ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
«Full metal jaket»*

Του Πάνου Μαραγκού, από το ΕΘΝΟΣ
Του Πάνου Μαραγκού, από το ΕΘΝΟΣ
Κάτι στυμμένες λεμονόκουπες που θα γίνουν «ελαφοκυνηγοί» ή κάτι «ελαφοκυνηγοί» που γίνανε στυμμένες λεμονόκουπες; Δικό τους το Ελ Πάσο, δικό τους και το «Βιετνάμ». Εχουν αρκετά μεγάλη βιομηχανία θεάματος για να βγάλουν κέρδη κι από τους τρελαμένους ελευθερωτές του Ιράκ. Για τις μάνες, ίσως, η μόνη λύπηση. Κι αυτά τα ίδια τα παιδιά που, αλλιώς, θα έστυβαν την πέτρα. Για το μισθοφόρο, όμως, ούτε δάκρυ.

Πόσο μάλλον που είναι ήδη εδώ, στα Βαλκάνια, να τα «τακτοποιήσουν» κι αυτά, όπως μας διαμηνύει η αρμόδια πρεσβεία διά των εκλεκτών συνδαιτυμόνων του πρέσβη. Θέλουν, λέει, να αποσυρθούν, αλλά να βεβαιωθούν πρώτα ότι όλα είναι στη θέση τους. Και στο Μακεδονικό και στο Αλβανικό. Για το πρώτο μάθαμε ήδη τι σημαίνει «τακτοποίηση». Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου έπεται.

Και που χύνεται αίμα, μη φωνάζετε, ω εσείς Ευρωπαίοι! Οι Αμερικανοί, λέει, ήρθαν να κάνουν ό,τι θα ήθελε να κάνει η ΕΕ, αλλά δεν μπορεί ακόμα γιατί δεν έχει ικανή διπλωματία και στρατό!

Δες τη Μόσχα και διάλεξε: Ηταν καλύτερα χτες με τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων να δουλεύουν και ζουν; Τώρα ήδη τα αγγελούδια των πρώτων 36 αγίων οικογενειών απολαμβάνουν τα πάντα χωρίς να κάνουν τίποτα. Ηταν να μην απελευθερωθεί αυτός ο λαός. Τώρα θα 'χουν δουλιά και οι νεκροθάφτες. Ιδίως αυτοί.

Στο ευρωφακέλωμα ταιριάζει εκείνο το «ε ρε γλέντια»... Η χαρά του χαφιέ. Πού εκείνες οι καθυστερημένες εποχές των γραπτών πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Πάνε αυτά, στην υψικάμινο. Τώρα, ούτε καν e-mail δε χρειάζεται. Είναι on line όλα. Τώρα δε θα χρειάζεται να συμμορφωθείς με τας υποδείξεις. Πρέπει να τις προβλέπεις για να προσαρμόζεσαι έγκαιρα. Αυξάνει ο αριθμός των φακελωμένων, αυξάνει και ο ανταγωνισμός των σκυφτών.

Κάτι ξέρει το «παιδί» που τ' αδίκησε ο ταξιτζής όταν είπε ότι υπηρέτησε στο «us navy». «Εδρα Coca-Cola»! Καλό ακούγεται. Για «Εδρα Σφακιανής Ρακής» αρκετά χλωμό.

Λόξα που 'χουν ορισμένοι. Να μιλάνε για τις ιδιότητες του δασκάλου σε τέτοιες εποχές.

Το ωραίο είναι πώς τους παίρνουν στα σοβαρά κάτι φοιτητές και πάνε και τα κάνουν γυαλιά καρφιά μόλις εμφανιστούν οι χορηγοί της «Εδρας».

Καλά είναι τα νέα...

* Εξοχη ταινία για το «ντύσιμο» κάτι σκοτωμένων μισθοφόρων


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ: «Στις 25 Μαρτίου 2003, ο Αμερικανός στρατιώτης Τζόζεφ Ντουάιρ έγινε, χάρη σε μια φωτογραφία, ο καλύτερος προπαγανδιστής του "δίκαιου πολέμου" στο Ιράκ. Η φωτογραφία του να τρέχει σαστισμένος κρατώντας στην αγκαλιά του έναν μικρό τρομοκρατημένο Ιρακινό δημοσιεύτηκε σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και τα περιοδικά των ΗΠΑ (...) Την περασμένη Παρασκευή στη μία το πρωί ο "ήρωας του Ιράκ" συνελήφθη. Στις 9.15 μ.μ. της Πέμπτης είχε αρχίσει να πυροβολεί σαν τρελός μέσα στο διαμέρισμά του στον δεύτερο όροφο του Βίστα Βίλατζ κοντά στο Ελ Πάσο (...) Στο Ιράκ ο Ντουάιρ δεν έμεινε πολύ, μόνο τέσσερις μήνες, που ήταν όμως αρκετοί για να τον κάνουν να αλλάξει ριζικά (...) Επέστρεψε με ψυχικές διαταραχές, τρομερούς εφιάλτες, τάση για αλκοολισμό» (ο Γ. Αγγελόπουλος στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: «Φταίνε οι μονίμως "κακοί Αμερικανοί"; (...) Οι Αμερικανοί θέλουν επίσης "τακτοποιημένα" Βαλκάνια. Τους έφερε στην περιοχή η αδυναμία μιας Ευρώπης που δεν έχει πραγματική διπλωματία και πραγματική άμυνα. Θέλουν τώρα να αποσυρθούν αλλά με σιγουριά. Στηρίζουν συνεπώς την ένταξη των βαλκανικών χωρών στον ευρωατλαντικό χώρο και αυτό προϋποθέτει λύσεις για όσα ενδοβαλκανικά προβλήματα εκκρεμούν. Αυτό εξηγεί την πολιτική τους για το Μακεδονικό και το Αλβανικό και η πολιτική τους αυτή δε διαφέρει σε τίποτε από την πολιτική των περισσοτέρων Ευρωπαίων» (ο Ρ. Σωμερίτης στο «ΒΗΜΑ»).

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ: «Η Μόσχα διαθέτει αυτή τη στιγμή 36 δισεκατομμυριούχους και 88.000 εκατομμυριούχους, όταν ο μέσος εργαζόμενος βάζει στην τσέπη του κάθε μήνα 250 δολάρια. Δεν υπάρχει καμιά άλλη πόλη στον κόσμο με τέτοια αναλογία πλουσίων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο παρέα με τον σοφέρ, την νταντά και δύο σωματοφύλακες. Οι γονείς τους οδηγούν πανάκριβα αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα και μένουν σε περιοχές που δεν πλησιάζει ούτε κουνούπι. Απόρθητες βίλες με ψηλούς μαντρότοιχους και μια στρατιά από σεκιούριτι να περιφρουρεί» (το ρεπορτάζ της Μ. Πουρνάρα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαιτούν ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΥΠΟΤΑΓΗ μέσω της εκπαίδευσης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο «κόκκινο» δάνεια 9,4 δισ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΑΝΕΙΟ από την Εργατική Κατοικία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ στους δικαιούχους του ΟΕΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ περιορισμοί και πρόστιμα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ όλες οι νέες ρυθμίσεις

Η ΧΩΡΑ: Οικοδομικές άδειες «εξπρές»

ΤΑ ΝΕΑ: Αγριο κυνήγι για ημιυπαίθριους και... γκαράζ

Η ΑΥΓΗ: «Ρουσφέτι» Σουφλιά ακυρώνει τον πολεοδομικό σχεδιασμό

Η ΝΙΚΗ: «Χρυσό» στη διαφθορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ των Καρπαθίων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιστρέφουν λεφτά οι τράπεζες

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σε νησιά και Εβρο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο φόβος πανδημίας σκιάζει την Ευρώπη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγγίζει την Ελλάδα ο ιός των πτηνών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι έλεγχοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): «ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τη σύλληψή μου»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαμόρφωση συσχετισμών

«Το φακέλωμα ήταν πάντα το μέσο για άσκηση κάθε είδους πιέσεων. Η "σκιά" του φόβου και της σιωπής, της ανασφάλειας, των διώξεων... Κι όχι μόνο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, το φακέλωμα οδήγησε σε μια αναδιάταξη των κοινωνικών δυνάμεων. Επηρέασε βαθιά την εξέλιξη και τη μαζικότητα των επαγγελμάτων (εισιτήριο ή φραγμός για την απασχόληση, το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων) διαμορφώνοντας συγκεκριμένα στρώματα που έπαιξαν ρόλο στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα που είναι πολύ πιο μαζικό από το εθνικό και όχι πλέον στα χέρια μόνο μιας αρχής, αλλά μέσω των ηλεκτρονικών διόδων, πολλών, είναι πρωτόφαντο στα πλανητικά χρονικά, σαρωτικό και επικίνδυνο, με άγνωστες ακόμη συνέπειες στην αναδιάταξη των συσχετισμών αυτή τη φορά ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Σιγά μη δεν το ξέρει;

«Σκέφτεται κανείς μια "Εδρα Vodafone" ή μια "Εδρα Μακεδονικού Χαλβά" στο Αριστοτέλειο, ή μια "Εδρα Αυριανής" στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών; Εχει άραγε ο κ. Παπανδρέου αντιληφθεί ότι με τις προτάσεις του το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, όπως ονομάζεται ακόμη το κόμμα του, δηλώνει ότι η πολιτεία αδυνατεί να συνεχίσει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και ότι η βοήθεια που ζητά, προς τούτο, από τους χρηματοδότες ιδιώτες σημαίνει την είσοδο της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" ακόμη και στο κρατικό πανεπιστήμιο;» (ο Ν. Βαγενάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο «ΒΗΜΑ»).

Δάσκαλος...

«Δάσκαλος είναι εκείνος που θα σταθεί δίπλα στο μαθητή και θα τον βοηθήσει να βρει σιγά σιγά το δικό του δρόμο, θα μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του. Εκείνος που εμπνέει το νεαρό φοιτητή να αρχίσει το μοναχικό αλλά και μαγευτικό ταξίδι μέσα στον άγνωστο και ανεξερεύνητο κόσμο της δουλειάς του (...) "Εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του και όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες" όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης» (ο καθηγητής του ΕΜΠ Τ. Παπαϊωάννου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ