ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει πίσω από τις «αποκαλύψεις»

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τα σκάνδαλα που βγαίνουν καθημερινά «στον αέρα», υποχρεώνοντας τα στελέχη της να τρέχουν αναζητώντας απαντήσεις για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης συνολικά της κατάστασης, την οποία αποδίδουν στα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ, που θέλουν να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης και να «σηκώσουν» το ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση στα γκάλοπ.

Μπροστά στη «βροχή» των «αποκαλύψεων» και των σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης ή του κόμματος, η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της απάντησης σε κάθε περίπτωση χωριστά, εμφανιζόμενη αδύναμη να αντιμετωπίσει το συνολικότερο πρόβλημα φθοράς που προκαλούν στην εικόνα της. Ετσι η κυβέρνηση «απάντησε» χωριστά σε κάθε μία από τις τελευταίες αποκαλύψεις που αφορούν: Την «κωλοτούμπα» του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη για την «επένδυση» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, την υπεξαίρεση χρημάτων από κομματικό στέλεχος στη ΝΟΔΕ Μαγνησίας, το διορισμό των μισών σχεδόν εκλεγμένων μελών της ΚΕ της ΝΔ σε κρατικές θέσεις. Ειδικά για το τελευταίο, η απάντηση που έδωσε ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν ενδεικτική της αντίληψης σύγκρισης και συμψηφισμού των πάντων με αυτά που γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι από τα 550 μέλη της ΚΕ της ΝΔ, 65 μέλη έχουν λάβει καθαρά πολιτικές θέσεις σε διοικητικά συμβούλια, δηλαδή ποσοστό περίπου 8%. Το αντίστοιχο ποσοστό των μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που ήταν κρατικοδίαιτα επί εποχής πράσινης διακυβέρνησης έφτανε, σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, στο 90%. Αρα η ΝΔ είναι καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ...

Μόνο θέσεις σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων έχουν καταλάβει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», που ανέφερε ότι 65 μέλη της ΚΕ του κόμματος κατέχουν κρατικές θέσεις.

Πρόσθεσε ότι οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια, έμμισθες ή άμισθες, είναι καθαρά πολιτικές, από όπου λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις και εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο στη ΝΟΔΕ Μαγνησίας υπεξαιρέθηκαν εισφορές μελών για αγορά ακινήτου και χάθηκαν παραστατικά από τη διακίνηση ετεροδημοτών, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει διαταχθεί εδώ και λίγες εβδομάδες διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος. Φυσικά, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι «στην υπόθεση δε θα μείνει καμία σκιά», έτσι για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι μέλλει γενέσθαι...

Στόχος η εικόνα

Ενδεικτικά του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα ΜΜΕ και του κλίματος που δημιουργούν είναι χτεσινά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ. Ρίζου το έκανε χτες πρώτο θέμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πώς ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ κάνουν την τρίχα τριχιά!» και υπότιτλο «Η αθλιότητα της πράσινης και μαύρης προπαγάνδας απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου». Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη του οποίου βλέπουν να μονοπωλούν σχεδόν την επικαιρότητα ζητήματα με τα οποία επιχειρείται να πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού».

Με πρόταση εξόδου εμφανίζεται φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος (Ν. Νικολάου) σε χτεσινό άρθρο του στην «Καθημερινή», υποδεικνύοντας ότι «πρέπει ο κ. Κων. Καραμανλής να πάρει επάνω του την ευθύνη, αλλά και την απόφαση για ένα νέο κύμα αλλαγών. Είναι η μόνη δυνατή αντίδραση στον κλοιό της οξύτητας και του διχασμού, που στήνουν ΠAΣOK και διαπλοκή».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Λύση Κυπριακού όπως ... σχέδιο Ανάν

Την προώθηση ενός νέου «σχεδίου Ανάν» για την ...επίλυση του Κυπριακού πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που έδωσε στην Τουρκία μετά το τέλος των επαφών του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, και εκπροσώπους τουρκικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάβο Λίπονεν, ηγήθηκαν συμβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που επισκέφθηκε για δύο μέρες την Τουρκία προκειμένου να εξετάσουν τη «νέα εποχή των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Τώρα που όλοι είμαστε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η συγκυρία είναι κατάλληλη για να επαναλάβουμε τις προσπάθειες» για επίλυση του Κυπριακού. Φωτογραφίζοντας τις νέες προσπάθειες, ο ίδιος ουσιαστικά στήριξε την επαναφορά ενός «σχεδίου Ανάν». Παλαιότερα οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα λύσης του Κυπριακού. Η επιφυλακτικότητα αυτή διασκεδάστηκε στο πέρασμα των χρόνων και ψήφισαν θετικά το σχέδιο Ανάν». Οι Ελληνοκύπριοι, συνέχισε, «ψήφισαν αρνητικά, γιατί προφανώς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς με το σχέδιο Ανάν, πρέπει να βρούμε μια λύση, όπου και οι δυο κοινότητες μπορούν να νιώθουν ότι θα συμβιώσουν με ασφάλεια», κατέληξε.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού, δήλωσε: «Η εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι ότι παρόμοια ενδεχόμενα δεν ανακύπτουν όταν υπάρχει μια συνεχής προωθητική πορεία»...

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και υποστήριξε: «Η Τουρκία διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η ΕΕ αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δε χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι συνολικά θετική για την Τουρκία, την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή και την ΕΕ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε και για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέροντας πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είναι η Μέκκα της Ορθοδοξίας, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην ΕΕ».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ιδια πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Καμία διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε διακρίνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ακόμα στα επόμενα βήματα απεγκλωβισμού και χειραφέτησης από το δικομματισμό.

Η απουσία ουσιωδών διαφορών πολιτικής μεταξύ των δύο μονομάχων είναι κυρίαρχη άποψη στην κοινή γνώμη, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι». Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ανάμεσα στην πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ και στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πολύ μεγάλη, αρκετή, μικρή ή καμία διαφορά», το 37% απαντά ότι τα δύο κόμματα έχουν μικρή διαφορά, 24% καμία διαφορά, 22% αρκετή διαφορά και 12% πολύ μεγάλη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα σχέδια για διάλυση και ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Ειδικότερα το 73% απαντά ότι μάλλον χρειάζεται να υπάρχει κρατική εταιρία αερομεταφορών, έναντι 20% που πιστεύει το αντίθετο. Επίσης το 59% απάντησε ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας «μάλλον μπορεί να σωθεί», ενώ 28% απάντησε το αντίθετο. Σημειώνεται ότι το 23% ζητεί η ΟΑ να γίνει ιδιωτική με συμμετοχή του κράτους, το ίδιο ποσοστό προτείνει να γίνει αποκλειστικά ιδιωτική και 21% να παραμείνει αποκλειστικά κρατική.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά 3,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Συγκεντρώνει το 42,5% έναντι 39% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ με ποσοστό 8%, ο ΣΥΝ 5%, ο ΛΑΟΣ 3% και τα λοιπά κόμματα 2,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου στην προηγούμενη μέτρηση (12-13/9/2005) ήταν: ΝΔ 42,5% - ΠΑΣΟΚ: 38,5% - ΚΚΕ: 7,5% - ΣΥΝ: 5% - ΛΑΟΣ: 3% και λοιπά κόμματα: 3,5%. Ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 48%, έναντι 25% του Γ. Παπανδρέου. Το 20% των ερωτηθέντων απάντησε «κανένας από τους δύο» και 7% «δε γνωρίζω - δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 10-11 Οκτώβρη 2005, σε δείγμα 950 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και περιλαμβάνει ερωτήματα για την παραίτηση του Αδάμ Ρεγκούζα και για το ρουσφέτι.

Μνημόσυνο

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Ηρώς Μπαρτζιώτα θα τελεστεί την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ