ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ»
«Στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων

Κυβέρνηση και άλλοι φορείς - θιασώτες των επιλογών της ΕΕ - προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι η προστασία τους από την αισχροκέρδεια περνά μέσα από την ...«ελεύθερη αγορά»

Σε βήμα εξωραϊσμού των αντιλαϊκών μηχανισμών της «ελεύθερης αγοράς», εξελίχτηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής», με θέμα «δικαιώματα και προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα και την ΕΕ». Ολοι οι ομιλητές (εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλων φορέων που μετείχαν στην ημερίδα), προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν πως η προστασία του καταναλωτή περνά μέσα από το πλαίσιο των συγκεκριμένων φιλομονοπωλιακών επιλογών της ΕΕ και της «ελεύθερης αγοράς». Μέσα από τα όσα ακούστηκαν αναδείχτηκε η προσπάθεια να εξωραΐσουν αυτές τις επιλογές και να πείσουν ότι η διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών... ταυτίζεται με την «ενίσχυση του ανταγωνισμού» και άρα με το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προχτεσινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για:

  • Τους διατροφικούς κινδύνους
  • Τις εξόφθαλμες πρακτικές αισχροκέρδειας
  • Τα κρούσματα διάθεσης αλλοιωμένων και επικίνδυνων τροφίμων

Δηλαδή, για πληροφορίες και δημοσιεύματα, που τεκμηριώνουν - με τον ένα ή τον άλλον τρόπο - την απροθυμία της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων να προστατεύσουν αποτελεσματικά την υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών, βάζοντας φραγμούς στην επικίνδυνη επιχειρηματική κερδοσκοπία. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο «συνήγορος του καταναλωτή» και άλλοι φορείς - όπως ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, οι «γραμμές καταναλωτή» τύπου «1520» κλπ, - που η κυβέρνηση προβάλλει σαν τη ...σκληρή απάντησή της στους κερδοσκόπους, αποδεικνύονται απλώς τα άλλοθι για την κλιμάκωση της πολιτικής της διεύρυνσης της ασυδοσίας των επιχειρήσεων.

«Η νέα διακυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ως στόχο και προτεραιότητά της να διασφαλίσει αφ' ενός την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων σε ολοένα και περισσότερες αγορές και αφ' ετέρου να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών», είπε για πολλοστή φορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Με αυτήν και παρόμοιες διατυπώσεις, που ακούγονται κατά καιρούς, τα κυβερνητικά στελέχη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά». Να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το γεγονός ότι η πολιτική της ενίσχυσης του περίφημου ανταγωνισμού, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών, είναι μια πολιτική που κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις πολιτικές και τα μέτρα που απαιτούνται για την πραγματική προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποκρύπτουν το γεγονός ότι η εξασφάλιση για τους εργαζόμενους φθηνών και ποιοτικών προϊόντων δεν είναι θέμα «καταναλωτικής κουλτούρας», όπως ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Πολύ, δε, περισσότερο δεν είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που έχουν ευθύνη για την κερδοσκοπία, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, λέγοντας ότι «την εικόνα της αγοράς πρέπει να τη διαμορφώνουν με τη συμπεριφορά τους οι καταναλωτές και όχι οι κερδοσκόποι που εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και τον πανικό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Θ. Σκορδάς έκανε λόγο για δυνατότητα θέσπισης «κανόνων δεοντολογίας και αυτορρύθμισης» από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, λες και η επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους «χωράει» τέτοια πράγματα. Φτάνοντας και ο ίδιος με τη σειρά του στον «ενημερωμένο καταναλωτή» είπε ακόμα ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι καταναλωτές «να αποτελούν την εποπτεύουσα αρχή της αγοράς»!

ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Αποζημιώσεις της υπομονής...

Για μεγάλο διάστημα οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας θα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές της παραγωγής κερασιών που προκάλεσε ο παγετός της περασμένης άνοιξης. Η κυβέρνηση, τους υποσχόταν προεκλογικά ότι σε τρεις μήνες θα τους αποζημίωνε για τις καταστροφές στην παραγωγή, όμως εδώ πέρασαν πάνω από έξι μήνες και όχι μόνο δεν καταβλήθηκαν χρήματα, αλλά ο ΕΛΓΑ βρίσκεται στη διαδικασία της εκτίμησης της ζημιάς και θα απαιτηθούν άλλοι δύο - τρεις μήνες, για να τελειώσει η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι με σειρά ενεργειών και κινητοποιήσεων, η Παναγροτική Ενωση Ανθεμίων στο Νομό Ημαθίας ζήτησε να καλυφθεί η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στη φετινή παραγωγή κερασιών, καθώς οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες είχαν σαν συνέπεια την ακαρπία σε σειρά δεντροκαλλιεργειών. Τελικά, βρέθηκε ένας τρόπος για να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο Οργανισμός αρνούνταν να αποζημιώσει τις ζημιές στην καρπόδεση των δεντροκαλλιεργειών. Το πρόβλημα, όμως, τώρα είναι πότε θα καταβληθούν τα ποσά της αποζημίωσης, καθώς οι δεντροκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, με πολλά χρέη στις τράπεζες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα παραγωγής.

Οσον αφορά τον τρόπο που χορηγούνται αυτές οι αποζημιώσεις, η Παναγροτική Ενωση Ανθεμίων ζητάει να αναθεωρηθεί η απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, σχετικά με τον Κανονισμό που αναφέρεται στις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ενώ η χρονική διάρκεια για εκτίμηση των ζημιών στα κεράσια κατά παραγωγό παίρνει σε μάκρος, ακολουθεί η συνολική εκτίμηση, βάσει της οποίας θα δοθούν τελικά οι αποζημιώσεις. Η συνολική εκτίμηση, όμως, αδικεί πολλούς παραγωγούς και έτσι η Ενωση ζητάει εξατομικευμένη εκτίμηση της ζημιάς κατά παραγωγό και μόνο με τον τρόπο αυτό να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το ίδιο σύστημα εκτίμησης επιχειρεί ο ΕΛΓΑ να το εφαρμόσει και στο ροδάκινο, προφανώς στην προσπάθειά του εξοικονόμησης πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν τα στελέχη της Ενωσης, με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο αγρότης, ακόμη και 100% να είναι η ζημιά που έχει υποστεί, πληρώνεται μόνον ένα μέρος της παραγωγής του και καιρός είναι να αλλάξει το άδικο αυτό σύστημα κατά τρόπο που να υπάρχει πλήρης κάλυψη του παραγωγού.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Μεγάλη αύξηση 9,9% το οχτάμηνο

Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών καταρρίπτει το μύθο της χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας στη χώρα μας

Μεγάλη αύξηση, 9,9%, των εξαγωγών εμπορευμάτων σημειώθηκε το οχτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου 2005, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών το οχτάμηνο ανήλθε στα 8.678 εκατ ευρώ, έναντι 7.897 εκατ. ευρώ το ίδιο οχτάμηνο του 2004.

Η εξέλιξη αυτή των εξαγωγών καταρρίπτει και το μύθο της χαμηλής παραγωγικότητας του ελληνικού κεφαλαίου, τον οποίο αναπαράγουν η κυβέρνηση και οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν την επίθεση κατά των εργασιακών κατακτήσεων και τις άγριες εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας. Αντίθετα, τα στοιχεία του ΟΠΕ, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας (στοιχεία επτάμηνου), επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα μας (στον όρο αυτό ενσωματώνουν και την εξέλιξη της εντατικότητας της εργασίας) έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι που αντανακλάται και στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις στον εξαγωγικό τομέα πραγματοποιούνται, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που επήλθαν λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ως προς τα κυριότερα ανταγωνιστικά νομίσματα, του δολαρίου και του γιεν. Ως προς το δεύτερο ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 13,6%, προς τις τρίτες χώρες η αύξηση περιορίστηκε στο 5,9%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στη συναλλαγματική πολιτική του «ισχυρού ευρώ».

Με άλλα λόγια, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν την αύξηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον εργασιακό και στον ασφαλιστικό τομέα. Στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών παραμένει η Γερμανία (12,5% του συνόλου των εξαγωγών) και ακολουθούν η Ιταλία, η Αγγλία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, κλπ. Σημαντική θέση διατηρούν οι ελληνικές εξαγωγές στην περιοχή των Βαλκανίων, με τη Βουλγαρία να κατέχει την τέταρτη θέση, τη Ρουμανία τη δέκατη, την Αλβανία την ενδέκατη και την ΠΓΔΜ τη δέκατη τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ