Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τα «αυτονόητα» να φοβάσαι

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Αγανακτεί μ' αυτούς που θέλουν, λέει, να κάνουν την Ευρώπη... Οχάιο!

Παρ' όλη μας τη συμπάθεια για το ευγενές κίνητρο της αγανάκτησης του συναδέλφου, δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε και το μέγεθος της αφέλειας που περιέχει η εκτίμησή του. Το ξαναγράψιμο της ιστορίας, η αναγόρευση των Ναζί σε ελευθερωτές, όπως συμβαίνει στη Λετονία και η εξίσωση των βετεράνων του αντιφασιστικού αγώνα με τους συνεργάτες των Ναζί στην Ουκρανία στο όνομα της «συμφιλίωσης», δεν έχει να κάνει με καμιά αμερικανοποίηση της Ευρώπης. Και γιατί η Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι η Ευρώπη όλη, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση εκπορεύεται αυτό ακριβώς το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Είναι στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού η «διόρθωση του ιστορικού λάθους», της έμπρακτης, δηλαδή, διδαχής των εργαζομένων του πλανήτη όλου ότι όχι μόνο μπορούν να έχουν τη δική τους εξουσία, αλλά και ότι ακριβώς επειδή είχαν την εξουσία στην ΕΣΣΔ, έγιναν και τόσο ικανοί που να γράψουν την εποποιία της Αντιφασιστικής Νίκης.

Το μάθημα ότι ο ιμπεριαλισμός όχι μόνο δεν είναι κακός, αλλά και ότι μας συμφέρει, παραδίδεται καθημερινά σε πολλά επίπεδα ως αυτονόητο.

Το άρθρο που εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ως κακό μαθητή γιατί δεν τολμά να σπάσει αυγά ώστε να εναρμονιστεί πιο γρήγορα με τις επιταγές του ιμπεριαλιστικού κέντρου, ανήκει στα μαθήματα υποταγής εκείνα που περνάνε ως αυτονόητη την υποταγή και κάνουν κριτική στις ταχύτητες. Δεν καίγονται για το πόσο γρήγορα συμβαίνουν κάποια πράγματα, αλλά για την επιβολή της ιδέας ότι όλα αυτά είναι μονόδρομος.

Η επιμέλεια που δείχνει η ηγεσία του ΣΥΝ στο να επιτευχθεί η ενότητα των δυνάμεων του «όχι» με τις δυνάμεις του «κριτικού ναι» έχει αναγκαστικά βάση της την αναγνώριση ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος. Οτι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική ένωση περνά ως θετικό αυτονόητο. Κι αυτό ακριβώς συνιστά μάθημα υποταγής και μάλιστα από τα πλέον επικίνδυνα. Πολύ περισσότερο που προσπαθούν να κρύψουν ότι αυτό που κάνουν γίνεται με όρους Κόμματος και μάλιστα πανευρωπαϊκού, που από το ίδιο το καταστατικό του έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπίζει την ΕΕ.

Μάθημα υποταγής συνιστά και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως λαϊκή απαίτηση η αξιολόγηση του δημόσιου σχολείου με κριτήρια που καθορίζει η ιδιωτική παραπαιδεία (σ.σ. για την παρουσίαση του site των φροντιστηριαρχών ως «μαθητικό» θα πούμε σε άλλη στιγμή περισσότερα). Τα βιβλία είναι κάκιστα στο περιεχόμενο, αλλά αυτό δε δικαιώνει την παραπαιδεία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ