Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΚΕ για νεολαία
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ
Να βρούμε τους νέους και να δράσουμε μαζί τους

Το κεφάλαιο που ανοίγουμε δεν κλείνει με τη Συνδιάσκεψη, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή εκδήλωση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη Νεολαία

Η ανάγκη για επικοινωνία και επαφή των κομμουνιστών με τους νέους ανθρώπους μέσα από τις λειτουργίες και τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και η συλλογική δράση και σε τοπικό επίπεδο. Και τώρα, ενόψει της σκληρής πολιτικής μάχης των επικείμενων τοπικών εκλογών, αυτή η ανάγκη γίνεται επιτακτική.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα των κομμουνιστών και αυτό ακριβώς αναλύθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη Νεολαία, με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Χρειάζεται μια συζήτηση για μεγάλα και υψηλά οράματα και στόχους, για να κινητοποιήσεις τη νεολαία. Φυσικά, δεν είναι μόνον να μιλάς. Πολύ μεγάλη αξία έχει το παράδειγμα. Γιατί, χίλια μαθήματα να κάνεις, εάν δεν είσαι εσύ το παράδειγμα στη ζωή, στη δράση, στην προσφορά, στη θυσία, όλα τα μαθήματα πάνε στράφι», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια γόνιμη και πλούσια συζήτηση (σ.σ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη) για τους τρόπους προσέγγισης των νέων.

Ενα το κρατούμενο, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος. Ενα κεφάλαιο που δεν κλείνει εδώ. «Το κεφάλαιο που ανοίξαμε δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κλείσουμε. Αντίθετα, επιδίωξή μας είναι να εμπλουτίζεται μόνιμα και σταθερά όχι μόνο με προτάσεις, απόψεις, κριτικές, αλλά και με τις εμπειρίες από τους αγώνες από τη συμμετοχή στη δράση του λαϊκού κινήματος, από το "άρωμα" των ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής.


Από εκεί και πέρα η δουλιά με τους νέους και για τους νέους συνεχίζεται: «Η ΚΝΕ, η οποία σταθερά ακολουθεί μια ανοδική πορεία μπορεί να αξιοποιήσει ολόπλευρα τις θέσεις της ΚΕ για τη νεολαία και να ανοίξει τα φτερά της πιο αποφασιστικά. Ειδικότερα, να δουλέψει με την εργατική και εργαζόμενη νεολαία, που δέχεται πιο σκληρή ολομέτωπη επίθεση σε όλη τη γραμμή, σε όλα τα δικαιώματά της και στις κατακτήσεις της. Εξοπλισμένη η ΚΝΕ και γενικότερα οι νέοι κομμουνιστές με το ντοκουμέντο της ΚΕ του ΚΚΕ μπορεί να έχει τη δική της συμβολή στην πορεία προς την πανελλαδική συνδιάσκεψη. Και την επόμενη μέρα. Και μπορεί η ΚΝΕ, αντλώντας από την ίδια τη νεολαία, να εμπλουτίσει πολύπλευρα τις εκτιμήσεις τους Κόμματος. Μέσα από τη ζωντανή δράση με τη νεολαία, στις αναζητήσεις, στις αγωνίες και από την ίδια την πείρα των νέων, η ΚΝΕ να μετουσιώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις και επιθυμίες των νέων, να τις ανεβάσει σε ένα ανώτερο, συλλογικό, συγκροτημένο, αγωνιστικό, διεκδικητικό επίπεδο», επισήμανε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Σπ. Χαλβατζής αμέσως μετά αναφέρθηκε στο σκοπό της συνάντησης. «Σκοπός μας είναι να δούμε πλευρές της δράσης μας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως να μελετήσουμε τρόπους δουλιάς, αλλά και επικοινωνίας με νέους ανθρώπους μέσα από τις λειτουργίες και τις δομές της Αυτοδιοίκησης. Μέσα από την ΤΑ παλιότερα προωθούνταν η συλλογική δράση. Η νεολαία ανέπτυσσε πλούσια δραστηριότητα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Συμμετείχε στην πάλη κατά των ναρκωτικών. Επαιρνε μαζικά μέρος σε συλλογικές δράσεις. Σήμερα που άλλαξαν οι συσχετισμοί, δεν υπάρχουν εκείνες οι δυνατότητες. Ομως, είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτύσσεται έντονα».


Και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η όποια συζήτηση γίνεται περιορίζεται στην ονοματολογία, ενώ για την ουσία των προβλημάτων δε γίνεται συζήτηση. «Αυτό γίνεται γιατί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ συμφωνούν στα βασικά, στα στρατηγικής ζητήματα και στην ΤΑ. Το μόνο στο οποίο διαφοροποιούνται σήμερα, είναι το ποσοστό εκλογής Δημάρχου και Νομάρχη από την πρώτη Κυριακή με το 42% και όχι με το 50% συν ένα».

«Εχουμε μια σκληρή εκλογική πολιτική μάχη. Εχουμε καθαρό ότι στη λαίλαπα του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρχουν νησίδες. Δίνουμε τη μάχη για τα λαϊκά προβλήματα. Δρούμε για τα λαϊκά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Προσδίδουμε το χαρακτήρα γενικής πολιτικής μάχης στις τοπικές εκλογές. Και λόγω του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά και λόγω του ότι ο θεσμός της ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό, και υλοποιεί μια αντιδραστική πολιτική», επισήμανε και συνέχισε: «Οι εκλογές από τα ίδια τα πράγματα παίρνουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της Παιδείας και της Υγείας, των προβλημάτων των γυναικών και της νεολαίας, των προβλημάτων του περιβάλλοντος κλπ. Αναπόσπαστο στοιχείο των παραπάνω προβλημάτων είναι και η σημερινή θέση της ΤΑ, που είναι ένας καλός αγωγός του κράτους και των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της πολιτικής τους».


Και σε αυτό το σημείο επανέλαβε ότι η ΤΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την πολιτική πρακτική Δημάρχων και Νομαρχών, «συνεισφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην αναπαραγωγή και τη συνοχή του καπιταλιστικού συστήματος και χρησιμοποιείται (όπως και άλλοι μηχανισμοί) σαν φίλτρο για την αφομοίωση εκείνων των επιδιώξεων που είναι συμβατές με την κυρίαρχη λογική του δικομματισμού, αλλά και για τη διοχέτευση θέσεων, εντυπώσεων, εικόνων που βολεύουν την αστική τάξη. Χρησιμοποιείται και σαν μηχανισμός ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργαζομένων στο σύστημα».

Οι διαχειριστές

«Σήμερα, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αυτό που συζητάνε είναι για το ποιος θα εκφράσει καλύτερη τη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Ποιος θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Ως ΚΚΕ έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη και πολιτική πρακτική από όλες τις άλλες δυνάμεις σε όλα τα ζητήματα, αλλά και στην ΤΑ. Οι θέσεις μας για το ρόλο, το σκοπό και τη λειτουργία της, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι καθαρές. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στα όργανα της ΤΑ, στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, στις τοπικές ΤΕΔΚ, στους Δήμους και στις Νομαρχίες από κοινού:

  • Προώθησαν και προωθούν μέσα από την ΤΑ την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης παλιότερα, με τις τοπικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης, με τα 4ωρα, με τα 20ήμερα, τα δίμηνα και τα τρίμηνα, με αυτές τις συμβάσεις.
  • Μαζί, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, προωθούν μια σειρά δραστηριότητες και ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ και στο χώρο της ΤΑ.
  • Προωθούν τη φορολογική εξουσία στην ΤΑ. Να επιβάλλονται δηλαδή νέοι φόροι στο λαό, στα λαϊκά στρώματα από την ΤΑ Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή και στην προοπτική να σταματήσει το κράτος να πληρώνει για την ΤΑ.
  • Δε διεκδικούν τα παρακρατημένα που δε λείπουν από τα ταμεία, αλλά λείπουν από δραστηριότητες, από υπηρεσίες της ΤΑ, για παιδικούς σταθμούς και για σχολεία, για κοινωνικές δράσεις.
  • Συμφώνησαν στη μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού. Και αυτές τις δραστηριότητες που προωθούν τώρα με τις περιπολίες στις γειτονιές, με το δημοτικό αστυνόμο, με τα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, για ένα γενικό χαφιέδικο μηχανισμό.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται γοργά. Κύριος μοχλός είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αλλά και χωρίς αυτές τείνει να γίνει κυρίαρχη πρακτική η εκχώρηση όλης της δημοτικής περιουσίας στους ιδιώτες. Σήμερα, ξεπουλούν τα πάντα, μέσω εργολαβιών, μέσω επιχειρήσεων, μέσω δραστηριοτήτων που δίνουν όλες, σχεδόν, τις υπηρεσίες του Δήμου για τη λειτουργία του. Ιδιωτικοποιούνται κοινωνικές δράσεις και η καθαριότητα.
  • Η πολιτική των μη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η συνεχής κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους λίγων μηνών, λίγων ημερών θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι θα είναι συμβασιούχοι, θα εργάζονται σε εργολάβους. Λίγες μέρες, πολλές ώρες, με ελάχιστη αμοιβή, χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.
«Να μπει φρένο»

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ακόμα την ανάγκη εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων: «Οταν υποστηρίζουμε - είπε χαρακτηριστικά - ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, δεν είναι κενός λόγος. Είναι απαραίτητο καθένας να κρίνει, να αξιολογεί και να παίρνει τις αποφάσεις του. Σήμερα για πιο ενεργητική συμμετοχή στη λαϊκή πάλη, αλλά και για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και την ψήφο του».

Και κατέληξε: «Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, εμείς καλούμε ανοιχτά τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν τους εκφραστές της αντεργατικής πολιτικής που προωθείται και μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Να απορρίψουν τις ηττοπαθείς αντιλήψεις που καλλιεργεί η ηγεσία του ΣΥΝ. Να ενισχύσουν και να ψηφίσουν τους υποψήφιους που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του. Για να υπάρχουν περισσότεροι αγωνιστές στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια. Για να στηρίζονται από πιο πολλούς μαχητές τα δίκαια αιτήματα της νεολαίας και του λαού. Για να μπαίνει φρένο και χαλινάρι στις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων, ενάντια στους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ