Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρή καταστολή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην επανάληψη της δίκης τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός 12χρονου Κούρδου και του πατέρα του - τον περασμένο Νοέμβρη - στο Εσκισεχίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαγορεύτηκε η είσοδος στο δικαστήριο σε περίπου 40 άτομα και, όταν απωθήθηκαν, υπήρξε ένταση, συγκρούσεις και τουλάχιστον 12 συλλήψεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσα στους 40 ανθρώπους που ήθελαν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν και ο Γιουσούφ Αλατάς, πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νέα συνεδρίαση του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εσκισεχίρ μεταφέρθηκαν ειδικά γι' αυτήν τεθωρακισμένα οχήματα από κοντινές πόλεις. Η εκτέλεση του Αχμέτ Καϊμάζ και του 12χρονου γιου του, Ουγκούρ, στην πόλη Κιζίλτεπε, στην επαρχία Μαρντίν, έχει αποτελέσει αντικείμενο δηλώσεων του πρωθυπουργού Ερντογάν και έρευνας ειδικής επιτροπής της Βουλής, που μάλιστα είχε αναφέρει ότι ο θάνατός τους θα μπορούσε να έχει αποτραπεί και ότι απλώς θα έπρεπε να είχε γίνει «προσαγωγή τους», αν υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με το ΡΚΚ, όπως ισχυρίστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ, χτες ο Βρετανοϊρανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι χαρακτήρισε «τεστ για την Ευρώπη» το πώς θα χειριστεί την υπόθεση της δίωξης του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για τις δηλώσεις του όσον αφορά την κουρδική αυτοδιάθεση και τη γενοκτονία των Αρμενίων, με άρθρο του στην Liberation.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ