ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΒΕ
Διαμαρτυρία για το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Κατέθεσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας για την αντιμετώπιση της αίτησης αναστολής του συνεδρίου

Μια ακόμη ευκαιρία να βγάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες έμποροι τα συμπεράσματά τους, τόσο για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο για την τακτική των ηγεσιών συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, αποτελεί η χτεσινή διαμαρτυρία Ομοσπονδιών για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε δικαστικά η αίτησή τους να μην πραγματοποιηθεί το τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Είναι αυτή η κατάσταση, που από φαινόμενα αδράνειας ή και στήριξης φιλομονοπωλιακών πολιτικών φτάνει μέχρι τη μεθόδευση «διακανονισμού» της σύνθεσης των αντιπροσώπων στα συνέδρια, που αναδεικνύει τη σημασία στήριξης της συγκρότησης του αντιμονοπωλιακού πόλου αγωνιστικής συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, στο οποίο πρωτοστατούν οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ.

Συνδικαλιστές τριών Ομοσπονδιών, συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας, Γερ. Διονυσάτο, και του επέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο αναφέρεται: «Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Καρδίτσας, πήραμε την πρωτοβουλία αυτή και εκφράζουμε προς εσάς την έντονη διαμαρτυρία μας για φαινόμενα που μειώνουν την εμπιστοσύνη μας, για το δίκαιο των αποφάσεων από στελέχη της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε με ασφαλιστικά μέτρα, που συζητήθηκαν στο δικαστήριο (12/9/2005), να αναβληθεί το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ στις 17-18/9/2005, γιατί:

  • Το είχε αποφασίσει η παράνομη διοίκηση (οριστική απόφαση 463/14/2/2005 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).
  • Αν και κάναμε γνωστό στο δικαστήριο ότι το συνέδριο αυτό αποδεδειγμένα εξυπηρετούσε τη σκοπιμότητα της διοίκησης να εμποδίσει την εκδίκαση της έφεσης, όπως και έγινε τρεις μέρες μετά το συνέδριο (21/9/2005), η νέα διοίκηση πήρε απόφαση να αποσύρει την έφεση για να μην αφήσει να γίνει το δικαστήριο στις 22/9/2005, γνωρίζοντας ότι θα κριθεί πάλι παράνομη.
  • Η πραγματοποίησή του ήταν μόλις τέσσερις μέρες πριν την εκδίκαση της έφεσης της ΓΣΕΒΕΕ, που είχε προσδιορίσει για τις 22/9/2005, κατά της παραπάνω απόφασης που είχε κρίνει άκυρο το συνέδριο του 2003, άρα άκυρη και τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ».

Επίσης, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν σε νέους λόγους ακυρότητας του πρόσφατου συνεδρίου, μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, καθώς σε αυτό πήραν μέρος:

  • αντιπρόσωποι που οι ομοσπονδίες τους δεν ήταν ταμειακά ενημερωμένες,
  • αντιπρόσωποι που είχαν διπλοψηφίσει.

Και καταλήγουν οι Ομοσπονδίες: «Τα παραπάνω τα επισημάναμε στον πρόεδρο, κ. Κατσάρα, όμως δυστυχώς για τη Δικαιοσύνη και για το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν έλαβε υπόψη του τις επισημάνσεις μας αυτές και για το λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα. Κρίνουμε ότι η απόφαση της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ για σύγκληση του συνεδρίου 17-18/9/2005 ήταν προφανώς καταχρηστική και σαν τέτοια έπρεπε να την κρίνει και το δικαστήριο».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Στην τελική ευθεία για ΔΕΚΟ - ακίνητα

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2006 βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιταχύνει την παραγωγή νομοθετικού έργου στην κατεύθυνση των «αναδιαρθρώσεων» στις λεγόμενες ΔΕΚΟ και της περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική τους έρχεται να υλοποιήσει τις επιταγές της ΕΕ, το τσεκούρωμα των δαπανών κρατικών υπηρεσιών, τη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών και υποδομών στη βάση της «παραγωγικότητας» και της κερδοφορίας. Η ίδια πολιτική βάζει στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ. Προετοιμάζοντας το κλίμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2005 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες ΔΕΚΟ καθώς και το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

«Προβληματισμοί» φαίνεται πως υπάρχουν στην κυβέρνηση γύρω από την «απορροφητικότητα» των πόρων του Γ' ΚΠΣ δηλαδή, γύρω από την ικανότητα των κυβερνώντων να αποσπούν πόρους σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας, ενόψει της σημερινής επίσημης επίσκεψης της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου, αναφέρθηκε σε «κινδύνους απωλειών» και «καθυστερήσεις» τις οποίες απέδωσε στην προκάτοχη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουν «να ξεπεράσουν τα όρια»

Η απαίτηση για την άσκηση μιας πολιτικής που θα επιφέρει νέα πλήγματα στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι φυσικά αποκλειστικό προνόμιο του ΣΕΒ. Πρόκειται για μια συνολική αντίληψη των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που όσο περισσότερο υπηρετείται από την ΕΕ και τις τοπικές κυβερνήσεις, τόσο περισσότερο τους ωθεί σε δημόσιες παραινέσεις για σκληρότερα μέτρα.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΒ, σε ενημέρωσή του για τη συμμετοχή των μελών της διοίκησής του στην εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες στις 20 του Οκτώβρη για την «Παγκόσμια Ημέρα Ανταγωνιστικότητας», ένας από τους βασικούς στόχους είναι και η «ευελιξία της αγοράς εργασίας με τρόπο που να ενθαρρύνει την αύξηση της απασχόλησης, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας».

Με άλλα λόγια, λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, περισσότερη «μερική» εργασία και «κοινωνική προστασία», όπως την εννοεί το μεγάλο κεφάλαιο, με μεγαλύτερο κόστος για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Και όποιος πιστεύει ότι στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην ΕΕ, η κατάσταση έχει χειροτερέψει για τους εργαζόμενους και τα εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματά τους, δεν έχει δει τίποτα ακόμη. Γιατί ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων της Ευρώπης ήταν σαφής στην ομιλία του λέγοντας ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική και διατηρήσιμη», για να αναφερθεί στη συνέχεια σε αλλαγές στην αγορά εργασίας και να καταλήξει: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια». Αυτό εξάλλου ήταν και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης!!!

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΙΝΑ
Συνάντηση υπουργών για το εμπόριο

Ζητήματα συνεργασίας των δύο υπουργείων συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον Κινέζο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ο. Ζονγκφού. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και αυτό του συντονισμού, «ώστε να ελέγχονται οι προδιαγραφές των κινέζικων προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, για να αποφεύγονται περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές και βλάπτουν την εικόνα των κινέζικων προϊόντων διεθνώς», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η κινέζικη πλευρά ζήτησε την εμπειρία της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ορθότερη λειτουργία του ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς, τη διαφήμιση και την προστασία του καταναλωτή». Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε τη συνεισφορά του ομολόγου του για μεγαλύτερη διείσδυση ελληνικών προϊόντων, όπως το λάδι, άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα στην αγορά της Κίνας και τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου, αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη».

ΠΑΣΥ
Πανελλαδική σύσκεψη για το λάδι

Μεθαύριο, Δευτέρα, πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη για το λάδι, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου Μανταμαδιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 39, 3ος όροφος). Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και άλλων φορέων από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η σύσκεψη γίνεται σε μια περίοδο, που οι ελαιοπαραγωγοί, όπως γενικότερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που στοχεύει στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ