Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκλήσεις για «ηρεμία και σωστή προετοιμασία»

ΣΚΟΠΙΑ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.--

«Ηρεμία και σωστή προετοιμασία» συνέστησε χτες ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τη γρίπη των πουλερικών, δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο, επισημαίνοντας εντούτοις πως η υφήλιος χρειάζεται «τουλάχιστον ένα εξάμηνο» προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία πιθανή μετάλλαξη του ιού της νόσου. Η επισήμανση του Ναμπάρο συνέπεσε με μία ακόμη έκκληση για ψυχραιμία από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Αποτροπής Ασθενειών, στη Στοκχόλμη, που σημείωσε πως «στο παρόν στάδιο η γρίπη των πουλερικών θέτει ελάχιστους κινδύνους για την ανθρώπινη, δημόσια υγεία».

Στο μεταξύ, οι αρχές της ΠΓΔΜ έθεσαν σε καραντίνα τον πληθυσμό του χωριού Μότζιλα μετά τον «πιθανό εντοπισμό» στελέχους του ιού Η5Ν1 σε ένα από τα δεκάδες νεκρά πτηνά που βρέθηκαν προ ημερών. Επιπλέον, ανακοίνωσαν τη θανάτωση 10.000 πτηνών του χωριού, που απέχει 130 χλμ από την ελληνική μεθόριο.

Η Ρουμανία (που χτες ανακοίνωσε νέο πιθανό κρούσμα της γρίπης), η Μολδαβία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν χτες τη σύσταση τριμερούς επιτροπής από ειδικούς κτηνιάτρους που θα επιτηρούν και θα ελέγχουν το Δέλτα του Δούναβη.

Χώρες της Μέσης Ανατολής (πχ Ιορδανία) και της Αφρικής (Σουδάν, Κένυα κ.ά.) ανακοίνωσαν ανάμεσα σε άλλα προληπτικά μέτρα την απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών από χώρες στις οποίες αναφέρθηκαν κρούσματα της νόσου.

Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε η νοσηλεία ενός 48χρονου με ύποπτα συμπτώματα οξείας πνευμονίας που τα εκδήλωσε μετά την κατανάλωση νεκρού πουλερικού. Οι αρμόδιες αρχές δεν ήταν σε θέση να πουν εάν επρόκειτο για νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών, αλλά ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν «ως τον Οκτώβρη του 2006» στην παραγωγή αντιγράφου φαρμάκου «Ταμιφλού» κάνοντας χρήση νομοθεσίας για έκτακτες καταστάσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία...

Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και η Ταϊβάν, ενώ η φαρμακοβιομηχανία «Ρος» που παράγει το «Ταμιφλού», μετά τις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν, υπαινίχθηκε ως πιθανό να επιτρέψει την παραγωγή του φαρμάκου από τρίτους «ιδιαίτερα στην περίπτωση επιδημίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ