ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
«Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο»

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, το τριήμερο από την Παρασκευή 28η Οκτώβρη έως την Κυριακή 30ή Οκτώβρη, στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον εργασιών του «Κομμουνιστικού Πανεπιστημίου», οι εργασίες του οποίου ανοίγουν στο Τσένταρ Χολ, την 28η Οκτώβρη, με τη «Διεθνή Πορεία Κατά του Ιμπεριαλισμού, για την Ειρήνη και την Απελευθέρωση».

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Σιτάραμ Γιετσούρι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ο Ράνταλ Χάουαρντ, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στις Μεταφορές και συναφών επαγγελμάτων της Νότιας Αφρικής, η Τζοάν Στίβενσον, στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας, ο Ρόμπερτ Γκρίφιθς, γενικός γραμματέας του ΚΚ Βρετανίας, και ο Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Το Σάββατο, 29η Οκτώβρη, επίσης στο Τσένταρ Χολ, πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Οικονομική Πρόοδος - για το Λαό ή για το Κέρδος;». Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Ράνταλ Χάουαρντ, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στις Μεταφορές και συναφών επαγγελμάτων της Νότιας Αφρικής, η Κάρολιν Τζόουνς, διευθύντρια του Ινστιτούτου για τα Εργασιακά Δικαιώματα, και ο Σιτάραμ Γιετσούρι, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού).

Αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο, ακολουθεί συζήτηση με τίτλο «Τι Είδους Δημοκρατία;», με βασικούς ομιλητές τον Τζον Χένρι, από την Ενωμένη Εκστρατεία για την Ανάκληση των Αντισυνδικαλιστικών Νόμων, την Μαίρη Ντέιβις, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Communist Review, και τον Τζον Χέιλετ, αρχισυντάκτη της Morning Star.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται συνάντηση που τιτλοφορείται «Εορτασμός για τα 60 Χρόνια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών», με ομιλητές - μεταξύ άλλων - τον Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρο της ΠΟΔΝ, τον Γκαουάιν Λιτλ, γενικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας, ενώ θα παρέμβει και ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, γίνεται συναυλία με λατινοαμερικάνικη μουσική και τραγούδια και με τιμώμενο προσκεκλημένο, μεταξύ άλλων, τον Μπομπ Ντόιλ, πρώην εθελοντή των διεθνών ταξιαρχιών στον ισπανικό εμφύλιο (1936-39).

Παράλληλα, διοργανώνονται δεκάδες τραπέζια συζητήσεων με θεματικές ενότητες, όπως «Ινδία - οι προοπτικές για την προώθηση της αριστεράς», «Λατινική Αμερική ένα νέο κύμα αγώνα», «Νέες προοπτικές για την Αφρική», «Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», «Εκπαίδευση για το σήμερα και για το αύριο», «Μισθοί και ο αγώνας για την παραγωγή», «Ιρλανδία, από ποιο δρόμο για την ενότητα» και πολλές άλλες.

Οι εκδηλώσεις κλείνουν την Κυριακή 30ή Οκτώβρη, με συζητήσεις για την ανάγκη κινητοποίησης για αριστερές πολιτικές, και συζήτηση για το μέλλον της ανθρωπότητας.

ΗΠΑ
Απεβίωσε η Ρόζα Παρκς

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Πλήρης ημερών και μάλιστα πυρπολημένων ημερών, έφυγε η γυναίκα - σύμβολο της μαύρης υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας και του αγώνα των πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων Ρόζα Παρκς.

Την Ρόζα, μαύρη ράφτρα από την Αλαμπάμα, ενέπνευσε το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, όταν, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, το Δεκέμβρη του 1955, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα. Η τοπική αστυνομία τη συνέλαβε, με αποτέλεσμα οι μαύροι συμπολίτες της να μποϊκοτάρουν επί 381 συνεχείς μέρες το συγκοινωνιακό σύστημα και η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με δικαστική απόφαση, ο φυλετικός διαχωρισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μοντγκόμερι έπαψε να ισχύει.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και χάνοντας και τη δουλιά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αλαμπάμα στο Μίσιγκαν το 1957.

Δε σταμάτησε ποτέ τον αγώνα όμως και, πολλά χρόνια αργότερα, απέσπασε το Προεδρικό Μετάλλιο Τιμής και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Υπήρξε, επίσης, η ηρωίδα και κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ «Mighty Times: The Legacy of Rosa Parks» (Η κληρονομιά της Ρόζας Παρκς), που βρέθηκε το 2002 μεταξύ των υποψήφιων για ένα Οσκαρ φιλμ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή καταστολή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην επανάληψη της δίκης τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός 12χρονου Κούρδου και του πατέρα του - τον περασμένο Νοέμβρη - στο Εσκισεχίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαγορεύτηκε η είσοδος στο δικαστήριο σε περίπου 40 άτομα και, όταν απωθήθηκαν, υπήρξε ένταση, συγκρούσεις και τουλάχιστον 12 συλλήψεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσα στους 40 ανθρώπους που ήθελαν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν και ο Γιουσούφ Αλατάς, πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εσκισεχίρ μεταφέρθηκαν ειδικά γι' αυτήν τεθωρακισμένα οχήματα από κοντινές πόλεις. Η εκτέλεση του Αχμέτ Καϊμάζ και του 12χρονου γιου του, Ουγκούρ, στην πόλη Κιζίλτεπε, στην επαρχία Μαρντίν, έχει αποτελέσει αντικείμενο δηλώσεων του πρωθυπουργού Ερντογάν και έρευνας ειδικής επιτροπής της Βουλής, που μάλιστα είχε αναφέρει ότι ο θάνατός τους θα μπορούσε να έχει αποτραπεί και ότι απλώς θα έπρεπε να είχε γίνει «προσαγωγή τους», αν υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με το ΡΚΚ, όπως ισχυρίστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ, χτες ο Βρετανοϊρανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι χαρακτήρισε «τεστ για την Ευρώπη» το πώς θα χειριστεί την υπόθεση της δίωξης του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για τις δηλώσεις του όσον αφορά την κουρδική αυτοδιάθεση και τη γενοκτονία των Αρμενίων, με άρθρο του στην Liberation.

ΙΤΑΛΙΑ
Ξεσηκωμός των φοιτητών

ΡΩΜΗ.-

Χιλιάδες φοιτητών, οι οποίοι αντιτίθενται στην «αντιμεταρρύθμιση Μοράτι», που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση ακόμη και της μορφής που έχουν σήμερα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διαδήλωσαν χθες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σημειώθηκαν επεισόδια με οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους φοιτητές, έναν εικονολήπτη και έναν φωτογράφο, να τραυματίζονται ελαφρά, και την αστυνομία να αποκλείει μεγάλο μέρος της Ρώμης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI και το AP, περιλαμβανομένης της πρωθυπουργικής κατοικίας, όπου υπήρχαν συνεχείς περίπολοι από πάνοπλους αστυνομικούς και ελικόπτερα. Η διαδήλωση έγινε, ενώ η Βουλή συζητούσε το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει η υπουργός Παιδείας Λετίτσια Μορέτι, και έχει ήδη από το Σεπτέμβρη αποσπάσει την έγκριση της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από «προμελετημένη επίθεση»: Μέλη της Αλεάντσα Νατσιονάλε, έλεγε στέλεχος φοιτητικής οργάνωσης, απαιτούσαν στη Βουλή να διαλυθούν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοινοβούλιο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παγίδες θανάτου...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- «Παγίδες θανάτου» στις σεισμόπληκτες περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας σχηματίζουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι, η έλλειψη βοήθειας, οι νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών και ο χειμώνας, προειδοποιούσε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ. Από την υπεσχημένη βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς, ύψους 56 εκατ. δολαρίων, έχει ληφθεί μόλις το 13%, ανέφερε. Σήμερα, αναμένεται να γίνει έκτακτη διάσκεψη στη Γενεύη για τη συγκέντρωση βοήθειας στους πληγέντες από το σεισμό της 8ης Οκτωβρίου, που άφησε επίσημα πίσω του 55.000 νεκρούς (ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 79.000) στις δύο χώρες, αλλά και 3 εκατ. άστεγους. Στο μεταξύ, οι αρχές του Πακιστάν έκαναν λόγο για «περίπου 2.000 μετασεισμικές δονήσεις» από τη Δευτέρα έως χτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού σε ασφαλέστερες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ