Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Λύση Κυπριακού όπως ... σχέδιο Ανάν

Την προώθηση ενός νέου «σχεδίου Ανάν» για την ...επίλυση του Κυπριακού πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που έδωσε στην Τουρκία μετά το τέλος των επαφών του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, και εκπροσώπους τουρκικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάβο Λίπονεν, ηγήθηκαν συμβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που επισκέφθηκε για δύο μέρες την Τουρκία προκειμένου να εξετάσουν τη «νέα εποχή των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Τώρα που όλοι είμαστε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η συγκυρία είναι κατάλληλη για να επαναλάβουμε τις προσπάθειες» για επίλυση του Κυπριακού. Φωτογραφίζοντας τις νέες προσπάθειες, ο ίδιος ουσιαστικά στήριξε την επαναφορά ενός «σχεδίου Ανάν». Παλαιότερα οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα λύσης του Κυπριακού. Η επιφυλακτικότητα αυτή διασκεδάστηκε στο πέρασμα των χρόνων και ψήφισαν θετικά το σχέδιο Ανάν». Οι Ελληνοκύπριοι, συνέχισε, «ψήφισαν αρνητικά, γιατί προφανώς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς με το σχέδιο Ανάν, πρέπει να βρούμε μια λύση, όπου και οι δυο κοινότητες μπορούν να νιώθουν ότι θα συμβιώσουν με ασφάλεια», κατέληξε.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού, δήλωσε: «Η εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι ότι παρόμοια ενδεχόμενα δεν ανακύπτουν όταν υπάρχει μια συνεχής προωθητική πορεία»...

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και υποστήριξε: «Η Τουρκία διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η ΕΕ αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δε χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι συνολικά θετική για την Τουρκία, την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή και την ΕΕ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε και για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέροντας πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είναι η Μέκκα της Ορθοδοξίας, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ