ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Από έργα βιτρίνας πάει καλά...

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» αναφέρει ότι το πρόγραμμα πρέπει «να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα»

Αντί για έργα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, η διοίκηση του δήμου προγραμματίζει έργα βιτρίνας. Λίγες μόλις μέρες μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη...

Motion Team

Αντί για έργα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, η διοίκηση του δήμου προγραμματίζει έργα βιτρίνας. Λίγες μόλις μέρες μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη...
Με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της Διοίκησης εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2006, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενη για την επιχείρηση υποβάθμισης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μάταια, ζήτησαν να συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι κατατέθηκε καθυστερημένα σε σχέση με τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Οπως δήλωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», δεν είναι η μοναδική φορά που η διοίκηση δεν ενημερώνει έγκαιρα το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως πρέπει να πάρει το μήνυμα πως δε θα αποδεχτούμε πρακτικές που να υποβαθμίζουν τη λειτουργία του ΔΣ και μάλιστα όταν συζητιούνται τόσο σοβαρά θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

Ομως - και επί της ουσίας - η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» θα καταψήφιζε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου διότι προσανατολίζεται σε έργα βιτρίνας (π.χ. επέκταση εορταστικού διάκοσμου σχεδόν σε όλους τους δρόμους του κέντρου της πόλης) που ικανοποιούν μόνο τις εκλογικές ανάγκες της Διοίκησης και όχι σε έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης.

Οπως αναφέρουν στη σχετική παρέμβαση που προετοίμασαν να καταθέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Κώστας Δρούτσας, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γιάννη Μπουτάρη, για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος η Διοίκηση του δήμου βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών και απαξιώνει τις δημοτικές υπηρεσίες, εκχωρώντας στους εργολάβους το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησής του, δηλαδή το 72,99% του τεχνικού προγράμματος με έργα ύψους 24.101.816 ευρώ. Πρόκειται για έργα των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών κυκλοφορίας, καθαριότητας, ηλεκτρολογικού, περιβάλλοντος και πρασίνου, οδοποιίας, κατασκευής αρχαιολογικών χώρων.

Παρουσιάζοντας τη θέση της παράταξης, ξεκαθαρίζουν πως για τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» το τεχνικό πρόγραμμα «πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Να μην περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, αλλά να αναπτύσσεται σε έργα που βοηθούν τον κοινωνικό εξοπλισμό του δήμου, το περιβάλλον, την ανακούφιση των δημοτών από σημαντικά προβλήματα, να αντιμετωπίζει στη βάση της αναγκαιότητας και των προτεραιοτήτων τα έργα που ήδη εκτελούνται. Να αναφέρεται σε έργα υποδομής για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, συγκοινωνιών της πόλης και να προβλέπει την απαίτηση για άμεση εκτέλεσή τους από το κράτος».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις

Σε κράτος εν κράτει έχει μετατραπεί ο ΟΛΠ, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους θεσμοθετημένους φορείς.

Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, το οποίο διαπίστωσε περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και λειτουργικές αδυναμίες, τόσο στα έργα που έχουν γίνει εντός της λιμενικής ζώνης του Πειραιά, όσο και σε αυτά που προβλέπεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, σε εφαρμογή του Επενδυτικού - Αναπτυξιακού Προγράμματος του Οργανισμού. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, καταψήφισε «ως εχθρική» για το φυσικό, θαλάσσιο και αστικό περιβάλλον της περιοχής, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Επενδυτικού - Αναπτυξιακού του Προγράμματος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, ο οποίος, επισήμανε πως η δράση του ΟΛΠ είναι εγκληματική για το περιβάλλον του Περάματος, αλλά και ολόκληρου του Πειραιά και δήλωσε πως πρέπει να αναπτυχθεί κοινός αγώνας για να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια που ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο ΟΛΠ.

Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πειραιά ότι δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ απ' όπου θα προκύπτει η δυνατότητα κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, επεκτάσεων των λιμενικών δραστηριοτήτων, προβλέψεις νέων χρήσεων (αναψυχή, πολιτισμός, εκπαίδευση), όπως επίσης πως στην ΜΠΕ δεν υπάρχει αναφορά και εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των όμορων Δήμων.

«Είναι τουλάχιστον αστείο, τονίστηκε στη σύσκεψη, να καλούμαστε να εγκρίνουμε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ήδη εκτελεσθέντα έργα, όπως επίσης να μας ζητούν να γνωμοδοτήσουμε σε ελάχιστο χρόνο για τα πολύ σοβαρά έργα που προβλέπονται να υλοποιηθούν από την ακτή Ξαβερίου μέχρι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός θύμα φασιστοειδών

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» νεαρός που μαχαιρώθηκε από φασιστοειδή πριν από τρεις μέρες στο Μοναστηράκι. Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία της περιοχής, έξω από το σταθμό του μετρό. Το θύμα, μαζί με τον αδελφό του, περπατούσαν στην πλατεία, όταν μια ομάδα ακροδεξιών τους πλησίασε και ένας από αυτούς χτύπησε πέντε φορές το νεαρό με μαχαίρι. Ενα από τα χτυπήματα ήταν στον αυχένα κι ένα άλλο δίπλα στο αυτί. Το τελευταίο προκάλεσε εγκεφαλικό τραύμα.

Αφορμή για τη δολοφονική επίθεση ήταν το μπουφάν του θύματος που έδειχνε μια ναζιστική σβάστικα στο καλάθι των σκουπιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς του νεαρού θα κινηθούν δικαστικά κατά των δραστών, ενώ ο δράστης έχει αναγνωριστεί και αναζητείται από την Αστυνομία.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τέταρτη φορά η δίκη των ακροδεξιών που στις 17 Νοέμβρη του 2002 είχαν τραυματίσει φοιτητές και μετανάστες στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Σολωμού. Η παρέα επέστρεφε από το Πολυτεχνείο και οι δράστες τραυμάτισαν με μαχαίρι το φοιτητή Πάρη Χρυσό και ξυλοκόπησαν την εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Τσιμπίδου. Τα θύματα έχουν αναγνωρίσει τους δράστες. Για την υπόθεση αυτή έχει κατηγορηθεί και ο Χαράλαμπος Κουσουμβρής, ο οποίος είχε εμπλακεί το 1996 σε υπόθεση ξυλοδαρμού νέων στη Φωκίωνος Νέγρη.

ΛΑΡΙΣΑ
Καταδίκες για παράνομες προσλήψεις

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, δύο πρώην δημάρχους Δήμων του νομού και δύο νυν υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων για προσλήψεις στο Δήμο Λαρισαίων, οι οποίες έγιναν από το 1999 έως το 2001. Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν οι πρώην δήμαρχοι Πλατυκάμπου Θ. Κοκκινούλης και Γιάννουλης Αντ. Λυγούρα, με την κατηγορία ότι βεβαίωσαν ψευδώς πως εργάστηκαν σε υπηρεσίες του Δήμου οι δύο, μετέπειτα, προσληφθέντες ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου στο Δήμο Λαρισαίων. Επίσης, οι δύο υπάλληλοι κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ψευδή βεβαίωση των δύο πρώην δημάρχων.

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αθώωσε άλλους 67 κατηγορούμενους, κυρίως πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Οργανισμών του Δήμου Λαρισαίων. Κατά της απόφασης ασκήθηκαν εφέσεις από τους καταδικασθέντες. Η υπόθεση των προσλήψεων έφτασε στα δικαστήρια μετά από μήνυση τριών γυναικών, που δεν είχαν προσληφθεί, μαζί με άλλους εκατό στο Δήμο Λαρισαίων ως αορίστου χρόνου, υποστηρίζοντας και ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχαν τουλάχιστον τα ίδια τυπικά προσόντα με τους άλλους και κακώς δεν προσλήφθηκαν.

Δεν αλλάζει τίποτα για τους ημιυπαίθριους

Δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι ημιυπαίθριοι χώροι που έκλεισαν παράνομα και μετατράπηκαν σε δωμάτια, αλλά και διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των ιδιοκτητών τους θα επικρέμαται ο φόβος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, που προβλέπει η νομοθεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Αυτό δήλωσε χτες κατηγορηματικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, διαψεύδοντας σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση με βάση την οποία οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών θα τους σώσουν, αρκεί να τους δηλώσουν και να πληρώσουν.

Σημειώνουμε ότι πολλοί εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι σχετική διάταξη του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, που επιτρέπει την κατασκευή 20% επιπλέον τετραγωνικών καθ' υπέρβαση του συντελεστή δόμησης ως υμιυπαίθριων χώρων, τους μετέτρεπαν παράνομα σε δωμάτια, αυξάνοντας τα δυάρια σε τριάρια και τα τριάρια σε τεσσάρια κοκ. Ετσι οι αγοραστές τους, παρότι τα ακριβοπλήρωσαν, βρίσκονται τώρα υπόλογοι της Πολεοδομίας, και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, της Εφορίας...

Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα ότι μια τέτοια πρόταση συζητήθηκε στην Επιτροπή που μελετούσε το νομοσχέδιο «περί οικοδομικών αδειών», αλλά απορρίφθηκε. Ετσι το νομοσχέδιο προβλέπει μεν τη μη κατάργηση των υμιυπαίθριων χώρων, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς, ώστε να αφαιρείται η δυνατότητα να κλείσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ