Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενα βήμα πίσω...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παράδοση άνευ όρων μαθητών σε πολυεθνικές και πρωινάδικα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και θετικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Ρ» για την παράδοση άνευ όρων μαθητών στα χέρια πολυεθνικών και πρωινάδικων, με στόχο το κέρδος και το θέαμα. Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Ρ» είχαν σαν αποτέλεσμα διάφοροι φορείς να κινητοποιηθούν ενάντια στο φαινόμενο τα σχολεία να πηγαίνουν στα πρωινάδικα για «επιμορφωτική επίσκεψη» και στα «Mac Donald's» να κάνουν μαθήματα ισορροπημένης διατροφής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αποκαλύψεις του «Ρ» οδήγησαν τελικά και στο να γίνει ένα βήμα πίσω στην αχαλίνωτη παρέμβαση των εταιριών στα σχολεία.

Μετά το σάλο που προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ρ» (8/10/2005), σχετικά με τα μαθήματα διατροφής σε σχολεία που ανέλαβε η εταιρία «MacDonald's Ελλάς», αναβλήθηκε η επίσκεψη του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, το οποίο είχε ανταποκριθεί αρχικά στην πρόσκληση για ...γεύμα. «Αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων. Δικαιολογημένα υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις. Κάναμε λάθος και το παραδεχόμαστε», επισήμανε ο Στ. Παντελάκης, διευθυντής του σχολείου. Ενα γεύμα που κάθε άλλο παρά υγιεινό είναι, τη στιγμή μάλιστα που - όπως επισημαίνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) - «το 40% των παιδιών μας 9 -18 ετών, έχει υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη. Ολοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και στην κακή διατροφή».

Αντιδράσεις, όμως, έχουν προκαλέσει και οι επισκέψεις σχολείων στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», που φέρει τον τίτλο «Καφές με την Ελένη», όπως πρώτος είχε γράψει ο «Ρ» (5/10/2005). «Πρόκειται για συνειδητή παρερμηνεία του νόμου. Για να γίνουν τέτοιες επισκέψεις, πρέπει να υπάρχει άδεια από το υπουργείο Παιδείας και τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε κάτω από την πίεση των αντιδράσεων ο Κ. Ράμμας, ειδικός γραμματέας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ενώ συντάσσεται διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει το καθεστώς των «επιμορφωτικών επισκέψεων» σε χώρους εργασίας ή παραγωγής. Η ΔΟΕ, από τη μεριά της, επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα εκμετάλλευσης των μαθητών από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος.

Στον αντίποδα αυτών των πρωινάδικων «επιμορφωτικών επισκέψεων», η ΑΣΓΜΕ απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας την κυκλοφορία ενημερωτικού καταλόγου σε όλα τα σχολεία, κάθε Σεπτέμβρη, που θα περιλαμβάνει μουσεία, επιστημονικά κέντρα, εκθέσεις και εργοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ