Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ - ΗΠΑ
Υπερατλαντικό φακέλωμα από το 2001

Η ΕΕ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ εδώ και χρόνια φακελώνει και ανταλλάσσει στοιχεία με τις ΗΠΑ, για τις πολιτικές πεποιθήσεις των υπηκόων

Η χαφιεδομηχανή που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Ενωση», η υπερεθνική αστυνομία της, η Γιουροπόλ, οι ΗΠΑ και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εδώ και χρόνια, έστησαν και λειτουργούν ένα δίκτυο παρακολούθησης Ευρωπαίων και Αμερικανών. Καταγράφουν τα πολιτικά τους πιστεύω, την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Οι δύο σχετικές συμφωνίες που υπέγραψαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το 2001 και το 2002, και τις οποίες παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», τους λύνουν νομότυπα τα χέρια ώστε να καταπατήσουν βάναυσα κάθε ανθρώπινο δικαίωμα σε ό,τι αφορά στην προστασία της προσωπικότητας και των ατομικών επιλογών.

Φυσικά, οι παρακολουθήσεις δεν περιορίζονται στους «υπόπτους» για «τρομοκρατία». Η πιο πρόσφατη φρασεολογία του Λευκού Οίκου περί ριζοσπαστισμού που γεννά τρομοκρατία και η αποδοχή της θεώρησης αυτής από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι στο μάτι των κατασταλτικών μηχανισμών μπαίνει οποιοσδήποτε αμφισβητεί τη «νέα τάξη», τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

***

Κατ' αρχάς στην επικαιρότητα: Στις 21 του Σεπτέμβρη φέτος η Κομισιόν δημοσιοποίησε «πρόταση» κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την καταγραφή και διατήρηση για τουλάχιστον ένα έτος όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και για τουλάχιστον έξι μήνες του συνόλου της δραστηριότητας των Ευρωπαίων στο Ιντερνετ, για κάθε χρήση, τόσο αστυνομικής όσο και εμπορικής φύσης, από περίπου κάθε ενδιαφερόμενο. Η «πρόταση» στην αιτιολογία της ξεφεύγει από την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και καλύπτει πλέον κάθε ζήτημα «δημόσιας τάξης». Πλέον η παρακολούθηση προηγείται των υποψιών και αφορά στο σύνολο του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα βασικά στοιχεία για το σύνολο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, το ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε και πού, μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων, θα καταγράφονται και θα διατηρούνται στις βάσεις δεδομένων των τηλεφωνικών εταιριών για διάστημα έξι μηνών. Αντίστοιχα επιτηρείται και το Ιντερνετ. Καθετί που θα κάνει ο συνδρομητής από τη στιγμή που θα συνδεθεί, η περιήγηση σε ιστοσελίδες, η ανταλλαγή αρχείων με άλλους χρήστες, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η (ραγδαία αναπτυσσόμενη) τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ ή κάθε άλλη χρήση του μέσου, θα καταγράφεται και θα διατηρείται από τις εταιρίες παροχής πρόσβασης για διάστημα ενός έτους.

Λόγω των περιορισμών που θέτει η τεχνολογία σήμερα, η οδηγία δεν καλύπτει το περιεχόμενο των συνομιλιών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρά μόνο την ηλεκτρονική «ταυτότητα» των στοιχείων, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τον ακριβή χρόνο. Ομως, ειδικά για το Ιντερνετ, αυτή η «ηλεκτρονική ταυτότητα» επιτρέπει μια πολύ λεπτομερή κατανόηση του τι έκανε ποιος, πότε, πού και με ποιον. Επιπλέον όλα όσα καταγράφουν και αποθηκεύουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θα είναι προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα, περίπου από όλους, για οποιαδήποτε χρήση κρίνουν αυτοί σκόπιμη.

Η «δημόσια τάξη», την οποία επικαλείται στη λήψη της απόφασής της η Κομισιόν, σημαίνει ότι πρόσβαση, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, σε όλα τα προαναφερθέντα θα έχουν όλες οι διωκτικές και εισαγγελικές - δικαστικές αρχές των κρατών-μελών. Το για πόσο χρόνο ή ...χρόνια θα μπορούν να διατηρούν αυτές τα στοιχεία που αντλούν από τις βάσεις δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών εταιριών δεν αναφέρεται στην «πρόταση» της οδηγίας. Είναι κάτι που μάλλον αφήνεται στη διακριτική τους ευχέρεια, όπως στη διακριτική τους ευχέρεια είναι και η χρήση των δεδομένων.

Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία θα μπορούν να αξιοποιήσουν, κατά βάση να πουλήσουν σε κάθε ενδιαφερόμενο, οι ίδιες οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ώστε να καλύψουν έτσι μέρος του πρόσθετου κόστους που επιφέρει η καταγραφή και αποθήκευση των στοιχείων. Αλλωστε, προβλέπεται και μηχανισμός επιπλέον δημόσιας χρηματοδότησης του όλου μηχανισμού.

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Αυτή η «πρόταση» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ένα ακόμα βήμα της ΕΕ στον αντιδραστικό της κατήφορο. Προηγήθηκαν πολλά άλλα, όπως η υιοθέτηση του διαβόητου Προγράμματος της Χάγης (στις 4 και 5 του Νοέμβρη 2004) από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, οι ευρωτρομονόμοι, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και, φυσικά, οι συμφωνίες «συνεργασίας» που κατά καιρούς υπέγραψε η ευρωενωσιακή υπεραστυνομία, η Γιουροπόλ, για ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με άλλες χώρες και οργανισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γιουροπόλ υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στις 6 του Δεκέμβρη 2001 και το Δεκέμβρη του 2002 υπέγραψε νέα συμφωνία, η οποία καλύπτει την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα το περιεχόμενό τους, από το οποίο προκύπτει ότι όλα αυτά τα ζοφερά περί των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, οι παρακολουθήσεις και τα φακελώματα, οι υπερατλαντικές συνεργασίες, που δημοσιοποιούνται ευρύτερα το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο έχουν αποφασιστεί εδώ και χρόνια, αλλά μετρούν ήδη μια τετραετία εφαρμογής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ