ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στην τελική ευθεία οι εκλογές

Να δυναμώσουν το συνδικάτο τους ψηφίζοντας μαζικά και ταξικά και να δώσουν με αγωνιστικό πείσμα τη μάχη των εκλογών μέχρι τέλους, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 2 του Νοέμβρη, με μια ενδιάμεση διακοπή για το τριήμερο 28-30 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα Παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. ως τις 9 μ.μ., με το βιβλιάριο ασθενείας, την ταυτότητα μέλους και την αστυνομική ταυτότητα, το βιβλιάριο ή την άδεια παραμονής.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο «χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αποδυναμωμένο Συνδικάτο σημαίνει αδύνατος οικοδόμος απέναντι στον εργολάβο, στην εταιρία, στο κράτος. Σημαίνει, ότι ανοίγει παραπέρα την όρεξη όλων αυτών, να παραβιάζουν κατακτήσεις, να μας αφαιρούν δικαιώματα. Χτες χτυπήθηκαν μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις, ασφαλιστικά, εργασιακά κλπ. Σήμερα βάζουν σε εφαρμογή το νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που καταργεί το επτάωρο και νομιμοποιεί την απλήρωτη υπερωρία. Αύριο, ετοιμάζονται να αυξήσουν παραπέρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να πετσοκόβουν τα βαρέα και ανθυγιεινά, να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις».

«Να δυναμώσουμε την πάλη μας, να δυναμώσουμε το Συνδικάτο, να ψηφίσουμε μαζικά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Για να μην υπονομεύουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Για να μη χτυπηθούν παραπέρα η σύνταξη στα 58, το μεροκάματο, η δουλιά, τα εργασιακά δικαιώματα».


ΝΑΟΥΣΑ
Σήμερα η πόλη απεργεί!

Στις 11 π.μ. στην πλατεία Καρατάσου το πανναουσαϊκό συλλαλητήριο

Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Σήμερα, ο λαός της Νάουσας απαντά στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, με την καθολική συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου και στο μεγάλο πανναουσαϊκό συλλαλητήριο που ξεκινά στις 11 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου. Προβάλλει τις διεκδικήσεις του για συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, κόντρα στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και διαχείρισης της ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση θα ξεκινήσει πορεία προς τη διασταύρωση της Νάουσας, όπου θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής οδού Βέροιας - Εδεσσας.

Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες και έμποροι, μαθητές και σπουδαστές, παίρνουν τη θέση τους κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Συντονίζουν τα βήματά τους και απαιτούν να μπει τέρμα στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που μόνο δεινά γεννά για το λαό.

Ολοι μαζί, με μια φωνή, στέκονται στο πλευρό των 110 απολυμένων των «Κλωστηρίων Νάουσας», που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Παλεύουν για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά. Στέκονται απέναντι στην πολιτική της ανεργίας που εξαθλιώνει οικονομικά την εργατική λαϊκή οικογένεια και στερεί από τα παιδιά της το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Η συμπαράσταση του λαού της Νάουσας και η απόφασή του να κάνει υπόθεσή του τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, εκφράζεται πολύμορφα. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, πως μέσα σε μία μόλις μέρα, οι απολυμένοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας» συγκέντρωσαν περισσότερες από 4.000 υπογραφές συμπαράστασης. Η προσπάθεια που ξεκίνησε την Τρίτη, συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, με στόχο να συγκεντρωθούν υπογραφές και από τους 20.000 κατοίκους της Νάουσας.

Μετά το σημερινό συλλαλητήριο, οι απολυμένοι των «Κλωστηρίων» σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους πολύμορφα. Ετοιμάζουν παρέμβαση ανήμερα του γιορτασμού της 28ης Οκτώβρη και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την αποχή των παιδιών από την παρέλαση μέχρι και συμμετοχή των εργαζομένων στην παρέλαση.

Αλλωστε, παραμένει σε ισχύ το τελεσίγραφο που έστειλαν στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Απασχόλησης μέσω του Νομάρχη Ημαθίας, πως αν μέχρι και σήμερα δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματά τους, ο αγώνας τους θα γίνει ακόμη πιο δυναμικός και απρόβλεπτος.


ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Το μπόι των παιδιών δε μειώνεται

Διάβημα χτες ενάντια στην τρομοκρατία και τις απειλές στα σχολεία του δήμου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αλληλεγγύης

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης των μαθητών έξω από το εργοστάσιο
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης των μαθητών έξω από το εργοστάσιο
Απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, που την περασμένη βδομάδα διοργάνωσαν κοινή πορεία αλληλεγγύης μέχρι το εργοστάσιο, έδωσαν χτες οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ», αντιπροσωπείες των οποίων βρέθηκαν στα σχολεία του δήμου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και απαίτησαν να μην επιβληθεί κανενός είδους κύρωση στα παιδιά, όπως από την πρώτη στιγμή είχε απειλήσει μερίδα των καθηγητών.

Στο κοινό διάβημα διαμαρτυρίας, που οι εργάτριες κατέθεσαν εκ μέρους της Ομοσπονδίας (ΟΕΚΙΔΕ), του Συνδικάτου και της Σωματειακής τους Επιτροπής, σημειώνεται:

«Η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης των μαθητών προς τους εργαζόμενους της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ" είναι εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης απέναντι στους ίδιους τους γονείς. Είναι έκφραση καταδίκης απέναντι σ' αυτούς που απεργάζονται εργασιακό μεσαίωνα για τη σημερινή, αλλά και αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης».

Και συνεχίζει: «Τα παιδιά απέδειξαν ότι μπορούν να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στον αγώνα των γονιών τους για μια αξιοπρεπή ζωή και αυτό το θεωρούμε σπουδαίο μάθημα για όλους μας, εκπαιδευτικούς ή μη. Από δική σας πλευρά είναι ανεπίτρεπτο να προσπαθείτε να μειώσετε το μπόι τους, τιμωρώντας τους με χρέωση απουσιών για τις ώρες που έλειψαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα».

Απευθυνόμενες οι εργάτριες ειδικά στον διευθυντή του 6ου ΕΛ Ιλίου, όπου τη μέρα της κινητοποίησης ειδοποιήθηκε περιπολικό έξω από το σχολείο, επισημαίνουν: «Επιπλέον είναι απαράδεκτη και πλέον αντιπαιδαγωγική η συμπεριφορά σας κε Διευθυντά και όσων συνέδραμαν στην παρεμπόδιση των μαθητών, καλώντας την αστυνομία έξω από το σχολείο. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι όχι μόνο ο εργασιακός μεσαίωνας, αλλά και ο μεσαίωνας στις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας ξεκινάει και από τα σχολεία».

Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα

Χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, οι εργάτριες συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για ένατη συνεχή εβδομάδα. Την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτώβρη προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σε όλη τη διάρκεια του πολυήμερου αγώνα τους, οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν αναδειχτεί σε ουσιαστικές διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού, ενίσχυσης της συλλογικής αγωνιστικής δράσης που αναπτύσσουν οι εργάτριες όλο αυτό το διάστημα, με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο και την ΟΕΚΙΔΕ.

Με την ίδια ένταση συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τα συνδικάτα, καθώς ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας συγκέντρωσαν και καταθέτουν για τον αγώνα των εργατριών από 200 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ