παράσταση στην πρυτανεία του Ιρύματος βροντοφωνάζοντας «Αούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠ' ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ» και απαιτώντας την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου εγγράφου που τους καλεί σε στρατολογία για πολεμικές έρευνες. Μαζί τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι του Ιρύματος καθώς σχετική απόφαση είχε πάρει και ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

«Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό, η αποστολή του οποίου έγινε εν αγνοία της Πρυτανείας, παρακαλώ αφενός να το ανακαλέσετε και αφετέρου να γνωστοποιείτε στο εξής στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ή στον Πρύτανη όλες τις περιπτώσεις χορήγησης υποτροφιών ή άλλων χρηματοδοτήσεων, ώστε η διαχείρισή τους να είναι συμβατή με την πολιτική του Ιδρύματος, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις της Συγκλήτου», λέει η εντολή του πρύτανη του Πολυτεχνείου Α. Ανδρεόπουλου, προς τη Διεύθυνση Σπουδών του Ιδρύματος, με την οποία αποσύρεται το κατάπτυστο έγγραφο. Επισημαίνουμε ότι παλιότερα, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου είχε αποφασίσει πως το Ιδρυμα δε θα συμμετέχει σε έρευνες με πολεμικούς σκοπούς.

Ενα βήμα πίσω...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παράδοση άνευ όρων μαθητών σε πολυεθνικές και πρωινάδικα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και θετικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Ρ» για την παράδοση άνευ όρων μαθητών στα χέρια πολυεθνικών και πρωινάδικων, με στόχο το κέρδος και το θέαμα. Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Ρ» είχαν σαν αποτέλεσμα διάφοροι φορείς να κινητοποιηθούν ενάντια στο φαινόμενο τα σχολεία να πηγαίνουν στα πρωινάδικα για «επιμορφωτική επίσκεψη» και στα «Mac Donald's» να κάνουν μαθήματα ισορροπημένης διατροφής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αποκαλύψεις του «Ρ» οδήγησαν τελικά και στο να γίνει ένα βήμα πίσω στην αχαλίνωτη παρέμβαση των εταιριών στα σχολεία.

Μετά το σάλο που προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ» (8/10/2005), σχετικά με τα μαθήματα διατροφής σε σχολεία που ανέλαβε η εταιρία «MacDonald's Ελλάς», αναβλήθηκε η επίσκεψη του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, το οποίο είχε ανταποκριθεί αρχικά στην πρόσκληση για ...γεύμα. «Αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων. Δικαιολογημένα υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις. Κάναμε λάθος και το παραδεχόμαστε», επισήμανε ο Στ. Παντελάκης, διευθυντής του σχολείου. Ενα γεύμα που κάθε άλλο παρά υγιεινό είναι, τη στιγμή μάλιστα που - όπως επισημαίνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) - «το 40% των παιδιών μας 9 -18 ετών, έχει υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη. Ολοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και στην κακή διατροφή».

Αντιδράσεις, όμως, έχουν προκαλέσει και οι επισκέψεις σχολείων στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», που φέρει τον τίτλο «Καφές με την Ελένη», όπως πρώτος είχε γράψει ο «Ρ» (5/10/2005). «Πρόκειται για συνειδητή παρερμηνεία του νόμου. Για να γίνουν τέτοιες επισκέψεις, πρέπει να υπάρχει άδεια από το υπουργείο Παιδείας και τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε κάτω από την πίεση των αντιδράσεων ο Κ. Ράμμας, ειδικός γραμματέας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ενώ συντάσσεται διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει το καθεστώς των «επιμορφωτικών επισκέψεων» σε χώρους εργασίας ή παραγωγής. Η ΔΟΕ, από τη μεριά της, επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα εκμετάλλευσης των μαθητών από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος.

Στον αντίποδα αυτών των πρωινάδικων «επιμορφωτικών επισκέψεων», η ΑΣΓΜΕ απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας την κυκλοφορία ενημερωτικού καταλόγου σε όλα τα σχολεία, κάθε Σεπτέμβρη, που θα περιλαμβάνει μουσεία, επιστημονικά κέντρα, εκθέσεις και εργοστάσια.

ΚΚΕ
Αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα

Για το δουλικό εναγκαλισμό των πανεπιστημίων με πολυεθνικές εταιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, που ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Χουρμουζιάδης απευθύνει προς την υπουργό Παιδείας, επισημαίνεται:

«Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι αποκαλύψεις ότι οι έρευνες που διεξάγονται από ελληνικά πανεπιστήμια δε χρηματοδοτούνται από το κράτος, με αποτέλεσμα ένας νευραλγικός τομέας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων να χρηματοδοτείται από τις ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες φυσικά καθορίζουν και κατέχουν το σύνολο των αποτελεσμάτων τους, όπως προκύπτει από τα συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ των πανεπιστημίων και των εταιριών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η επιστημονική έρευνα υποτάσσεται στα συμφέροντα των ιδιωτών χρηματοδοτών της, οι οποίοι μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν όχι μόνο τον προσανατολισμό της, αλλά ακόμη και τα πορίσματά της».

Το ΚΚΕ αναφέρει το παράδειγμα που αποκάλυψε ο «Ρ», της έρευνας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με χρηματοδότηση από πολυεθνικές με συγκέντρωση και γενετικού υλικού (δείγμα DNA) από μικρά παιδιά.

«Γιατί τις σχετικές έρευνες δεν τις εκτελούν τα πανεπιστήμια, με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση κι ευθύνη, ώστε να διασφαλίζεται το επιστημονικό και κοινωνικό περιεχόμενο της έρευνας και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σε όφελος του λαού;» ρωτά ο βουλευτής του ΚΚΕ την υπουργό Παιδείας και συνεχίζει: Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, που μπορεί να συλλεγούν σε ανάλογες έρευνες;


ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Γνωριμία με τα «Θέματα Παιδείας»

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και ο πολυχώρος «Στοά Βιβλίου & Τέχνης» στη Λιβαδειά (πεζόδρομος Μπουφίδου) διοργανώνουν εκδήλωση γνωριμίας με το περιοδικό αύριο, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει συζήτηση για εκπαιδευτικά θέματα.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ - 4ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Υπόλογη η κυβέρνηση για τις κάμερες

Κάλεσμα στους γονείς, στους μαθητές, στους καθηγητές «να αντιδράσουν σε κάθε μέσο τρομοκράτησης και αυταρχισμού μέσα στο σχολείο και να παλέψουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και των δικαιωμάτων μας», απευθύνουν η Ενωση και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων με ψήφισμα που εξέδωσαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την ύπαρξη ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης που έχει εγκατασταθεί στο 4ο Λύκειο Πειραιά. Καλούν επίσης τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων να κατεβάσουν άμεσα τις κάμερες από το χώρο του σχολείου και τη Δημοτική Αρχή, να πάρει θέση στο ζήτημα.

Το ΚΚΕ, επίσης, με Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Πατσιλινάκος και Ε. Παντελάκη καταγγέλλει ότι «το συγκεκριμένο σχολείο αντί να αποτελεί χώρο μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών, έχει μετατραπεί σε φορέα αυταρχισμού και τρομοκράτησης συνειδήσεων». «Το υπουργείο, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οφείλει να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα φύλαξης των σχολείων, για τις ώρες που λειτουργούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα αναλάβει την ευθύνη. Οσο αυτό δε γίνεται, η κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για τις πρακτικές τρομοκρατίας και χαφιεδισμού που ακολουθούνται με πρόσχημα την προστασία των μαθητών».

Να σταματήσει κάθε τέτοια προσπάθεια

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή την εντολή στρατολόγησης φοιτητών για το ΝΑΤΟ

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, σχετικά με την εξωφρενική εντολή του ΝΑΤΟ για στρατολόγηση φοιτητών μέσα από τα πανεπιστήμια.

«Προσβάλλει κατάφωρα τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας η προσπάθεια κρατικών υπηρεσιών να φροντίζουν για τη στρατολόγηση φοιτητών μέσω των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στους εξυπηρετικούς ΝΑΤΟικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς» τονίζεται στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη. Η υπουργός Παιδείας ερωτάται εάν προτίθεται να παρέμβει η κυβέρνηση για «την οριστική παύση οποιασδήποτε προσπάθειας να εμπλακούν τα Πανεπιστήμια, οι φοιτητές, η διανόηση, οι εργαζόμενοι γενικότερα σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και να ενταχθούν, στο όνομα της έρευνας, στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ