Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενισχύστε τις φαρμακοβιομηχανίες!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι εκπρόσωποι της Ενωσης

Ενίσχυση των φαρμακοβιομηχανιών, ζήτησε και χτες ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας και Καταναλωτή, Μ. Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 25 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Συνέστησε στα κράτη - μέλη, να πραγματοποιήσουν προσυμφωνίες αγοράς, με τις εταιρίες παραγωγής φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλιστούν σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης των πτηνών.

Πιστός στις θέσεις της ΕΕ, για ενίσχυση των πολυεθνικών, ο Μ. Κυπριανού υποστήριξε ότι τα μισά και πλέον κράτη της Κοινότητας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα σε αντιικά φάρμακα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη πανδημία γρίπης και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα.

Ο αρμόδιος επίτροπος σημείωσε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υποβλήθηκαν στην ΕΕ από τα κράτη - μέλη θα δοκιμαστούν στην άσκηση ετοιμότητας που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη και θα αποδείξει κατά πόσο είναι λειτουργικά.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Μ. Κυπριανού, δήλωσε ότι η Επιτροπή περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό της ύποπτης περίπτωσης γρίπης των πουλερικών στις Οινούσες.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι «το ύποπτο δείγμα βρέθηκε θετικό στην παρουσία αντισώματος της γρίπης των πουλερικών και η Επιτροπή ζήτησε να σταλούν τα δείγματα και στο Κοινοτικό εργαστήριο στο Ουεϊμπριντζ της Αγγλίας».

Τέλος, επισήμανε πως «η Επιτροπή ετοιμάζεται προληπτικά να αποφασίσει την απαγόρευση διακίνησης των ζώντων πουλερικών, καθώς και όλων των προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά από την πληγείσα περιοχή, του νομού Χίου», σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές αρχές έθεσαν, οικειοθελώς ως προληπτικό μέτρο, σε περιορισμό τη διακίνηση ζώντων πουλερικών και των προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά στο νομό Χίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ