ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Αποφασιστικός φραγμός στις απολύσεις

Κάτω από τη μαζική και ενωμένη αντίδρασή τους, ο γενικός διευθυντής του ομίλου αναγκάστηκε να σχίσει τις 110 απολύσεις

Στον αποφασιστικό αγώνα των εργατών χτύπησαν τα σχέδια του Λαναρά να πετάξει στο δρόμο τους 110 εργαζόμενους των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» του Ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης». Χτες λίγο πριν τη λήξη της πρωινής βάρδιας, διευθυντικά στελέχη του ομίλου, πήγαν στο εργοστάσιο «Β» στη Νάουσα για να επιδώσουν τις απολύσεις στους εργαζόμενους. Λίγες ώρες αργότερα, αποχωρούσαν άπραγοι. Μετά τη δυναμική και άμεση αντίδραση των εργαζομένων, που αμέσως προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, οι εκπρόσωποι της εταιρίας αναγκάστηκαν να σχίσουν τις απολύσεις μπροστά στα μέλη της διοίκησης του Σωματείου.

Το αντεργατικό παιχνίδι κυβέρνησης - εργοδοσίας αποκρούστηκε για άλλη μια φορά. Αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι επέστρεψαν κανονικά στις βάρδιες εργασίας τους. Βρίσκονται όμως σε επαγρύπνηση, σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα. Και ήδη ετοιμάζονται να συμμετάσχουν καθολικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) για την Τετάρτη 19 Οκτώβρη και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Εφυγαν άπραχτοι

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής των «Κλωστηρίων Ναούσης» Ν. Παπαπάνος μαζί με τους διευθυντές των δύο εργοστασίων που πάνε για κλείσιμο, κατέφτασαν κρατώντας τις 110 απολύσεις στο χέρι. Αμέσως οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη του εργοστασίου, περικύκλωσαν τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και απαίτησαν να ανακαλέσουν τις απολύσεις. Προκλητικός ο Ν. Παπαπάνος προσπαθούσε να προκαλέσει παρέμβαση του εισαγγελέα, καλώντας τηλεφωνικά την Αστυνομία να παρέμβει, δηλώνοντας τη μία φορά πως είναι όμηρος και την άλλη πως έχει καρδιακό πρόβλημα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος, απαντώντας στους εκπροσώπους του Λαναρά που δήλωναν ότι απλά εκτελούν εντολές, είπε: «Μεταφέρετε στη Διοίκηση το μήνυμα που στέλνουν το Σωματείο και οι εργαζόμενοι. ΄Η παίρνει πίσω τις απολύσεις ή παντού σ' όλα τα εργοστάσια του ομίλου θ' ανάψει η φωτιά του ανυποχώρητου αγώνα».

Την ίδια ώρα έξω από το εργοστάσιο δινόταν μια άλλη μάχη. Μια ομάδα εργαζομένων με μια ντουντούκα στα χέρια κατέβηκε στο κέντρο της Νάουσας. Ενημέρωσε το λαό της πόλης για τις εξελίξεις και καλούσε σε μαζική συμπαράσταση. Δεκάδες έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών. Μαζί τους και εργαζόμενοι του εργοστασίου Γ΄ των Κλωστηρίων, οικοδόμοι κτλ.

Η μάχη δόθηκε με επιτυχία. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, αναγκάστηκαν να σχίσουν τις απολύσεις και να φύγουν. «Ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας έχει αποτέλεσμα. Στέλνουμε μήνυμα στη διοίκηση της εταιρίας και την κυβέρνηση: Αν τολμήσουν να απολύσουν άνθρωπο δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς. Είμαστε αποφασισμένοι. Δε θα δεχτούμε κλείσιμο εργοστασίων, καμία απόλυση», δήλωσε ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Β», Γιώργος Σμέρνος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα εξελίξεις: «Και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή δίνει λεφτά στους βιομηχάνους για να πηγαίνουν τις επενδύσεις τους στα Βαλκάνια. Τους ψηφίζουμε, μας κοροϊδεύουν και τους ξαναψηφίζουμε. Το χέρι εκείνο πρέπει να μπει στο γύψο, για να μην πάει χαμένος ο αγώνας μας».

ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την ενότητά τους, το συντονισμό με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, με τους μικρομεσαίους αγρότες και να ορθώσουν όλοι μαζί το Μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και των κομμάτων της απευθύνει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων. «Μόνο έτσι υπάρχουν ελπίδες κάτι να διασωθεί, μόνο έτσι θα θορυβηθεί η κυβέρνηση και οι διάφοροι Λαναράδες», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και καλεί: «Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Τώρα άμεσα χρειάζεται απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καμία ανοχή στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας. Λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ».

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Κουρέλιασαν την κυβερνητική προβοκάτσια

Στις προχτεσινές προκλήσεις του υφυπουργού της εργοδοσίας απάντησαν με την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα

Από την προχτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Από την προχτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Για μια ακόμη φορά, χτες, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» επέστρεψαν τις κυβερνητικές προβοκάτσιες στον παραλήπτη τους. Στις προκλητικές παραινέσεις του υφυπουργού Εργασίας, να παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματα του πολυήμερου αγώνα τους, προκειμένου να ενταχτούν σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας, οι εργαζόμενες απάντησαν με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης να συνεχίσουν ενωμένες τον αγώνα τους, με αταλάντευτο μπούσουλα το πλαίσιο αιτημάτων που κρατούν από την πρώτη μέρα της πάλης τους.

Μετά τη μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης της Πέμπτης, η χτεσινή ήταν μέρα απολογισμού και καθορισμού των επόμενων αγωνιστικών βημάτων για τις εργάτριες της «Σεξ Φορμ». Μιλώντας εκ μέρους του Συνδικάτου στη Γενική Συνέλευση, ο Θύμιος Ευθυμίου τόνισε την ανάγκη να βγάλουν οι εργάτριες συμπεράσματα. «Οσο περνάνε οι μέρες, ξεκαθαρίζει ποιος είναι με ποιον. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι με την πλευρά του εργοδότη της "Σεξ Φορμ" και του κάθε εργοδότη. Εκανε πάσα στην εργοδοσία, προτείνοντας τα γνωστά προγράμματα απονέκρωσης των εργαζομένων. Είναι και αυτή, όπως και η προηγούμενη, μια ακόμα κυβέρνηση του κεφαλαίου. Μας κλέβουν το μεροκάματο, μετατρέπουν την Παιδεία και την Υγεία σε εμπόρευμα, χτυπούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και όλης της εργατικής τάξης».

Ο Θ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να μεταφραστεί η εμπιστοσύνη στο ταξικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία σε μόνιμη και ενεργή στήριξη και συμμετοχή στους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης προχωράμε στον αγώνα» σημείωσε, δίνοντας το σύνθημα για την ακόμα πιο μαχητική προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου στις 19 Οκτώβρη.

Η ανταπόκριση των εργατριών ήταν άμεση. Χωρίς δισταγμούς και περιστροφές, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Οτι συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξαν, με μπροστάρη το Συνδικάτο, την Ομοσπονδία και τη σωματειακή τους Επιτροπή. Και πως δεν κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματα, που επιβεβαίωσαν αλλεπάλληλες φορές στις Γενικές τους Συνελεύσεις, για την ουσιαστική τους προστασία όσο καιρό δε δουλεύουν, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο.

Την Τρίτη, ο αγώνας συνεχίζεται με συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, όπου το πρωί θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της εργοδοσίας.

Αστείρευτη η αλληλεγγύη

Το κύμα αλληλεγγύης, που ξεσήκωσε ο αγώνας των εργατριών, φέρνει καθημερινά και νέες δυνάμεις στο πλευρό τους. Χτες, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φαρμάκου μοίρασε στις εργάτριες φάρμακα αξίας 4.000 ευρώ, που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου. «Είναι δύσκολος και μεγάλος ο αγώνας. Αλλά η πάλη είναι μονόδρομος. Είμαστε στο πλευρό σας!» τόνισε στις εργάτριες η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» μετέφερε στις εργάτριες αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ, προσφέροντας και 500 ευρώ στον αγώνα τους.

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα εκφράζει με ανακοίνωσή του την αλληλεγγύη του στις εργάτριες και απαιτεί από τους τραπεζίτες να «παγώσουν» τα δάνεια των εργατριών.

Με αποφάσεις τους, οι Δήμοι Ιλίου και Αγ. Αναργύρων απαλλάσσουν τις εργάτριες από τα τροφεία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε χτες από το Αγρίνιο και το τοπικό Σωματείο Ιματισμού. Στις οικονομικές προσφορές προς τη Σωματειακή Επιτροπή της «Σεξ Φορμ» προστέθηκαν τις προηγούμενες μέρες και οι παρακάτω:

  • Το σωματείο εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού προσέφερε 500 ευρώ.
  • 300 ευρώ το σωματείο εργαζομένων στην «ΑΝΕΛΟΡ».
  • 200 ευρώ οι συμβασιούχοι του Πολυτεχνείου.
  • 100 ευρώ η ΟΓΕ.
  • 100 ευρώ το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Ταύρου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ