Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συμφωνούν μέσα, «παίζουν» έξω

Οργανο δημιουργίας εντυπώσεων το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε «καλό συναινετικό κλίμα», όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες, συνεδρίασε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο μετέχουν, όπως είναι γνωστό, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός. Με τη λήξη της συνεδρίασης, βέβαια, εξατμίστηκε και το συναινετικό κλίμα από την απεγνωσμένη προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτευτεί και να διαφοροποιηθεί από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ως προς τη χτεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία ήταν τα ζητήματα γύρω από τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε και αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν:

  • Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και το παρεμπίπτον για τους Αμερικανούς ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας
  • Το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
  • Το Κυπριακό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται νέα πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ για την επανέναρξη συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και για τα τρία αυτά ζητήματα δεν υπήρξε αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ούτε κατατέθηκαν συγκεκριμένες ενστάσεις για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Με τη λήξη, όμως, της συνεδρίασης ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο για έλλειψη διορατικότητας και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, δήλωσε ότι η συνεδρίαση διεξήχθη σε πνεύμα που συνάδει με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση επετεύχθη υπό όρους που διασφαλίζουν πλήρως τις θέσεις και τις επιδιώξεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου». Από τη δική του σκοπιά, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για έλλειψη διορατικότητας, τόλμης, αποφασιστικότητας, σχεδίου και στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Εκ μέρους του Συνασπισμού ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και προσβλητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς (ότι θα ήταν ντροπή για την Ελλάδα να προβάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς) και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Μπερνς θέλει να γίνει βαλκανιάρχης, δεν μπορεί να το κάνει στην πλάτη της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ