Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Γρίπη... σκοπιμοτήτων

Το θέμα της γρίπης των πτηνών δε χρειάζεται πανικό, αλλά ούτε και εφησυχασμό. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, από τα αστικά ΜΜΕ, δημιουργείται μια αίσθηση πως πρόκειται για ένα τρομακτικό πρόβλημα, πράγμα που σαφώς εξυπηρετεί μια σειρά από σκοπιμότητες, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με μπίζνες και κέρδη και πρωτίστως με τις επιδιώξεις των πολυεθνικών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται βασικά και η πρακτική που ακολουθούν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξυπηρετούνται πάντα τα ίδια ακριβώς συμφέροντα. Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα ότι τα έχει ήδη όλα καλώς καμωμένα. Κι αυτό αποτελεί σαφώς άλλο ένα δείγμα κοροϊδίας προς τον ελληνικό λαό.

Η γρίπη των πτηνών υπάρχει στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια και εκτός από την τεράστια οικονομική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στον τομέα της πτηνοτροφίας στους σύγχρονους καιρούς, είναι γεγονός ότι τυχόν μετάλλαξή της μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους, όπως συνέβη το 1918 με τον ιό της Ισπανικής Γρίπης. Βέβαια, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι πολλές. Μέχρι τώρα όμως τα δεδομένα λένε πως τα τελευταία χρόνια νόσησαν από τον υπότυπο του ιού Η5Ν1 119 άτομα, από τα όποια πέθαναν τα 65, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Απω Ανατολή. Γεγονός που δε δικαιολογεί τον τρόπο παρουσίασής του που μπορεί να καλλιεργήσει τον πανικό. Επίσης όπως αναφέρεται η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από στενή και μακρόχρονη επαφή με άρρωστα πτηνά και βασικά από σταγονίδια της αναπνοής, από δάκρυα και από κουτσουλιές.

Το τελευταίο διάστημα το θέμα πήρε διαστάσεις μετά τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών αρχικά στο Καζακστάν, στα Ουράλια και τη Σιβηρία και κυρίως τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, όπου βρέθηκε μια εκτροφή στην οποία ψόφησαν 1.700 γαλοπούλες, ενώ επίσης βρέθηκαν και δύο δείγματα στη Ρουμανία. Εδώ ξεκίνησε μια φασαρία που μάλλον θα βλάψει τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ομως και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κρούσματα γρίπης των πουλερικών, ανεξαρτήτως υπότυπου, στην Ιταλία το 1999 - 2000, καθώς και το 2003 σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Το ίδιο συνέβη το 2004 σε ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική.

Μέχρι τώρα, βέβαια, αυτό που γίνεται είναι να παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι, που βασικά είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πολυεθνικών - είτε τροφίμων, είτε φαρμάκων, είτε βιολογικών... όπλων. Από την άλλη, όσον αφορά τη θωράκιση της χώρας, είναι γεγονός πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην πρόληψη. Οπως σε κτηνιάτρους για να κάνουν ελέγχους και επιτήρηση. Σε μέτρα υγιεινής στους εργαζόμενους στα πτηνοτροφεία. Το ίδιο ισχύει και με τα εργαστήρια. Για παράδειγμα, στη σύγχρονη Ελλάδα μπορεί μόνο να απομονωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών για... να σταλεί μετά στη Βρετανία, για τα περαιτέρω. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα για να χαρακτηριστεί και να ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος ιός, με αποτέλεσμα να χάνονται έτσι πολύτιμες μέρες, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα σαν και αυτό.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χατίρια σε Γαλλία και Ολλανδία... (2006-02-23 00:00:00.0)
Περιμένοντας τα αποτελέσματα του Λονδίνου... (2006-02-11 00:00:00.0)
Η γρίπη... του κέρδους (2005-10-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-20 00:00:00.0)
Δεν είχε «γρίπη» η γαλοπούλα (2005-10-19 00:00:00.0)
Η ιστορία μίας «ανανεωμένης» γρίπης... (2004-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ