Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γυμνές οι υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου

Εντείνονται οι παραγγελίες αντιγριπικών εμβολίων

Με την επίδειξη του γενικόλογου σχεδίου «Περσέας» για τις έκτακτες ανάγκες προσπάθησε και χτες η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές της Δημόσιας Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η γρίπη των πτηνών. Ετσι χτες στο πρες ρουμ εμφανίστηκαν ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός που επανέλαβαν εν πολλοίς όσα είχαν συμβεί μέχρι χτες το μεσημέρι κυρίως γύρω από ύποπτο περιστατικό στις Οινούσες.

Ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να υπάρχει τόση αισιοδοξία όταν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι απογυμνωμένες από προσωπικό - και μάλιστα από εξειδικευμένους στη γρίπη επιστήμονες - που θα εντόπιζε το κρούσμα στα πτηνά πριν φτάσει στον άνθρωπο ή όταν δεν υπάρχει ούτε ένας μικροβιολόγος στα Κέντρα Υγείας όπως κατήγγειλε την περασμένη βδομάδα η Πανελλήνια Ενωση Βιοπαθολόγων.

Για μεν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ο Αλ. Κοντός απάντησε ότι ήταν κενές 350 θέσεις και ότι προσλήφθηκαν 250 άτομα, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι πουθενά στον κόσμο δε γίνεται η διάγνωση από μικροβιολόγους.

Στο ερώτημα αν έχουν ληφθεί μέτρα για την ενημέρωση κυρίως των ξένων εργατών στα πτηνοτροφεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι έχουν εκδοθεί οδηγίες σε τρεις γλώσσες. Επίσης στο ερώτημα αν επισκέφτηκαν τα πτηνοτροφεία γιατροί Εργασίας για να ελέγξουν τις συνθήκες εργασίας - ιδιαίτερα των ξένων εργατών - ο Αλ. Κοντός απάντησε ότι έχουν σταλεί κτηνίατροι (!), ενώ ο Ν. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι οι ξένοι εργάτες θα εμβολιαστούν δωρεάν αν είναι ανασφάλιστοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες!

Αναφερόμενος στο θέμα της επάρκειας εμβολίων - που ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις - και αντιγριπικών φαρμάκων, ο Ν. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει μέχρι την άνοιξη κρούσμα γρίπης πουλερικών σε άνθρωπο, σημειώνοντας, παράλληλα, τα εξής:

Τις επόμενες μέρες φτάνουν στη χώρα μας τρεις παρτίδες 210.000 εμβολίων, ενώ άλλες 25.000 εμβόλια θα εισαγάγει και το Ινστιτούτο «Παστέρ». Τα μισά από αυτά θα δεσμευτούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να εμβολιαστούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Εγινε συμφωνία με την εταιρία «Ρος» να εισαχθούν 200.000 κουτιά με το ειδικό αντιγριπικό φάρμακο «Ταμιφλού» μέχρι τον προσεχή Απρίλη ή Μάη. Στο μεταξύ, θα εισαχθούν 20.000 κουτιά «Ταμιφλού» και τα μισά θα δεσμευτούν απ' τον ΕΟΦ.

Το κόστος προμήθειας υλικού για τη γρίπη αναμένεται να φτάσει τα 6.000.000 ευρώ για τα φάρμακα και 1.000.000 ευρώ για αντιδραστήρια.

Ο υπουργός δήλωσε ότι στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στο Λονδίνο, η Ελλάδα θα στηρίξει την πρόταση η Κομισιόν να παίξει αυτή το ρόλο του συντονιστή μεταξύ των χωρών - μελών στο θέμα της γρίπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ