Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσει η δίωξη του Γκάρλαντ
  • Κόντρα στις μεθόδους εκφοβισμού της «νέας τάξης»
  • Κόντρα σε χαφιέδες, ασφαλίτες και ροπαλοφόρους
  • Κόντρα στην αποσιώπηση του θέματος από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ
  • Αλληλέγγυοι οι προοδευτικοί άνθρωποι συνεχίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση του Ιρλανδού αγωνιστή

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έξω από τη βρετανική πρεσβεία
Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έξω από τη βρετανική πρεσβεία
Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ηγέτης του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ, και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του απαίτησε, χτες, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σε παρέμβασή της στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μια ουσιαστικότατη παρέμβαση, από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα: Οτι ο άνθρωπος συνελήφθη χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις σε βάρος του. Οτι πρώτα συνελήφθη και μετά ξεκίνησε έρευνα για να βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οτι οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές, με τη βοήθεια και τα «όργανα» της ελληνικής κυβέρνησης, μπορούν να φέρονται με τρόπο σκαιό απέναντι σε οποιονδήποτε δημοκράτη. Και ότι η υπόθεση Γκάρλαντ αφορά όλους, καθώς ό,τι του έτυχε, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στη «νέα τάξη».

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» μετέβη χτες στη βρετανική πρεσβεία, ζητώντας εξηγήσεις και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τη σύλληψη πρόσφατα του Σιν Γκάρλαντ, Προέδρου του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας, από τη βρετανική Αστυνομία στο Μπέλφαστ. Τον συνέλαβαν έπειτα από απαίτηση της αμερικανικής διοίκησης, να της παραδοθεί για να δικαστεί στις ΗΠΑ, με διάφορα προσχήματα και πραγματική αιτία την αντιιμπεριαλιστική του δράση.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Στρατής Κόρακας, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής, και οι συνδικαλιστές Χρήστος Σουλελές, Δημήτρης Σουλιώτης, Χρήστος Καράτσαλος και Μαρία Φραγκιαδάκη.

Ασφαλίτες και τσεκαδόροι

Αρκετά πριν οι προαναφερόμενοι φτάσουν στην πρεσβεία στήθηκε το γνωστό σκηνικό τρομο-λαγνείας, με κλομποφόρους αστυνομικούς να στήνονται μπροστά στην πύλη του καγκελόφραχτου κτιρίου και ένα ασφαλίτικο Σιτροέν με αριθμό κυκλοφορίας ΖΥΙ 8950 να σταθμεύει λίγα μέτρα πίσω από το βαν του «902». Κάπως αργότερα έφτασε άλλο ένα ασφαλίτικο, ίδιας μάρκας, με αριθμό κυκλοφορίας ΖΚΥ 5095, ενώ γνώριμες αξούριστες και μακρυμαλλούσες φάτσες άρχισαν να κόβουν βόλτες, τσεκάροντας ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, που έχουν προσφέρει στον πολιτισμό, στους εργατικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και φιλειρηνικούς αγώνες.

Η γελοιότητα είχε και συνέχεια καθώς η αντιπροσωπεία περίμενε περίπου ένα δεκάλεπτο να της επιτραπεί η είσοδος στο εσωτερικό της πρεσβείας και αφού πρώτα οι Βρετανοί επέμεναν να δεχτούν μόνο δύο από τους παραβρισκόμενους. Ακολούθως «υποχώρησαν» αλλά ενημέρωσαν ότι δε θα δεχτούν «κάμερες» για «λόγους ασφαλείας». Και στο τέλος δεν επέτρεψαν καθόλου την είσοδο σε δημοσιογράφους.

Πρώτα σύλληψη, μετά «έρευνα»

Με τη δικαιολογία ότι ο πρέσβης απουσιάζει στο εξωτερικό, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την Τρέισι Γκάλαχερ, διευθύντρια του Πολιτικού Τμήματος και Γραφείου Τύπου της πρεσβείας, με τρόπο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπροσωπείας (όρθιους και στο εσωτερικό χώρο της εισόδου του κτιρίου).

Στη δήλωση της Γκάλαχερ ότι δεν μπορεί να ενημερώσει για τους λόγους της σύλληψης του Σιν Γκάρλαντ διότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται αστυνομική έρευνα», η αντιπροσωπεία παρατήρησε ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι πρώτα συνελήφθη και μετά ξεκίνησε αστυνομική έρευνα για την ενοχοποίησή του!

Η εκπρόσωπος της πρεσβείας απάντησε ότι έχει αφεθεί προς στιγμήν ελεύθερος διότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο. «Με εγγύηση 30.000 λιρών όμως», παρατήρησε η αντιπροσωπεία, προσθέτοντας ότι στην πρώτη ακροαματική διαδικασία του Δικαστηρίου του Μπέλφαστ (στις 9/10/05, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη) δεν προέκυψε τίποτε το ενοχοποιητικό.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Σιν Γκάρλαντ. «Αν τελικά εκδοθεί», σημείωσε, «θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς».

Τουλάχιστον η Γκάλαχερ διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει το υπόμνημα και τις παρατηρήσεις της αντιπροσωπείας στους προϊσταμένους της. Να της αναγνωρίσουμε πάντως ότι είναι μάλλον «επιτυχημένη» στο πόστο της καθώς το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα, η σύλληψη ενός βαθιά δημοκρατικού ανθρώπου, παραμένει «θαμμένο» από τη συντριπτική πλειοψηφία των τάχα ανεξάρτητων και αδέσμευτων αστικών ΜΜΕ, ακόμα και από τα αυτοπροβαλλόμενα ως προοδευτικά.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημα τονίζεται η «έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη, με πρόθεση να εκδοθεί στις ΗΠΑ, του εξέχοντα παράγοντα της Ιρλανδικής Αντίστασης, ηγέτη του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας, κ. Σιν Γκάρλαντ». Υπενθυμίζεται ότι ο Γκάρλαντ είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό κατά τα δύσκολα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας της χούντας των συνταγματαρχών.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σύλληψη του υπερεβδομηντάχρονου αγωνιστή έγινε κατ' απαίτηση της διοίκησης των ΗΠΑ, με το κατηγορητήριο που διατυπώνει η διοίκηση αυτή. Οπως φάνηκε όμως από τις καταθέσεις για την υπόθεση αυτή, στο Δικαστήριο του Μπέλφαστ, στις 9 του Οκτώβρη 2005, δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο σε βάρος του», σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στο υπόμνημά της.

Και το κείμενο καταλήγει: «Απευθυνόμαστε στη βρετανική κυβέρνηση και την καλούμε να μην ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ, να μην εκδώσει τον Ιρλανδό ηγέτη στις ΗΠΑ. Σας διαβεβαιώνουμε ότι τυχόν έκδοσή του θα αποτελούσε μια ανυπόφορη πρόκληση προς τον καθένα από μας, προς κάθε δημοκράτη της χώρας μας».

Η «καμπάνα» χτυπά για όλους

Κατά την έξοδο της αντιπροσωπείας από την πρεσβεία ο Κ. Καζάκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προειδοποίησε ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα ξεσηκωθεί ο κόσμος αν η βρετανική κυβέρνηση εκδώσει αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος τότε που εμείς τον χρειαζόμασταν, στα χρόνια της χούντας, είχε σταθεί στο πλευρό μας, είχε αγωνιστεί για τους Ελληνες».

Ο Στρ. Κόρακας στηλίτευσε το γεγονός ότι οι Βρετανοί δέχτηκαν την αντιπροσωπεία «στο "πόδι", στο χολ της πρεσβείας και αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο». Συνέχισε ότι «εμείς μεταφέραμε την έντονη διαμαρτυρία της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης" για την πρωτοφανή αυτή σύλληψη του εξέχοντα παράγοντα της ιρλανδικής αντίστασης, ηγέτη του Κόμματος Εργατών της Ιρλανδίας και ενός ανθρώπου που στα δύσκολα χρόνια της χούντας βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης προς το λαό μας. Απαιτήσαμε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους, να πάρει πίσω την εγγύηση που αναγκάστηκε να καταθέσει και να μην ικανοποιηθεί το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του. Επίσης, τονίσαμε ότι ήδη από την πρώτη ακροαματική διαδικασία, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό στοιχείο για να κατηγορηθεί. Μας έκανε ακόμα εντύπωση το γεγονός ότι σημειώθηκε από την υπεύθυνη που μας δέχτηκε, ότι δεν μπορεί να μας πει γιατί τον συνέλαβαν, διότι διεξάγεται αυτή η αστυνομική έρευνα. Δηλαδή, πρώτα συλλαμβάνουν κάποιον και μετά ψάχνουν να βρουν στοιχεία κατηγορίας. Θέλουμε και αυτό το στοιχείο να το καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό και να τον καλέσουμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος, το οποίο εξάλλου μας αφορά όλους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον Σιν Γκάρλαντ μπορεί να συμβεί αύριο στον οποιονδήποτε από εμάς. Η καμπάνα χτυπά για όλους μας, άρα όλοι μας, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον αυτών των πρακτικών».

Και ο Χρ. Σουλελές επέμεινε στο γεγονός ότι «από όσα ακούσαμε από την αρμόδια της πρεσβείας δεν υπάρχει απόδειξη ενοχής για τον άνθρωπο αυτό. Παρά το γεγονός αυτό, ο Σιν Γκάρλαντ, ο οποίος αγωνίστηκε για δικαιώματα και ελευθερίες (...), ταλαιπωρείται, πλήρωσε μια βαρύτατη εγγύηση, έχει γίνει δικαστική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκαν οι ίδιοι εδώ οι αρμόδιοι που μας δέχτηκαν, ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτήν την ώρα απόδειξη ενοχής σε βάρος του».

Τέλος, ο Δ. Σουλιώτης υπογράμμισε ότι «η σύλληψη αυτή έχει σκοπιμότητα και γίνεται για να μεταδοθεί ένα μήνυμα απέναντι σε κάθε δημοκρατική συνείδηση, πως εδώ είναι η κυριαρχία της βαρβαρότητας και πως κάθε αντίσταση και κάθε σημαία που υψώνεται ενάντια στις υπερδυνάμεις της "νέας τάξης" θα "τιμωρείται"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ