Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Δεν είχε «γρίπη» η γαλοπούλα

Η αιματολογική εξέταση του «δείγματος» στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς δεν έδειξε τίποτα ύποπτο για γρίπη των πτηνών

ICON

Αρνητικό βγήκε χτες το αποτέλεσμα της εξέτασης για τη γρίπη των πτηνών στο ύποπτο δείγμα της γαλοπούλας από τις Οινούσες. Αυτό προκύπτει από τις σχετικές αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν από το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, που έχει οριστεί ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Αναμένονται βέβαια οι ιολογικές εξετάσεις που θα βγούνε σε μια βδομάδα. Επίσης αναμένονται και οι σχετικές απαντήσεις από τη Βρετανία, όπου εστάλη και εκεί παθολογικό υλικό για εξετάσεις. Πάντως, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, όλα δείχνουν πως οι γαλοπούλες στις Οινούσες δεν αρρώστησαν από γρίπη των πτηνών. Με βάση σχετικές πληροφορίες, οι συγκεκριμένες γαλοπούλες είχαν σκουλήκια (ασκαρίδες) στα έντερά τους. Βέβαια, μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, οι Οινούσες και ο Νομός Χίου παραμένουν σε καραντίνα.

Το ότι το συγκεκριμένο δείγμα βγήκε αρνητικό από τις αιματολογικές εξετάσεις που έκανε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς το ανακοίνωσε χτες βράδυ ο υπουργός Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Ευ. Μπασιάκος ανέφερε ότι από τα 9 συνολικά πτηνά που εξετάστηκαν και στα 8 οι αιματολογικές έδειξαν ότι είναι «καθαρά», ενώ συνεχίζονται ακόμη οι εξετάσεις για το ένα πτηνό το οποίο «εμφανιζόταν πιο άρρωστο» και το οποίο σφάχτηκε και στάλθηκε για παθολογικές εξετάσεις. Πάντως ο υπουργός χτες μιλούσε για «υποψία» εμφάνισης του ιού και όχι για «κρούσμα», όπως έλεγε ρητά το βράδυ της Δευτέρας. Οπως επίσης ανέφερε, τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε 7 με 8 μέρες, όταν ολοκληρωθούν οι ιολογικές εξετάσεις.

Το θέμα όμως είναι ότι από τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκου ξεσηκώθηκε εύλογα πολύ μεγάλος θόρυβος, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τον τρόμο των Ελλήνων. Ο Ε. Μπασιάκος έδειξε ταχύτατη επικοινωνιακή αντίδραση το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ένα από τα 9 δείγματα που εξετάστηκαν από το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών βρέθηκε θετικό στον υπότυπο Η5 και κρίθηκε ύποπτο για γρίπη των πτηνών. Χωρίς να υπάρξει δεύτερη εξέταση για επιβεβαίωση, για τυχόν περίπτωση που το δείγμα ήταν ψευτοθετικό ή να υπήρχε εργαστηριακό λάθος, πράγμα που θα απαιτούσε μερικές ώρες ακόμα, έγινε η ανακοίνωση για ύποπτο κρούσμα γαλοπούλας στις Οινούσες, ενημερώθηκε σχετικά η ΕΕ και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Χτες πάλι, ενώ οι εξετάσεις βγήκαν πριν το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις το βράδυ αρκετές ώρες μετά. Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα, γιατί δεν ανακοινώθηκε αμέσως ότι οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές;.. Μήπως ήθελε ο κύριος Μπασιάκος να γυρίσει από το Λουξεμβούργο και να κάνει ο ίδιος τις σχετικές ανακοινώσεις για να πάρει τη δόξα των καλών νέων;.. Εδώ όμως υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα: Γιατί να τον πιστέψει ο κόσμος, μετά από τα όσα ανακοίνωσε προχτές;

Από την άλλη βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δε θα εμφανιστεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον η γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση οι πτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάρουν κάποια προληπτικά μέτρα προστασίας των πουλερικών τους. Με άλλα λόγια, συνίσταται η αποφυγή της επαφής των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πουλιά, κοινώς να κλειστούν μέσα και να ταΐζονται με φυράματα. Επίσης οι ελεύθεροι χώροι που προαυλίζονται τα οικόσιτα πουλερικά καλό είναι φραχτούν και να σκεπαστούν με δίχτυα ή ψιλή τσίπα. Ακόμα μπορεί να γίνονται ψεκασμοί με απολυμαντικά γύρω από πτηνοτροφικές μονάδες και κοτέτσια.

Ομως το μόνιμο πρόβλημα, ανεξάρτητα αν χτυπήσει τελικά ο ιός της γρίπης των πτηνών ή όχι, είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Είναι το ζήτημα της πρόληψης και της άμεσης αντιμετώπισης. Στα εργαστήρια υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Για παράδειγμα, στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης μπορούν να εξετάζονται γύρω στα 5 δείγματα την ημέρα. Αν είναι να εξεταστούν 150 δείγματα θα χρειαστεί κάπου ένας μήνας! Δηλαδή πάρα πολύς χρόνος για ένα τέτοιο πρόβλημα. Και οι προχτεσινές δηλώσεις του Ε. Μπασιάκου ότι ιδρύονται τοπικά κέντρα επείγουσας επέμβασης ανά νομό και για πρόσληψη 100 εποχικών κτηνιάτρων, προφανώς δεν πείθουν και κυρίως δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ